INFORÁDIÓ
2023. február 4. szombat
Csenge, Ráhel

válsághelyzet

illegális bevándorlás

veszélyhelyzet

orbán viktor

A magyar-szerb határt védő kerítés a Madarasnál 2018. november 29-én. A honvédség 72 órás készenlét-ellenőrzési gyakorlatot tart november 28. óta a déli határszakaszon, ezzel is támogatva a rendőrség munkáját.

A kormány fél évvel meghosszabbítaná a válsághelyzetet

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt

Az erről szóló rendelettervezet már felkerült a kabinet honlapjára. Az előterjesztők szerint azért van szükség rá, mert továbbra is nagyon sokan akarnak illegálisan bejutni Magyarországra.

A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet március 6-áig van érvényben, de a kormány meghosszabbítaná szeptember 7-éig. A rendelettervezet arra hivatkozik, hogy a rendőrség és a menekültügyi hatóság tájékoztatása szerint fokozódik a migrációs nyomás, vagyis egyre többen akarnak bejutni illegálisan Magyarországra.

Az orosz–ukrán háború, az energiaválság és az áremelkedés elterelte a figyelmet, erről a problémáról, de Orbán Viktor miniszterelnök többször is emlékeztetett rá, hogy nem szabad megfeledkezni róla. „A helyzet egyre nehezebb, a számok és a tények egyre riasztóbbak. Akik illegálisan vannak az országainkban, azokat vissza kell vinni oda, ahonnan jöttek. Ehhez meglehetősen sok munka és pénzügyi forrás szükséges” – fogalmazott október elején a miniszterelnök, aki szerint ezt igazán magára vállalhatná az Európai Unió, hiszen ez egy közös érdeke minden európai országnak. Orbán Viktor szerint eddig azonban nem jeleskedett az unió e tekintetben. „Szeretnék, ha itt jobban teljesítene” – tette hozzá.

A tömeges bevándorlás 2016 óta tizenkétszer meghosszabbított válsághelyzete mellett két veszélyhelyzet is érvényben van:

  • az egyik tavaly május vége óta az orosz–ukrán háború,
  • a másik pedig 2022. július közepétől az energiaválság miatt.

Az ellenzék ezeket, legalábbis ekkora mennyiségben és hosszúságban indokolatlannak tartja. A jobbikos Lukács László György korábban az Országgyűlésben bírálta az egymásra halmozott rendkívüli jogrendek gyakorlatát: „Orbán Viktor veszélyhelyzetből veszélyhelyzetbe kormányozza ezt az országot, lassan az ország berendezkedése is veszélyhelyzet. Joggal mondják ezt az emberek, de amennyire ez humorosnak tűnik, valójában inkább egy tragédia abból a szempontból, hogy milyen Magyarországon a jogérvényesülés és hogy milyen központi állam képe van a kormánypártoknak” – fogalmazott.

A rendőrség adatai szerint idén eddig, tehát 24 nap alatt a határkerítésnél 1218 migránst tartóztattak fel és kísértek vissza a túlsó oldalra. 822 esetben sikerült megakadályozni a tiltott határátlépést, 29 embert azonban már Magyarország területén fogtak el. Őket előállították és eljárást indítottak ellenük.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Kapcsolódó hang

A kormány fél évvel meghosszabbítaná a válsághelyzetet
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018