eur:
394.25
usd:
370.27
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Varga Mihály pénzügyminiszter az expozéját tartja a Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslat vitájában az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. június 22-én. Varga Mihály elmondta, hogy a 2023-as büdzsé a rezsicsökkentés és a honvédelem költségvetése, ezek azok a legfontosabb gazdaságpolitikai irányok, amelyeket számokba foglaltak. Mögötte Kövér László, az Országgyűlés elnöke (j2).
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

A katától és a rezsitől volt hangos a Parlament

Napirend előtti felszólások az ellenzék részéről és a kormánypárti reakciók.

A kata-szabályozás változásairól és a rezsicsökkentésről beszéltek ellenzéki képviselők az Országgyűlés hétfői ülésén, napirend előtt.

LMP: ki lehetett volna javítani a kata hibáit

Csárdi Antal (LMP) úgy értékelt: a kormány "beszántja" a katát (kisadózó vállalkozások tételes adója) és azt a legkisebb vállalkozói réteget lehetetleníti el, amelynek az érdekérvényesítési képességei a leggyengébbek. Pedig a kata hibáit ki lehetett volna javítani, meg lehetett volna emelni az adó mértékét, így hamarabb juthatott volna bevételhez a kormány - mondta. Hozzátette: ha valóban a burkolt munkaviszony ellen akartak fellépni, szigoríthatták volna a kata feltételrendszerét.

Kiemelte: ehelyett kétségbeejtő megoldást választottak, mert a jogállamiság definíciójával ellenkezik az adószabályok ilyen módosítása év közben. Mindeközben jutott pénz boszniai kkv-k bőkezű támogatására, pedig ezt a pénzt lehetett volna a hazai kkv-k megsegítésére fordítani - közölte.

Megjegyezte: Szerbia megköszönte Magyarország segítségét, hogy gázt vásárolhat tőle, de ha ilyen nagy a baj, nem kellene eladni az ország stratégiai tartalékait.

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára úgy válaszolt, hogy a mai gazdasági kihívások okozója egy "tőlünk független körülmény", a háború. Az elhibázott uniós szankciós politika pedig csak növeli a bajt, "nem tartják vissza Putyint a háborútól", de nagy károkat okoznak Magyarországnak is - jelentette ki.

Úgy vélte, az ellenzék úgy tesz, mintha védene valamit, amit korábban ellenzett - a katát és a rezsicsökkentést -, és ez képmutatás. "Önök kormányon mindig csak adót emeltek" - rótta fel.

Párbeszéd: a kormány pánikba hajszolja az embereket

Jámbor András Imre (Párbeszéd) arról beszélt, hogy válság van, amely nem a háborúval kezdődött és ez a válság azért érinti Magyarországot ilyen durván, mert a kormány elrontotta a politikáját. A kormány nem csökkentette, hanem növelte az orosz energiafüggőséget, leértékelte a forintot, a választási osztogatása óriási lyukat ütött a költségvetésen és miatta nem jönnek a gazdaságnak létfontosságú uniós források - sorolta. Hozzáfűzte: a kormány azt hazudta, hogy nem lesznek megszorítások, de egy hét alatt pánikba kergette a lakosságot és az elrontott politika, az ebből következő megszorítások miatt tüntetnek az emberek.

Hangsúlyozta: a kormány egy átgondolatlan tervet dobott be a rezsiről, amellyel pánikba hajszolja a családokat és nem tudja megmondani, valójában milyen rendszert vezet be.

A képviselő felszólalása végén egy olyan petíciót adott át Dömötör Csabának, amelyet a tüntetőktől kapott.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára szerint az ellenzék megint úgy akarja beállítani a helyzetet, mintha csak Magyarország nézne szembe nehézségekkel, pedig a gondokat a háború és az elhibázott szankciós politika okozza. Más országokban is jelentős energiaáremelkedések vannak - tette hozzá.

Úgy vélte, a baloldali pártok mindig az adók ügyében szólalnak fel, a költségvetéshez benyújtott módosító javaslataik is adóemelést irányoztak elő: az ellenzék emelné a szja-kulcsokat, a társasági adót, felvetette az ingatlanadó ötletét, visszahozná az örökösödési adót és dugódíjat akar.

Az államtitkár a katáról azt mondta: ilyen kedvezményes adónem a baloldali kormányzás alatt nem volt és amikor bevezetették, a baloldal nem szavazta meg.

