eur:
394.46
usd:
370.32
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Mature male hand  pouring a glass of water from tap in the kitchen sink
Nyitókép: vitapix/Getty Images

Komoly változások a hazai csapvíz kapcsán

Életbe léptek a minőségét szabályozó új rendelkezések – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Az ivóvíz minőségét szabályozó, 2023. január 12-én hatályba lépett új rendelkezések a korábbinál is nagyobb hangsúlyt helyeznek az ivóvízzel összefüggő kockázatok csökkentésére – emeli ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a honlapján.

Mint írják, az új európai uniós szabályozás révén további lehetséges szennyezőkre terjed ki az ivóvízminőség ellenőrzése. A népegészségügyi és vízügyi hatóságok, valamint az ivóvízszolgáltatók együttműködve az ivóvíz minősége szempontjából releváns veszélyeket a vízforrásoktól egészen a fogyasztói csapig ellenőrzik. Mindennek köszönhetően a jövőben a lakossági tájékoztatás is bővül, még több információ lesz elérhető a csapvíz minőségére vonatkozóan – teszik hozzá.

Az új szabályozás arra is kiterjed, hogy milyen lépésekkel valósítható meg az egészséges ivóvízhez való hozzáférés mindenki számára.

A szabályozás teljes szövege a Magyar Közlönyben olvasható.

Ahogy arról a korábban az Infostart is beszámolt, az Európai Parlament és a Tanács 2020. december 22-én fogadta el az emberi fogyasztásra szánt víz minőségéről szóló 2020/2184 irányelvét, amit január 12-ig kellett átültetni a hazai jogrendbe. A módosítás a Nemzeti Népegészségügyi Központ akkori közlése szerint öt fő területet érint:

  • a kockázatalapú ivóvízminőség-felügyelet kiterjesztése a teljes ivóvízellátási láncra az ivóvíz célú nyersvizektől a fogyasztói pontig,
  • a vizsgálandó paraméterek és határértékeik felülvizsgálata az új tudományos (technológiai és toxikológiai) eredmények alapján,
  • a vízzel érintkező anyagok szabályozásának és engedélyezésének egységesítése az Európai Unió területén,
  • a lakossági tájékoztatás átalakítása, fejlesztése az ivóvízbe vetett fogyasztói bizalom erősítése érdekében,
  • az ivóvízhez nem vagy csak korlátozottan hozzáférő csoportok hozzáférésének javítása.
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×