INFORÁDIÓ
2023. február 6. hétfő
Dóra, Dorottya

egészségügy

honvédkórház

honvédelmi minisztérium

belügyminisztérium

Az Országos Mentőszolgálat esetkocsija halad a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (MH EK, MH Egészségügyi Központ, Honvédkórház) épületegyüttese előtt a főváros XIII. kerületében, a Pap Károly utcában. MTVA/Bizományosi: Róka László  *************************** Kedves Felhasználó!

Január 1-től már nem honvéd a Honvédkórház

Infostart / MTI

Az egészségügy átalakításának részeként az intézmény és dolgozóinak többsége átkerül a Belügyminisztériumhoz. Azok, akiket ez érint azonban eddig nem kaptak tájékoztatást.

2023. január elsejétől a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ részeként működő Honvédkórház ellátási feladatainak döntő részét új egészségügyi szolgáltatóként az Észak-Pesti Centrumkórház - Honvédkórház veszi át. Az újonnan létrejövő szervezet tevékenységét a belügyminiszter, mint a Kormány egészségügyért felelős tagja irányítja majd - tudatta közleményében a Honvédelmi Minisztérium .

A közlemény szerint a civil egészségügyi ellátáshoz kötődő személyi állományt és a kapcsolódó infrastruktúrát átveszi az Észak-Pesti Centrumkórház - Honvédkórház. Az új intézmény január 1-től átveszi a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ korábbi területi ellátási kötelezettségét, illetve továbbra is ellátja a honvédelmi rendszerhez kötődő igényjogosultakat.

Ugyankkor az átalakítás után a Magyar Honvédség szervezeteként fennmarad a Magyar Honvédség Egészségügyi Központja, amely a védelemegészségügyért felel. A közlemény szerint a honvédelmi miniszter 2022. decemberében döntött az egészségügyi munkakörű katonák és honvédelmi alkalmazottak által betöltött beosztások és munkakörök meghatározásáról, amelyek szükségesek a Magyar Honvédség egészségügyi feladatai zavartalan ellátásához.

A Magyar Honvédség a jövőben is támogatja a civil egészségügyi ellátást, így az egészségügyi munkakörű katonák a továbbiakban is segítik az Észak-Pesti Centrumkórház - Honvédkórház feladatainak ellátását.

A Népszava ugyanakkor azt írja: a honvédségi civil alkalmazottak az utolsó munkanapon sem tudtak részleteket a rájuk váró változásokról.

Bárdos Judit, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke lapunknak elmondta: a legnagyobb bizonytalanságot a jogviszonyváltás kelti a civil munkavállalók körében. Ők eddig honvédségi alkalmazotti jogviszonyban dolgoztak, az intézmény átalakításával pedig szolgálati jogviszonyba kerülnek. De arról nem tudni, hogy az eddig szerzett jogaikat és járandóságaikat így is megtudják-e tartani.

Egyelőre csak annyi ismert, hogy január 15-ig megkapják az érintettek az új munkaszerződésüket és öt napjuk lesz arra, hogy azt aláírják. Aki ezt megtagadja, annak másnaptól megszűnik a munkaviszonya.

A szakszervezet több mint egy tucat kérdést próbált tisztázni az országos kórházi főigazgatóval, ám a még karácsony előtt elküldött levelükre máig sem kaptak választ.

A

Nyitókép: Róka László
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018