Mi Hazánk: elképesztő megszorító intézkedéseket jelentenek be

Toroczkai László (Mi Hazánk) szégyellnivalónak nevezte a kormány politikáját. Elképesztő megszorító intézkedéseket jelentenek be, amelyek nem átgondoltak, és amikor látják, hogy háborog a nép, megpróbálnak valahogy kikászálódni a helyzetből, amelyet ők teremtettek - fogalmazott. Hozzátette: látni lehetett, hogy van egy világpolitikai átalakulás, a kormány mégsem tett semmit.

Megjegyezte: ő támogatta volna a katát annak idején és most is támogatná, hogy ne szúrjanak ki 400 ezer magyar dolgozóval.

A rezsicsökkentésről közölte: érthetetlen, hogy amikor az emberek amúgy is aggódnak, részletek közlése nélkül bejelentik, hogy oda a rezsicsökkentés, ráadásul nagyon alacsony átlagfogyasztást állapítottak meg. A kormány hazudott, amikor azt ígérte, hogy megtartja a rezsicsökkentést és nem terheli rá a válság költségeit a magyar lakosságra - jelentette ki.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára közölte: az a legfontosabb kérdés, hogy meddig lesz háború és mikor lesz béke, mert ez határozza meg mindannyiunk jövőjét. Az is nagy kérdés, hogy az EU felhagy-e végre a szankciós politikájával, rájön-e arra, hogy ez nem Oroszországnak árt, hanem a saját lakosainak - mondta.

Kiemelte: az a legfontosabb, hogy lesz-e energia, működik-e a gazdaság. Ha nincs energia, nem lesz munkahely sem - mutatott rá.

Jelezte, lényeges az is, mit válaszol minderre a kormány. A fő cél a családoknak, a munkahelyeknek, a nyugdíjaknak, az otthonteremtési program eredményeinek, a családpolitikai intézkedéseknek, az elért rezsicsökkentésnek a megvédése - sorolta, hangsúlyozva: az országnak működnie kell.

MSZP: a Fidesz becsapta saját választóit

Tóth Bertalan (MSZP) szerint felelőtlen, önző és hazug, ez Orbán Viktor politikájának legfőbb ismérve; mindent, amit most Orbán Viktor és a Fidesz tesz, az eddigi ígéretek meghazudtolása. Hazudtak a stabilitásról, a rezsiről, az orosz energia áráról, a veszélyhelyzetről és szinte mindenről, becsapták választóikat.

Közölte, a kisadózó vállalkozók tételes adójának (kata) eltörlésével brutális adóemelést hajtanak végre, a rezsicsökkentés változtatásával milliókat löknek megélhetési válságba. Szerinte a paksi atomerőmű el tudná látni az egész országot árammal. Miért akarják a 12 forintos paksi áramot 10-12-szeres áron adni? - firtatta.

Kitért arra is, hogy szerinte százmilliárdokkal gazdagodott az Orbán-klán, miközben az EU most miattuk büntet minden magyart. Vitatta azt is, hogy az áremelkedést a Putyin háborúja indította el.

Az ellenzéki politikus arra szólította fel a kormányt, fejezze be a háborút az EU-val, tegyék adómentessé a minimálbért, rendezzék a pedagógusok, szociális dolgozók bérét, vonják vissza a kata módosítását és ne nyúljanak az áram költségeihez.

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára úgy értékelte, hogy a hétvégi időközi választásokon az ellenzék begyűjtött néhány piros lapot saját szavazóitól, ezért azt kérte az ellenzéki pártoktól, nézzenek szembe a választók döntésével.

Szerinte nehéz egy szocialista politikustól a kritikát fogadni, hiszen korábbi miniszterelnökük mondta azt, "hazudtunk reggel, éjjel meg este". Az önök politikája épül hazugságra! - hangoztatta, majd felidézte, hogy a szocialisták kormányon a többi között elvették a 13. havi nyugdíjat, akkor egekbe szökött a munkanélküliség, nőtt a rezsi.

Szóvá tette azt is, hogy az ellenzék nem szavazta meg a katát, most pedig "krokodilkönnyeket" hullat érte, de a rezsicsökkentést sem szavazták meg, most meg az élharcosaiként tüntetik fel magukat.

Szerinte döntően a háború áll az energiaárak emelkedése mögött.

