INFORÁDIÓ
2022. szeptember 26. hétfő
Jusztina, Pál

földgáz

gyorsított eljárás

nyékpuszta

kitermelés

Manometer pressure gas line with valve

Döntött a kormány: télen már termelhet az első kút a békési gázmezőn

Infostart

Kiemelt beruházássá nyilvánították a nem hagyományos gázmező további kutatását-fejlesztését.

A TIM közleménye szerint a hazai földgázkitermelés jelentős növelésével enyhíti a kormány az elhúzódó háború és az elhibázott brüsszeli szankciók okozta energiaválság hatásait. Ennek jegyében a Békés megyei Nyékpuszta nem hagyományos földgázmező további kutatását, fejlesztését célzó Corvinus projektet kiemelt beruházássá nyilvánították.

A gyorsított hatósági engedélyezés mellett így az első, már lefúrt kút 2023 januárjáig termelésbe állhat.

A Corvinus projekt célja a Technológiai és Ipari Minisztérium összefoglalója szerint "a földgázvagyon és a kondenzátum (könnyűolaj) megkutatása és termelésbe állítása a 3700-4500 méter mélységben elhelyezkedő földgázmezőn. A kezdeményezés teljes összhangban van az energetikai veszélyhelyzeti intézkedések részeként megfogalmazott kormányzati szándékkal a hazai földgázkitermelés növelésére."

Az MVM részvételével létrehozott vegyesvállalat a kút jövő év eleji termelésbe állása után a tervek szerint számos további kút lemélyítését végezheti el, kiépítheti a kapcsolódó gázinfrastruktúrát a térségben. A következő öt évre ütemezett teljes Corvinus projekt révén a békési kitermelés nagymértékben hozzájárulhat az éves hazai gázfogyasztás fedezéséhez.

A TIM az érintettek bevonásával októberig készít javaslatot a többi között a szabályozás egyszerűsítésére, a beruházások bányajáradék-rendszeren keresztüli ösztönzésére a hazai földgázkitermelés növelése, az energiafüggőség csökkentése érdekében.

A projekt további előnyeként említették, hogy a bányászati tevékenységbe helyi vállalkozókat vonnak be, a beruházások új munkahelyeket teremtenek, élénkítve a gazdasági fejlődést, bővítve a foglalkoztatást. Az ásványvagyon értékesítése után a települési önkormányzatoknak számottevő helyi iparűzésiadó-bevétele keletkezik.

Nyitókép: zorandimzr/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018