eur:
389.77
usd:
365.16
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
A felújított Podmaniczky Frigyes tér az V. kerületben az átadás napján, 2019. október 3-án. A rekonstrukció során 82 új fát ültettek és 30 százalékkal növelték a zöldfelületet.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Az V. kerület szerint a főváros ne csodálkozzon, ha a kormány elvesz tőle három nagy teret

Napok óta megy a vita arról, hogy egy törvényjavaslattal kormányzati tulajdonba és kerületi vagyonkezelésbe adnák a két területet.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, lapértesülés szerint egy készülő törvényjavaslat ellentételezés nélkül állami tulajdonba adná a Fővárosi Önkormányzathoz tartozó Podmaniczky-, Vörösmarty- és Széchenyi teret, aztán pedig a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-én keresztül mindhármat megkapná ingyenes vagyonkezelésbe a fideszes vezetésű V. kerület.

Karácsony Gergely szerdán közösségi oldalán reagált a hírre, alkotmányellenesnek nevezve a három, "rendkívül fontos" tér ellentételezés nélküli államosítását. Közölte, ha ilyen törvényt elfogadnak, a főváros pert indít.

Az V. kerületi önkormányzat csütörtöki közleménye szerint a főpolgármester "ne csodálkozzon" azon, ha helyette a kormány gondoskodna ezekről a közterületekről. A városrész vezetése szerint a Podmaniczky és a Vörösmarty teret 2019-re Belváros önkormányzata kormányzati támogatással újította meg. "A két V. kerületi tér fővárosi fenntartású, Karácsony Gergely azonban felelőtlen, gondatlan gazdájuk: évek óta elhanyagoltság, kiégett fű, piszok és szemét jellemezte a népszerű köztereket, pedig ezek impozáns részei lehetnének a Belvárosnak, Budapestnek."

Hozzátették: Szentgyörgyvölgyi Péter V. kerületi polgármester többször jelezte a főváros vezetésének, hogy átvennék a közterületek karbantartását.

Megjegyezték: a főpolgármester rendkívül fontosnak tartja a tereket, de 2019 óta "jóformán egyáltalán nem látják el azok üzemeltetési feladatait és 2022. április 28. óta mindenféle anyagi ellentételezés nélkül ezek elvégzését Belváros Önkormányzatára bízták", miközben a terek hasznosításából - így például a karácsonyi vásárból - származó bevételek a fővárosi önkormányzathoz folynak be.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×