INFORÁDIÓ
2023. március 28. kedd
Gedeon, Johanna

lmp

kongresszus

ungár péter

Ungár Péter, az LMP társelnöke beszédet mond a párt budapesti kongresszusán 2023. február 4-én.

Ungár Péter: a profit nem előzheti meg az embert és a természetet

Infostart / MTI

A hatékony zöldpolitika fontosságáról beszéltek az LMP 54. kongresszusának szónokai szombaton Budapesten, a tanácskozás nyilvános részében.

Ungár Péter, az LMP társelnöke megnyitójában arról beszélt: a politika egy csapatsport. A legfontosabb pedig az egy pártban, hogy tudja: együtt kell küzdeni, mert "csak közösség tud közösségi döntéseket végrehajtani" - fogalmazott.

Az LMP Magyarország zöld pártja - hangsúlyozta az ellenzéki politikus, aki szerint ez azt jelenti, "a profit nem előzheti meg az embert és a természetet", azaz helyre kell állítani az ember és a természet közötti, gőgünkkel, butaságunkkal felborított egyensúlyt.

Számos természeti jelenség mutatja, hogy minden percben közelebb kerülünk civilizációs vívmányok megszűnéséhez, és "a régi kerékvágás a szakadékba vezet" - fűzte hozzá.

Most kell küzdeni, jövőre már nem érünk rá - mondta az akkumulátorgyár-építések elleni tiltakozásról a politikus, aki szerint pártja fogja megvédeni a vizet, a levegőt és a termőföldet azoktól, akik azokat "el akarják adni a külföldi profitért".

Ungár Péter arról is beszélt:

felborult és végérvényesen megbukott az az 1990 óta működő konszenzus, hogy a külföldi tőkének "megfelelő országot" kell teremteni, az így érkező pénzből pedig jól fogunk élni.

A hétvégén évadnyitót tartó "másik két pártról" szólva megjegyezte: a Momentum nem zöld, hanem liberális párt, míg a DK-nak azt üzente, "nem vagyunk senkinek a zöldtagozata, nem leszünk; egy külön, önálló párt vagyunk".

Schmuck Erzsébet, az LMP másik társelnöke azt hangsúlyozta: gyökeres fordulat nélkül nem lehet kezelni a klímaváltozást, hozzátéve, "nincsen zöldpolitika zöld párt nélkül", ezért döntéshozó pozícióba kell kerülnie az LMP-nek.

Az ellenzéki politikus kiemelte: eredeti gondolataikból egy centit sem engedtek. "Zöldpártként jöttünk létre és zöldpárt vagyunk most is" - fogalmazott. "A jövő nemzedék érdekeit képviseljük a jelenben; politikai haszonszerzéssel tehát nem lehet vádolni bennünket" - tette hozzá.

Szerinte az általuk képviselt politikának napjainkban elsősorban nem a tagadással, hanem a szemfényvesztéssel, a "zöldre festéssel" kell megküzdeni, hiszen a probléma okozói azt igyekeznek eljátszani, hogy megváltoztak, "érdekli őket a jövőnk", de valójában nem tesznek semmit a fenntarthatóság érdekében.

Eközben - fűzte hozzá -, "időzített bombán ülünk", ám a kormányok többsége, köztük Magyarországé is "potyautas akar lenni", megúszni cselekvés nélkül a folyamatot.

Schmuck Erzsébet bírálta a kormányzat megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos politikáját, majd arról beszélt,

az az elképzelés, hogy "akkumulátor-nagyhatalmat" építsenek Magyarországon, végzetes hiba lenne. Rámutatott arra, ez a technológia rendkívül veszélyes, víz- és energiaigényes, márpedig ezekre az erőforrásokra máshol volna szükség.

A politikus szerint az akkumulátorgyárak építése nem az emberek és az élhető jövő, hanem az országba behozott autógyárak érdeke.

Schmuck Erzsébet úgy vélte: ez az ötlet "könnyen a Fidesz Bős-Nagymarosa lehet", emlékeztetve, hogy a rendszerváltás szimbólumává vált vízlépcső-beruházást az emberek egy jóval előrehaladottabb fázisban akadályozták meg.

Nyitókép: MTI/Lakatos Péter
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018