eur:
394.37
usd:
371.65
bux:
67407.86
2024. április 16. kedd Csongor
Nyitókép: Pexels.com

Továbbra sem kapnak tíz szabadnapot a kisbabás apák, pedig...

Három év alatt több mint negyed millió kisbaba édesapja nem kapta meg azt a plusz minimum öt nap szabadságot, amelyet egy Európai Unió ajánlása alapján kellett volna beépíteni A munka törvénykönyvébe. Az irányelv ratifikációját keddig végre kellett volna hajtani.

Van egy irányelv, amit az Európai Parlament és a Bizottság 2019. június 20-án elfogadott. Ebben a szülői szabadság, a munka, a magánélet összeegyeztetése, a nők és férfiak közötti esélyegyenlőség megteremtése, és számos nagyon hasznos pont van. Az irányelv a munkáról, a magánéletről, a szülőkről és a gondozókról állapít meg kötelezettségeket a tagállamoknak – mondta Herczeg Mária, a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nőtagozatának vezetője.

"Számunkra az irányelv egyik legemblematikusabb pontja az apáknak járó, a gyerekük születése utáni pótszabadság. 2019. június 20-a után minden európai tagállamnak ratifikálni kellett volna ezt az irányelvet. Ma augusztus 2-a van, és Magyarország ebben a dologban a világon semmit nem tett" – jelentette ki Herczeg Mária.

A magyarországi szabályok szerint öt, ikergyerekek esetén hét szülés utáni szabadságnap jár az apáknak, melyet hatvan napig lehet igénybe venni.

Az államtól vissza lehet igényelni az erre járó pénzt a járulékkal együtt, tehát ez nem terheli a munkáltatót. A vezérigazgató magas fizetését is vissza lehet igényelni ugyanúgy, ahogy az általános fizetéseket.

Az irányelv alapján minimum minden tagállamban tíz nap apaszabadságot kell biztosítani a gyerek születésekor.

A MASZ Nőtagozatának vezetője szerint ez egy kardinális változást hozna kispapák életébe, és már 2019 óta hangsúlyozzák, hogy ebben tevékenykedni kellene. Herceg Mária kifejtette: úgy kellett volna végrehajtani a törvénymódosítást, hogy augusztus 2-án már hatályba legyen. Határozott érdeklődésükre a Versenyszféra Konzultációs Fóruma tavasszal annyit mondott, az irányelv kidolgozás alatt van.

Az elmúlt három évben minden megszületett gyerektől minimum öt nap a szabadságot vettek el. Herczeg Mária 2019-ben Litvániába látogatott, ahol nem is tíz, hanem harminc nappal volt hatályban a törvény. Több országban tíz napnál hosszabb apáknak járó szabadságot illesztettek be a jogrendbe.

Herczeg Mária szerint meg kell vizsgálni, mit lehet tenni ez ügyben, és rajta tartják a szemünket, hogy az irányelv minél hamarább hatályba lépjen. Szerinte ez egy "elég érthetetlen" történet, és nem tudja, ez miért nem fontos "egy magát családbarátnak nevező" kormánynak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Recep Tayyip Erdogannak ez lehet az utolsó ciklusa államfőként, hiszen a török alkotmány szerint nem indulhat több alkalommal a pozícióért. 2028-tól valóban új elnöke lesz Törökországnak? Erről, valamint a március 31-i önkormányzati választások jelentőségéről is beszélt Egeresi Zoltán Törökország-kutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×