eur:
395.79
usd:
372.71
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Karácsony Gergely főpolgármester a Márki-Zay Péterrel, Hódmezővásárhely polgármesterével, a Mindenki Magyarországa Mozgalom alapító elnökével közösen tartott sajtótájékoztatóján az Országház előtt 2021. október 8-án. Karácsony Gergely visszalép az ellenzéki miniszterelnök-jelöltségért folytatott versenyből. Az MSZP, a Párbeszéd és az LMP által indított politikus közölte: arra kéri támogatóit, hogy az előválasztás második fordulójában Márki-Zay Péterre szavazzanak.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Már nem a főváros kezel bizonyos közterületeket Budapesten

A kormány éjszakai rendeletben, mindenféle egyeztetés nélkül, a legelemibb tájékoztatási kötelezettséget is mellőzve terek után most utcákat vesz el a fővárostól - írta Karácsony Gergely főpolgármester pénteken a Facebook-oldalán.

Az V. kerületi önkormányzat pénteken arról számolt be, hogy egy július 25-én módosított kormányrendelet értelmében az addig a fővárosi önkormányzat kezelésében levő közterületek közül tizenhétnek a kezelése az V. kerület feladatává vált, "ezzel csökkentve a fővárosi önkormányzat által elvégzendő feladatok körét és az ezekhez kapcsolódó kiadásaikat".

Közleményük szerint a módosítás nem jár tulajdonosváltozással, vagyonátruházással, mivel a közterületek eddig is a belváros-lipótvárosi önkormányzat tulajdonába vagy vagyonkezelésébe tartoztak és üzemeltetésüket túlnyomórészt a kerület látta el. A rendeletmódosítás éppen ezért a tényleges tulajdonosi helyzetnek és a tényleges kezelői gyakorlatnak való megfelelést is szolgálja - írták.

A Telex pénteken azt írta a Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent törvénymódosítás alapján, hogy megváltozik a fővárosi önkormányzat kezelésében lévő főútvonalak, közutak és közterületek kijelöléséről szóló 2012-es kormányrendelet. Ennek értelmében

szeptember 1-től 18 belvárosi közterületet lehúznak a főváros kezelésében álló utak, terek listájáról, köztük a Városház utcát is, amiben a főpolgármesteri hivatal székel.

Az érintett területek:

Arany János utca az Október 6. utca – Hercegprímás utca között
Bárczy István utca a Károly körút – Városház utca között
Báthory utca a Hold utca – Szemere utca között
Báthory utca a Vértanúk tere – Szemere utca között
Gerlóczy utca a Károly körút – Városház utca között
Hercegprímás utca a Arany János utca – Bank utca között
Hold utca a Bank utca – Báthory utca között
Honvéd utca a Szent István körút – Báthory utca között
József nádor tér a József Attila utca – Szende Pál utca által határolva
Nádor utca a Vértanúk tere – József Attila utca között
Petőfi tér a Március 15. tér – Apáczai Csere János utca által határolva
Podmaniczky Frigyes tér
Szemere utca az Alkotmány utca – Szent István körút között
Szervita tér a Petőfi Sándor utca – Bécsi utca által határolva
Városház utca a Bárczy István utca – Gerlóczy utca között
Vértanúk tere
Vörösmarty tér
Apáczai Csere János utca a Petőfi tér – Szende Pál utca helyett Petőfi tér – Wekerle Sándor utca közöttig

A portál emlékeztetett: ez a változtatás más, mint a négy prominens budapesti köztér (például a Vörösmarty és a Széchenyi tér) korábbi "államosítása", mert itt nem a tulajdonjog változik, csak a kezelői jog, tehát például az utak felújításával már nem a fővárosnak kell bajlódnia. A módosítás okáról nem írtak a közlönyben.

Karácsony Gergely reagált

A kormány éjszakai rendeletben, mindenféle egyeztetés nélkül, a legelemibb tájékoztatási kötelezettséget is mellőzve terek után most utcákat vesz el a fővárostól. "Ezeket aztán odaadja annak az V. kerületnek, amelynek ingatlanhasznosítási gyakorlatát úgy szokták jellemezni: a Rogán-modell..." - fogalmazott a főpolgármester a Facebookon.

Karácsony Gergely arról is írt, hogy a kormány ezzel foglalkozik miközben "évtizedes csúcson az infláció, a sztratoszférában az élelmiszerárak, milliók szoronganak a hamarosan érkező energiaszámláik miatt, sok-sok ezer családnak okoznak gondot az iskolakezdés költségei, a tanárok sztrájkra készülnek, mert már végképp elegük van, ellátási gondok a benzinkutakon, kisvállalkozók tízezreinek okoznak bizonytalanságot az adóemelések, éppen felélik a jövőt azzal, hogy tarvágásra ítélik az erdőinket, a magyaroknak járó uniós pénz pedig továbbra sem érkezik."

Mi lenne, ha "ezt a nagy jogszabályalkotási hevületet és kreativitást a megélhetési válság kezelésére fordítanák"? - tette fel a kérdést a főpolgármester.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×