Momentum: a pedagógusoknak még érdemi béremelési ígéretre sem futja a kormánytól

Tóth Endre (Momentum) közölte, a Fidesz 12 éve saját szándékait és vétkeit vetíti ki ellenfeleikre, 12 éve nincs választási programja, semmilyen jövőképe, csak az ellenzéket démonizálja. Hozzátette: 2010-ben a korrupció ellen kampányoltak, majd Európa legkorruptabb kormányát hozták létre. Soros Györgyből csináltak ősellenséget, miközben egyetlen pártot, a Fideszt pénzelte az amerikai-magyar üzletember - közölte. Az illegális migrációról azt mondta, a Fidesz hozott az országba kétes hátterű alvilági figurákat a letelepedési kötvénnyel.

Elmondta, a kormánypártok tavasszal azzal vádolták az ellenzéket, hogy adót emelne és eltörölné a rezsicsökkentést, majd a kormány 300 ezer katásnak emelte meg az adóját, aztán bejelentette a rezsicsökkentés részleges eltörlését. Szerinte a saját szavazói csalódtak legnagyobbat a Fideszben.

Szólt arról is, hogy a pedagógusoknak még érdemi béremelési ígéretre sem futja. Azon véleményének is hangot adott, hogy a kormány azért tárgyal az Európai Bizottsággal, hogy ne kelljen érdemi pedagógusbéremelésre költeni az uniós forrásokat. Ez az oktatási szektor és a magyar diákok elárulása - hangoztatta.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára azt vetette fel, hogy a Momentum korábban azt mondta, soha nem fog össze Gyurcsány Ferenccel, most a DK-s politikussal összefogva ül a parlamentben. Elmondta, az ellenzéki pártok éléről szinte mindenki ment, csak Gyurcsány Ferenc maradt.

Azt kérte az ellenzéki párttól, ne fúrják a Magyarországnak járó uniós forrásokat, ne a brüsszeli leckét mondják fel. Az uniós forrás lenne a fedezete a pedagógusbéremelésnek több százmilliárdos nagyságrendben - tette hozzá.

Számos felmérés eredményét ismertetve méltatta a magyar diákok teljesítményét, amelyet szerinte az ellenzék soha nem akar elismerni.

Jobbik: a kormány a piaci árú rezsin is nyerészkedni akar?

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) azt firtatta, hogy a kormány a piaci árú rezsin is nyerészkedni akar-e. Kifejtette: a megemelt energiaszámlákon ott lesz a 27 százalékos általános forgalmi adó (áfa), ha a számla kétszeresére-háromszorosára növekszik, akkor a kormány áfabevételei is növekedni fognak. A családok többet fognak fizetni, a kormány teszi zsebre a különbözet egy részét - összegzett.

Azt javasolta, hogy a kormány mondjon le erről a plusz több százmilliárd forintos áfabevételről.

Sürgette a gyermeket nevelő családok megsegítését. Közölte azt is, hogy a katával kapcsolatban is változtatásokra van szükség.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára közölte, a kormány védi a családokat, az ellenzéktől is, és ezt a magyar emberek tudják, mert április 3-i országgyűlési választáson minimális mértékben támogatták az ellenzéki pártokat, amelyek azóta is elvesztenek minden választást.

Kitért arra, hogy a szankciók nem vetettek véget a háborúnak, és téves volt az a felvetés is, hogy az oroszoknak jobban fájnak a szankciók.

Mekkora Paks-barát lett a magyar baloldal - mondta az államtitkár, aki vitatta, hogy az atomerőmű biztosítaná az ország áramszükségletét. Közölte, az erőmű a magyarországi áramtermelés 50 százalékát, a magyarországi fogyasztás 30 százalékát adja. Az ország mintegy 20 százalékban van kitéve gázerőműveknek, 25-30 százalékban pedig importnak, amelynek az ára jelentősen nőtt - részletezte.

DK: a rendszerváltás utáni legbrutálisabb megszorítás jön

Vadai Ágnes (DK) azt mondta: az Orbán-kormány a rendszerváltás utáni Magyarország legbrutálisabb megszorításait fogja bevezetni. Rezsiemelés, a kata eltörlése, áthárított különadók és munkahely-megszüntetés - sorolta, majd úgy fogalmazott: "ez a kormány a megszorítások, az adóemelések, a rezsiemelés és a tömeges munkahely-megszüntetés kormánya".

Arról is beszélt: már jóval a háború előtt meglódult az "Orbán infláció" és közölte: a Fidesz morális válsága mára az ország gazdasági válságává nőtte ki magát.

Válaszában Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára rávilágított: azért vagyunk rendkívüli helyzetben, mert háború zajlik és negyven éve nem látott infláció sújtja Európát. A gáz ára meghatszorozódott, az áramé ötszörösére nőtt - mondta.

