eur:
394.17
usd:
369.67
bux:
65792.91
2024. április 23. kedd Béla

Nagy többséggel megszavazta a Magyarországot elítélő határozatot az Európai Parlament – a nap hírei

Megszavazta a Magyarországot a jogállamiság helyzete miatt elmarasztaló határozatot az Európai Parlament. Oroszország harmadával csökkenti az Európai Unió tagállamainak szánt földgáz exportját idén. A válság miatt 270 beruházást függesztett fel a kormány 2100 milliárd forint értékben.

Megszavazta a Magyarországot a jogállamiság helyzete miatt elmarasztaló határozatot az Európai Parlament. A jelentés szerint az uniós értékeket rendszerszintű veszély fenyegeti itthon, és Magyarország többé nem tekinthető teljes demokráciának. Az európai parlamenti képviselők felszólították az Európai Bizottságot, hogy használja ki a rendelkezésére álló összes eszközt Magyarországgal szemben, különösen a jogállamisági kondicionalitást.

A Fidesz úgy reagált a döntésre, hogy az Európai Parlament a mostani válságban is csak Magyarország támadásával van elfoglalva. Szerintük a brüsszeli baloldal újra és újra meg akarja büntetni Magyarországot, és vissza akarja tartani a hazánknak járó pénzeket. Az igazságügyminiszter szerint a magyar kormány mindent megadott, amit az Európai Unió kért, ezért várja a pozitív elbírálását. Varga Judit igazságügyminiszter fontosnak nevezte, hogy az európai partnerek lássák: Magyarország nagyon konstruktív szellemben tárgyalt az Európai Bizottsággal a közösen kidolgozott javaslatok érdekében. Az ellenzéki reakciók itt olvashatók.

Oroszország mintegy harmadával csökkenti az Európai Unió tagállamainak szánt földgáz exportját idén – jelentette be az orosz miniszterelnök-helyettes. Ez azt jelenti, hogy az uniós tagállamokba az idei évben mintegy 50 milliárd köbméterrel kevesebb orosz földgáz fog érkezni mint tavaly. A brit The Guardian a hír kapcsán felidézte, hogy az orosz-ukrán háború kirobbanása előtt Oroszország még az Európai Unió földgáz-szükségleteinek 40 százalékát fedezte, mostanra azonban ez az arány 9 százalékra csökkent.

Az Európai Parlament jóváhagyta az Ukrajnának szánt 5 milliárd eurós uniós hitelt. Ez a második és egyben legnagyobb részlet egy 9 milliárd eurós uniós támogatási csomagból, amelyből egymilliárd eurót már folyósítottak. Ukrajna finanszírozási igényei az ellene indított orosz háború miatt rohamosan megnőttek, az infrastruktúrában keletkezett károk hatalmasak, és a háború miatt az ország a piacon nem kap hitelt. Az Európai Bizottság rendkívül kedvező feltételekkel nyújtja a kölcsönt a kijevi kormánynak.

Kijevbe érkezett az Európai Bizottság elnöke, hogy ukrán vezetőkkel, köztük Volodimir Zelenszkij elnökkel tárgyaljon. Ursula von der Leyen arról tárgyal az ukrán vezetőkkel, hogy az unió miként tudja szorosabbra vonni a kapcsolatait az ukrán gazdasággal és az ukrán néppel az uniós csatlakozás előmozdítása érdekében. A bizottság elnöke az unió helyzetét értékelő éves beszédében arról beszélt, hogy Ukrajna számára is biztosítani kellene az unió egységes piacához való zökkenőmentes hozzáférést.

Hivatalosan benyújtotta lemondását Svédország szociáldemokrata miniszterelnöke, miután a választásokon a jobboldali pártszövetség szerezte meg a parlamenti többséget. Magdalena Andersson ügyvivő miniszterelnökként hivatalban marad, amíg az új kormány létre nem jön Svédországban. A házelnök közölte, hogy jövő héten megkezdi az egyeztetést a parlamentbe jutott pártokkal.

A válság miatt 270 beruházást függesztett fel a kormány 2100 milliárd forint értékben – közölte az Építési és Beruházási Minisztérium parlamenti államtitkára. Csepreghy Nándor a Porfólió konferenciáján azt mondta, hogy a felfüggesztett beruházásokat újratervezik és 2025-2026-ban a tervek szerint újraindítják. Elmondta azt is, hogy a már elkezdett építkezéseket folytatják, de ezeknél 15-20 százalékos költségnövekedéssel számolnak, ami 750 milliárd forint plusz forrást jelent.

Az aszály elleni küzdelmet nemzetgazdasági szintű stratégiai kérdésnek nevezte az agrárminiszter. Nagy István Nádudvaron a legfontosabb feladatok között említette az országban történelmileg kialakult csatornahálózat alkalmassá, átjárhatóvá tételét az öntözés érdekében, valamint új, nagy kapacitású tározótavak létesítését. A tárcavezető szerint szükséges a talajvízszint megemelése is. Ennek érdekében elkerülhetetlennek nevezte a Tiszán, Csongrád téréségében vízlépcső megépítését.

Nemzeti energiacsúcs összehívását javasolja még a fűtési szezon kezdete előtt a Magyar Önkormányzatok Szövetsége. Karácsony Gergely főpolgármester, a szervezet társelnöke azt mondta, az energiacsúcsot azért kezdeményezik, hogy az önkormányzatok, a kormányzati szereplők, a tudomány és az energiaszektor mérvadó képviselői közösen találjanak ki egy olyan forgatókönyvet, amivel a kormány, az állami cégek és az önkormányzatok is tudják biztosítani a közszolgáltatásokat.

Elsőként az egészségügyi dolgozók emlékeztető oltására kezdik felhasználni a múlt héten Magyarországra érkezett új típusú Pfizer-vakcinát. A lakosság számára a jövő héttől válik elérhetővé a vakcina a kórházi oltópontokon. A kormányzati koronavírusportál azt írja, hogy emellett a kormányhivatalok felmérést végeznek az idősotthonokban is, hogy ott hányan szeretnének megerősítő oltást kapni. Az oltóanyag egyadagos és kizárólag emlékeztető oltásra kapott uniós engedélyt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×