INFORÁDIÓ
2022. augusztus 20. szombat
István

navracsics tibor

karácsony gergely

budapest

Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszterjelölt meghallgatása az Országgyűlés európai ügyek bizottságának ülésén az Országházban 2022. május 18-án.

A kormány felé Navracsics Tibor lesz a kapocs Karácsony Gergely számára

Infostart / MTI

Hétfőn ülnek le először tárgyalni Budapest fejlesztése ügyében.

Újból megalakulhat egy budapesti agglomerációs fejlesztési fórum, ahol megvitathatnák a fővárost és a környező településeket érintő közös kérdéseket és fejlesztési koncepciókat alakíthatnának ki - közölte a területfejlesztési miniszter kedden Budapesten, sajtótájékoztatón. Karácsony Gergely főpolgármester szerint "első lépésnek jó jel, hogy a kormány felismerte a felelősséget".

Navracsics Tibor, miután az agglomerációs települések polgármestereivel konzultált, elmondta: nagyon előremutatónak tartja a Pest megyei közgyűlés elnöke, Szabó István által felvetett javaslatot, miszerint fontolják meg azt, hogy az egykor létezett, de megszűnt Budapesti Agglomerációs Fejlesztési Tanács helyére, vagy azt újjáélesztve hozzanak létre egy térségi fejlesztési tanácsot.

Ez Budapest és a főváros környéki települések számára egy fejlesztési fórum lenne és lehetővé tenné, hogy megvitassák a közös kérdéseket és kialakítsák azokat a fejlesztési koncepciókat, amelyek a két térség számára egyaránt előrelépést jelentenének - mutatott rá a tárcavezető.

Navracsics Tibor közölte, a több polgármester által támogatott elnöki javaslatot megvizsgálják és amennyiben lehetőség van rá, akkor rövid időn belül ennek a törvényhozásban is megteremtik a jogszabályi hátterét.

A miniszter reményei szerint a közeljövőben meg is alakulhat a - munkanevén - budapesti agglomerációs fejlesztési tanács. Ez hasznos fóruma lehet majd ennek a kiemelt jelentőségű térségnek, ezáltal Pest megye és Budapest érdekeit jobban tudják majd harmonizálni és távlati célokat, fejlesztéseket tudnak majd megfogalmazni - mondta Navracsics Tibor.

Szólt arról is, két hete kezdődött el az a konzultáció, amelynek lényege a magyar területfejlesztési politika szakpolitikai keretrendszerének megújítása. Ennek részeként a 2014-ben elfogadott területfejlesztési koncepció félidős felülvizsgálatát végzik el az önkormányzatokkal és a térség gazdasági szereplőivel. A mostani egyeztetés már a konzultáció negyedik fordulója.

Navracsics Tibor kiemelte:

Pest megye és Budapest kapcsolatrendszere meglehetősen szoros és "zaklatott" is, és ez így van a fejlesztéspolitika területén is.

Míg Budapest egy főre jutó GDP-je jelentősen meghaladja az európai uniós átlagot (153 százalék), addig Pest megye az uniós átlag 59 százalékán van - mutatott rá a miniszter, hozzátéve, ebből is jól látszik az egymással szomszédos térség fejlettsége közötti szakadék.

Hangsúlyozta: miközben Budapest fejlesztését is elsőrendű prioritásként kell kezelni, oda kell figyelni a fővárost körülvevő térségre is. A mindennapi életben elválaszthatatlanul van összekövetve ez a két térség - fogalmazott.

Karácsony Gergely kedd délután a Facebook-oldalán reagált a Navracsics Tibor által elmondottakra, és azt írta: "örülünk, hogy a kormány észrevette, hogy közösen tennünk kell Budapest és környékének, Magyarország Szívének fejlesztéséért." Pontosan azért kezdeményeztük februárban a fővárosi térségek együttműködését, mert a problémáink közösek, ezért a megoldásaink is csak közösek lehetnek - tette hozzá.

Karácsony Gergely úgy fogalmazott:

"első lépésnek jó jel, hogy a kormány felismerte a felelősséget.

Hétfőn egyeztetek Navracsics miniszter úrral, bízom benne, hogy az uniós források mellett, erről is beszélni fogunk" - tette hozzá.

Nyitókép: Kovács Attila
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018