Az ellenzék hozzáállását képmutatónak és hiteltelennek nevezte, majd emlékeztetett: a rezsicsökkentés bevezetésekor a baloldal hülyeségnek nevezte az intézkedést. A kormány szeretné védeni a családokat, és a lehető legnagyobb mértékben fenntartani a rezsicsökkentést, azonban ha a baloldalon múlna, nem lenne árkorlátozás Magyarországon - tette hozzá.

KDNP: az elhibázott brüsszeli szankciós politika fordítva sült el

Hollik István (KDNP) szerint a stratégiai nyugalom helyett elkapkodott olajembargó, észszerű egyeztetések helyett gázembargós tervek, az európai lakosság védelme helyett tisztálkodási és ruhaszellőztetési javaslatok, béke helyett pedig elhúzódó háború lett a brüsszeli szankciók eredménye. Az elhibázott brüsszeli szankciós politika fordítva sült el - foglalta össze hozzátéve, hogy az elhibázott szankciók okozzák az energiaárak emelkedését is.

Azért kell megtenni mindent, hogy ebben a nehéz helyzetben is meg tudja védeni a kormány a magyar embereket és a gazdaság működőképességét. Ezért jelentette be a kormány az energiaveszélyhelyzetet és az ezzel foglalkozó operatív törzs felállítását is - mondta. Később jelezte: az árstopokkal és a rezsicsökkentéssel egy magyar ember átlagosan havi legalább 220 ezer forintot spórol meg.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára válaszában rámutatott: Németországban a gázár hatszorosa a korábbinak.

Kitért arra: Magyarországnak 2010-ben a szomszédos országok közül kettővel volt gázinterkonnektor összeköttetése, most a hétből hattal van, Szlovéniával nem sikerült eddig. Emellett már két hosszú távú gázbeszerzés is szolgálja az ország biztonságát, az oroszok mellett a krk-i LNG-terminálnál a Shell-lel is van megállapodás. A kormány mindent megtesz az energiabiztonság és a rezsicsökkentés megvédéséért - jelentette ki.

Fidesz: a magyar határok soha nem látott nyomás alatt vannak

Kósa Lajos (Fidesz) úgy fogalmazott: a magyar határok soha nem látott nyomás alatt vannak. Az ukrán határon több mint 900 ezer valódi menekült kelt át a háború kitörése óta, a déli határokon pedig elképesztő mértékben erősödött a migrációs nyomás.

Míg 2019 napi átlag 30 határsértő próbált Magyarországra jutni, ez a szám 2020-ban 80-ra, 2021-ben 200 felettire emelkedett, most pedig napi 500 körül alakul - mondta. Emellett a migránsok egyre erőszakosabbak, rendszeresen provokálják a határt védőket és már lövéseket is adtak le.

Arról is beszélt: a tavalyi év első félévében 450 embercsempészt fogtak el, idén azonban már 860 felett van a számuk.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára jelezte: míg két éve 46 ezer, tavaly pedig 122 ezer illegális migráns akart Magyarországra jutni, idén már 119 ezernél járunk. A migránsok 173 esetben támadtak a magyar hatóságokra - tette hozzá.

Ezért döntött a kormány arról, hogy fokozni kell a déli határ védelmét, ezért állítják fel a határvadász ezredet - mondta. Közölte azt is: a kormány 51 milliárd forintot fordít a rendvédelmi szervek béremelésére.

Interpellációk

DK: a rezsicsökkentés ócska hazugság

Varga Zoltán (DK) közölte: az az összeomlás, amelyet a kormány produkál, tényleg rekord és a legnagyobb probléma, hogy tízmillió embert magukkal rántanak. Nem rezsicsökkentésről, hanem rezsinövelésről van szó, mert sok tételért többet kell fizetni - mondta. Hozzátette: a rezsicsökkentés ócska hazugság, szemfényvesztés, ehelyett brutális infláció, adóemelés van.

Megjegyezte: a nyugdíjas édesanyjának is többet kell majd fizetnie a rezsiért.

Fónagy János gazdaságfejlesztéssel kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár kifogásolta, hogy a képviselő az édesanyját is belekeverte a politikai csatározásaiba. A szomszédban háború van, olyan viszonyok között élünk, amikor az energiaárak nem kiszámíthatók és a sokszorosukra emelkedtek, a brüsszeli politika pedig nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket - közölte.

Úgy vélte, nem igaz, hogy felesleges lenne az energia-veszélyhelyzet és az ellenzék soha nem értett egyet azzal a rezsicsökkentéssel, amelyet most véd.

Varga Zoltán nem fogadta el az államtitkár válaszát.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×