INFORÁDIÓ
2023. január 28. szombat
Karola, Károly

logisztika

tároló

fa

műanyag

Műanyag konténerek vagy fa tárolók: melyiket válasszuk? (x)

Műanyag konténerek vagy fa tárolók: melyiket válasszuk? (x)

Támogatott tartalom

Szinte minden olyan logisztikai vállalkozás, amely működése során rengeteg árut tárol és szállít, előbb-utóbb szembesül a kérdéssel: műanyag konténereket vagy fa tárolókat használjunk a cégnél? A döntéshez számos tényezőt érdemes figyelembe venni: cikkünkben összeszedtük a legfontosabb szempontokat a megfelelő tartályláda típus kiválasztásához.

A konténer várható élettartama

Legelőször is természetesen azt érdemes megvizsgálni, hogy melyik variáció rendelkezik magasabb élettartammal. Nyilván mindenki hosszú távú és tartós megoldást szeretne az árucikkekkel kapcsolatos logisztikai feladatok elvégzésére, ez pedig csakis minőségi tárolókkal érhető el.

Bár létezik számos megfelelően kialakított fából készült tároló, az életciklusuk meg sem közelíti a műanyag konténer termékekét. Csak egy példa: egy megbízható plasztik raklap akár 250 utat is gond nélkül képes megtenni, míg egy fa típus átlagosan mindössze 10-12 útra hivatott.

A megfelelő higiénia

Számos iparágban nagyon szigorú higiéniai elvárásoknak kell megfelelni, mint például a vegyiparban vagy a gyógyszeriparban. Ezért különösen fontos, hogy a felhasznált tárolók minden alkalommal 100%-os tisztasággal rendelkezzenek. Egy lakkozott fa tartályláda higiéniája ugyan bizonyos területeken elegendő lehet, az invazívabb sterilizálást és fertőtlenítést viszont már korántsem bírják jól.

A műanyag konténerek ezzel szemben sokkal kevésbé érzékenyek a drasztikusabb tisztítási módszerekre, ráadásul nem tapadnak meg a felületén a különböző szennyeződések.

A kezdeti beruházási költségek

Kétségtelen, hogy egy fa tároló kezdeti költségei alacsonyabbak a műanyag változatoknál – gondoljunk bele azonban, hogy mennyi plusz anyagi ráfordítást jelent ezek pótlása, miután az élettartamuk a plasztik csomagolásokkal összehasonlítva úgymond „tiszavirág életű”. Ne feledjük, hogy a rossz csomagolás mindig a legdrágább megoldás!

Egy műanyag konténer átlagosan 10-15 éves életciklussal rendelkezik, míg egy fa típus 3-5 évig állja a sarat ideális körülmények között. Ezek alapján elmondható, hogy a plasztik tárolók kezdeti beruházási költségei rövid időn belül megtérülnek, és hosszú távon gazdaságosabbnak bizonyulnak az olcsó, de gyakran pótolni szükséges faládáknál.

A fenntarthatóság

Ami a fenntarthatóságot illeti: a fa tároló megrongálódását követően általában hulladékként végzi, és nem lehetséges azt visszaforgatni a logisztikába. Napjainkban az újrahasznosítható műanyag tárolók viszont minimális szénlábnyommal rendelkeznek, miután az újbóli előállításuk nem meríti a természeti erőforrásokat. Emellett a modern kor fejlettségéből adódóan olyan eljárások is alkalmazhatók, amelyekkel minimálisra csökkenthetjük a hulladékképződést.

A holland Schoeller Allibert például innovatív technológiájuknak köszönhetően termékeit 100%-ban képes újrahasznosítani, mielőtt visszahelyezi azokat a cirkulációba. A cég az elhasználódott rekeszek és konténerek begyűjtésétől kezdve a takarításukon át az újraformázásig mindent elvégez házon belül, így semmilyen hulladék nem keletkezik a folyamat során.

(x)

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018