eur:
392.78
usd:
366.33
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: BKK

Megszépültek a „Lánczhíd” oroszlánfejei és címerei – képek

Ősszel a „ráncfelvarráson” átesett oroszlánszobrok is helyükre kerülnek.

Megszépültek a Lánchíd pesti kapuzatán lévő oroszlánfejek, valamint a fölöttük lévő címerek, és hamarosan teljesen megújulnak a pesti hídfőt díszítő kőoroszlánok talapzatai, ahová a „ráncfelvarráson” átesett szobrok még az ősszel visszakerülnek – tájékoztatott a Budapesti Közlekedési Központ csütörtökön.

A BKK közleménye szerint a Lánchíd kapunyílásainak erősen szennyezett, oroszlánfejes záróköveiről – a műhelyben restaurált oroszlánszobrokhoz hasonlóan – különleges vegyszeres pakolásokkal távolították el az elgipszesedett, fekete réteget.

Az oroszlánfejek fölötti koronás címerek 1996-ban kerültek az átkelőre, a javítandó elemeket az épen maradt részekről vett szilikonminták segítségével pótolták.

A pesti pilonra már visszaszerelték a köveket díszítő 60 kis rozettát – a rózsaszirmokat formázó fém épületdíszeket – és 26 nagyobb díszöntvényt is, amelyeket a híd „új”, kékesszürke színére festettek. A felújított gránit- és mészkőelemeket a pilon egyes részein még patinázzák és víztaszító szerrel kezelik – írták.

A BKK közölte azt is, hogy felújították az oroszlánszobrok talapzatait borító gránitlapokat, az északi oldalon lévő felirat pedig a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) javaslatának megfelelően kerül fel a hídra. Felvésték és már aranyozzák a „Széchenyi Lánczhíd” feliratot is, amelyet a híd második világháború utáni újjáépítésekor nem tudtak helyreállítani – közölték.

A Lánchíd felújítása – folytatták – továbbra is az ütemterv szerint halad. Befejeződtek a bennmaradó acélszerkezetet érintő jelentősebb javítások, a rozsdásodás elleni védelem már a pesti és a budai parti nyílásokban felállított sátrakban folytatódik. A pesti oldalon, a hídra felvezető járdaszakaszokon elkezdődött a közvilágítás vezetékeihez szükséges árkok ásása és a védőcsövek telepítése.

A Lánchíd felújítása 2021 tavaszán kezdődött el az A-Híd Zrt. kivitelezésében, és a tervek szerint 2023-ban fejeződik be, de az útpálya már ez év végén elkészül, és várhatóan decemberben visszaadják a forgalomnak – olvasható a BKK közleményében.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×