eur:
393.8
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A Fudan Egyetemről és az álláskeresési járadékról szóló ellenzéki népszavazási kezdeményezéshez összegyűlt aláírásgyűjtő ívek a leadás előtt az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2022. január 21-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Indul a "mozgás" két népszavazási kérdésben

Ezen a héten az Alkotmánybíróság és az Országgyűlés Igazságügyi bizottsága is megtárgyalja a Fudan Egyetem, illetve az álláskeresési járadék ügyében beterjesztett ellenzéki népszavazási kezdeményezéseket. A baloldal még április 3-án, az országgyűlési választás napján akarta megtartani ezeket a referendumokat, de a jogorvoslati határidők miatt elkéstek.

A baloldali ellenzék január 21-én adta le a Nemzeti Választási Irodának a Fudan egyetem és az álláskeresési járadék ügyében összegyűjtött aláírásokat. Karácsony Gergely budapesti főpolgármester, a Párbeszéd társelnöke akkor még hitt abban, hogy április 3-án ezeket a még tavaly nyáron kezdeményezett népszavazásokat is meg lehet tartani, nem csak a kormány által indított, azonban eredménytelennek bizonyult referendumot.

"Nem a Fudan egyetem megépítése a közérdek, hanem a Diákváros megvalósítása.

És nyilvánvaló, hogy amikor egy koronavírus-válság idején gazdasági válságban élünk, nem lehetünk olyan szűkmarkúak, mint amilyen szűkmarkú a magyar álláskeresési támogatási rendszer" - fogalmazott akkor Karácsony Gergely.

A Nemzeti Választási Bizottságnak 60 napja volt az aláírások megvizsgálására, a testület a március 9-én kiadott határozat szerint mindent rendben talált.

A népszavazásokat mégsem lehetett megtartani április 3-án, mert a kérdéseket többen megtámadták a Kúrián.

A Kúria helyben hagyta az NVB határozatait, de akkor következett az Alkotmánybíróság, amely viszont csak most hétfőn kezdte meg a hozzá érkezett panaszok elbírálását. A benyújtók szerint a Fudan egyetemről nemzetközi szerződés szól, márpedig arról nem szabad országos népszavazást tartani. Az álláskeresési járadék 270 napra történő meghosszabbítása pedig végső soron költségvetési tétel, amiről úgyszintén tilos referendumot rendezni.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy Orbán Viktor miniszterelnök tavaly nyáron a Fudan egyetem ügyében támogatta a népszavazást, igaz, ő akkor hangsúlyozottan arról beszélt, hogy a budapestiek döntsenek.

"Szerintem egy egyetem megalapításának kérdése egy felsőoktatási szakmai kérdés. Egy ideig ez így is volt. A baloldal úgy döntött, hogy ebből politikai kérdést csinál. Szakmai kérdéseket le lehet zárni szakmai döntésekkel. Politikai kérdéseket nem lehet. Úgy kell a helyzetet eldönteni, hogy az leginkább elfogadható legyen mindenki számára.

Nem látok más megoldást, hogy ha már tudjuk, miről beszélünk, megvannak a tervek, megvan a költségszámítás, a választópolgárok itt, Budapesten egy népszavazás keretében ezt el fogják dönteni.

(...) Repkednek a számok a levegőben, 100 és 100 milliárdokról, ha pontosan tudjuk, hogy miről van szó, akkor lesz népszavazás is" - jelentette ki korábban Orbán Viktor.

Mindenesetre az Országgyűlés Igazságügyi bizottságának csütörtökön az lesz az első dolga a ciklusban, hogy megtárgyalja a baloldali ellenzék népszavazási kezdeményezéseit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×