eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Görögdinnye Jászapátiban 2020. július 16-án. Országszerte megkezdődött a görögdinnye-szüret, idén átlagos mennyiséget, mintegy 160 ezer tonnát takaríthatnak be a termelők.
Nyitókép: MTI/Vajda János

Nagy felháborodás az olcsón kínált dinnye miatt

Középtávon megszűnhet a magyarországi dinnyetermesztés, ha a termelők nem tudják érvényesíteni költségeiket az átadási árban a kiskereskedelmi üzletláncok felé. Ez a probléma ismét felmerült, az egyik áruházlánc ugyanis megint letörte az árat, és kilónként 149 forintért kínálja a dinnyét - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke.

Indokolatlan a szezon közepén letörni a dinnye árát, mert így nem fedezi a termelők költségeit - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Dinnyetermesztők Egyesülete.

Az érdekképviseletek azért tiltakoznak, mert az Aldi kilónként 149 forintért akarja árulja a dinnyét. Az akció szerintük csupán vevőcsalogató marketingeszköz, ráadásul félő, hogy olyan árversenyt indít be, amelyből a többi áruházlánc sem akar majd kimaradni.

Úgy látják, a magyar dinnye jövőjét veszélyezteti, ha a kereskedők nem veszik figyelembe a termelők érdekeit. A belföldi termőterület már most a felére zsugorodott az öt évvel korábbihoz képest, és ha így folytatódik, néhány év múlva külföldről lehet csak dinnyét venni, sokkal drágábban és gyengébb minőségben.

Hosszabb távon csak akkor maradhat fönn a belföldi piac, ha a termelés javítására fordított beruházások meg is térülnek - tették hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 05:50
×
×
×
×