eur:
394.93
usd:
370.73
bux:
65394.97
2024. április 19. péntek Emma
Paperwork files searching information business concept, Businessman hands typing keyboard computer, working in stacks of report papers and piles of unfinished documents achieves on office desk
Nyitókép: smolaw11/Getty Images

Rövidre zárták a Marosi Beatrix elleni plágiumvád ügyét

Lezárta a vizsgálatot a Kodolányi János Egyetem abban az ügyben, amelyben Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő plágiummal vádolta meg a Belső-Pesti Tankerület vezetőjét.

Hadházy Ákos a saját állítása szerint egy szakértővel vizsgáltatta meg Marosi Beatrix diplomamunkáját, amelyet a Belső-Pesti Tankerület vezetője 2013-ban a Kodolányi János Egyetem erkölcsi és etikai szakos hallgatójaként írt a halálbüntetés tanári megítéléséről.

Marosi Beatrix azért kerülhetett Hadházy Ákos célkeresztjébe, mert elbocsátott az állásából öt olyan tanárt, akik részt vettek a polgári engedetlenségben. Az ellenzéki országgyűlési képviselő azt állítja, hogy a tankerületi vezető a szakdolgozatnak legalább a 36 százalékát más szerzők munkáiból másolta át a saját szövegébe. Ez az idézési szabályok szerint ekkora mértékben akkor is plágium, ha idézőjelet használt és a kötet végén feltüntette a forrásait.

Hadházy Ákos szerint az átvett részletek egyik szerzője Jámbor András, aki most a Párbeszéd országgyűlési képviselője, korábban pedig a kettős mérce című blogból kinőtt baloldali hírportál, a Mérce főszerkesztője volt, és 2021-ben írt egy cikket a témáról. Jámbor András a plágiumgyanú megfogalmazása után levelet írt Pintér Sándor belügyminiszternek és Hajnal Gabriellának, a KLIK vezetőjének. Azt kérte tőlük, hogy indítsanak vizsgálatot, függesszék fel Marosi Beatrixot, és ha tényleg plagizált, akkor rúgják ki.

Ezt követően a Kodolányi János Egyetem rektora, Szabó Péter a Magyar Hang kérdésére közölte, hogy már megkezdték a vizsgálatot. Most pedig a Telexet arról tájékoztatta, hogy már le is zárták azt. Az egyetem szerint nincs joguk egy majdnem 10 éve kiadott diploma tartalmi felülvizsgálatára, mert az ügy elévült. A szakdolgozat pedig a szerzői jog védelme alatt áll, tehát Marosi Beatrix engedélye nélkül nem foglalkozhatnak vele.

Azt még megjegyzi az intézmény, hogy az internetre feltöltött szakdolgozat egyes részei nem azonosak a Kodolányi könyvtárában található hivatalos példánnyal. Marosi Beatrix egyelőre nem reagált az ügyre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×