eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Novák Katalin köztársasági elnök beszédet mond a Stipendium Peregrinum ösztöndíjak átadásán a Sándor-palotában 2022. augusztus 19-én.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Novák Katalin visszavonta többek magyar állampolgárságát, és kitüntetett egy holokauszt-túlélőt

Az államfőnek több határozata megjelent a friss Magyar Közlönyben.

Egy magyarországi jogszabály szerint az állampolgárság visszavonható attól, aki magyar állampolgárságát a jogszabályok megszegésével, így különösen valótlan adatok közlésével, illetve adatok vagy tények elhallgatásával a hatóságot félrevezetve szerezte meg. Ez alapján szüntette meg a magyar állampolgárságát több embernek is Novák Katalin köztársasági elnök, Gulyás Gergely javaslatára – derült ki a hétfőn megjelent Magyar Közlönyből – írja a 24.hu.

Megszűnt a magyar állampolgársága

  • egy kovácsréti ukrán családnak: a 42 éves apának, 38 éves feleségének, 14 éves lányuknak és a 10 éves kisfiuknak,
  • egy 28 éves orosz nőnek,
  • és egy másik családnak is, ahol vélhetően az 50 éves apa miatt veszítette el állampolgárságát egy Ungváron született 21 éves lány és 11 éves öccse.

Az állampolgárság a határozat közzétételének napján szűnt meg.

Emellett Orbán Viktor miniszterelnök előterjesztésére Novák Katalin

a Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozat kitüntetést adományozta Eger Edith Eva pszichológusnak, a poszttraumás stressz szindróma kezelésének specialistájának.

Edith Eger magyar zsidó származású holokauszt-túlélőként, a náci és a kommunista diktatúra üldözöttjeként az egyetemes emberi értékek melletti kiállásáért, a holokauszt áldozatainak és túlélőinek nevében végzett tanúságtevő munkásságáért, valamint a poszttraumás stressz-zavarral küzdők gyógyításában vállalt áldozatos tevékenységet.

Novák Katalin a kitüntetést személyesen adta át a pszichológusnak, írónak, a Döntés és az Ajándék című bestsellerek szerzőjének, amikor felkereste San Diego-i otthonában.

A kitüntetés átadásáról az államfő Facebookon tett közzé videót:

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×