eur:
393.11
usd:
367.05
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
A magyar-szerb határt védő kerítés a Madarasnál 2018. november 29-én. A honvédség 72 órás készenlét-ellenőrzési gyakorlatot tart november 28. óta a déli határszakaszon, ezzel is támogatva a rendőrség munkáját.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

A kormány fél évvel meghosszabbítaná a válsághelyzetet

Az erről szóló rendelettervezet már felkerült a kabinet honlapjára. Az előterjesztők szerint azért van szükség rá, mert továbbra is nagyon sokan akarnak illegálisan bejutni Magyarországra.

A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet március 6-áig van érvényben, de a kormány meghosszabbítaná szeptember 7-éig. A rendelettervezet arra hivatkozik, hogy a rendőrség és a menekültügyi hatóság tájékoztatása szerint fokozódik a migrációs nyomás, vagyis egyre többen akarnak bejutni illegálisan Magyarországra.

Az orosz–ukrán háború, az energiaválság és az áremelkedés elterelte a figyelmet, erről a problémáról, de Orbán Viktor miniszterelnök többször is emlékeztetett rá, hogy nem szabad megfeledkezni róla. „A helyzet egyre nehezebb, a számok és a tények egyre riasztóbbak. Akik illegálisan vannak az országainkban, azokat vissza kell vinni oda, ahonnan jöttek. Ehhez meglehetősen sok munka és pénzügyi forrás szükséges” – fogalmazott október elején a miniszterelnök, aki szerint ezt igazán magára vállalhatná az Európai Unió, hiszen ez egy közös érdeke minden európai országnak. Orbán Viktor szerint eddig azonban nem jeleskedett az unió e tekintetben. „Szeretnék, ha itt jobban teljesítene” – tette hozzá.

A tömeges bevándorlás 2016 óta tizenkétszer meghosszabbított válsághelyzete mellett két veszélyhelyzet is érvényben van:

  • az egyik tavaly május vége óta az orosz–ukrán háború,
  • a másik pedig 2022. július közepétől az energiaválság miatt.

Az ellenzék ezeket, legalábbis ekkora mennyiségben és hosszúságban indokolatlannak tartja. A jobbikos Lukács László György korábban az Országgyűlésben bírálta az egymásra halmozott rendkívüli jogrendek gyakorlatát: „Orbán Viktor veszélyhelyzetből veszélyhelyzetbe kormányozza ezt az országot, lassan az ország berendezkedése is veszélyhelyzet. Joggal mondják ezt az emberek, de amennyire ez humorosnak tűnik, valójában inkább egy tragédia abból a szempontból, hogy milyen Magyarországon a jogérvényesülés és hogy milyen központi állam képe van a kormánypártoknak” – fogalmazott.

A rendőrség adatai szerint idén eddig, tehát 24 nap alatt a határkerítésnél 1218 migránst tartóztattak fel és kísértek vissza a túlsó oldalra. 822 esetben sikerült megakadályozni a tiltott határátlépést, 29 embert azonban már Magyarország területén fogtak el. Őket előállították és eljárást indítottak ellenük.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×