eur:
394.03
usd:
365.68
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Az orosz kőolajimport fokozatos betiltását javasolja az EB elnöke az új szankciócsomagban - a nap hírei

Magyarország megvétózza az orosz olajimport tilalmáról szóló uniós javaslatot. 22 éve nem látott mértékben, 50 bázisponttal megemelte az alapkamatot az amerikai jegybank.

Az orosz kőolajimport fokozatos betiltását javasolja az Európai Bizottság elnöke az Oroszország elleni 6. szankciócsomagban. Ursula von der Leyen, az Európai Parlament plenáris ülésén elmondta: az unió 6 hónapon belül szeretné fokozatosan megszüntetni az oroszországi kőolajbehozatalt, az év végére pedig a finomított olajtermékek importját is. Az intézkedések a Sberbankot és két másik nagy bankot is kizárnák a SWIFT néven ismert globális elektronikus fizetési rendszerből. Emellett 3 nagy orosz állami tulajdonú műsorszolgáltatónak tiltják meg az uniós műsorszórást.

Magyarország meg fogja vétózni az orosz olajimport tilalmáról szóló uniós javaslatot - mondta a BBC-nek Kovács Zoltán, nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár. Azt hangsúlyozta, hogy a tilalom tönkretenné a magyar gazdaságot. Előzőleg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kevesellte, hogy Magyarország jövő év végéig kapna csak haladékot az embargó alól. A cseh kormányfő azt mondta, hogy Csehország csak akkor támogatja a kezdeményezést, ha 2 vagy 3 év haladékot kap, amíg megnövelnék azon vezetékek kapacitását, amelyeken keresztül máshonnan érkezne a kőolaj az országba.

Megtiltotta az üzleti szolgáltatások oroszországi exportját a brit kormány. Liz Truss külügyminiszter azt hangsúlyozta, hogy a szolgáltatásexport tilalma elvágja Oroszországot az üzleti tevékenység lehetőségétől olyan szektorokban, amelyek kritikus fontosságúak az orosz gazdaság számára. A szankciók alapján az orosz üzleti vállalkozások nem vehetik igénybe brit könyvvizsgálói, menedzsertanácsadási és PR-vállalatok szolgáltatásait.

Ajánlást tett közzé a menekültek embercsempészet elleni védelmére az Európa Tanács. A strasbourgi székhelyű, 46 tagországot számláló testület szakértői azt szeretnék, hogy az európai államok azonnali segítséget nyújthassanak az Ukrajnából menekülőknek, valamint felderítsék az emberkereskedőket és lehetséges áldozataikat. Az ajánlás szerint biztosítani kell a menekültek regisztrációját, beleértve a kísérő nélkül érkező gyerekeket, továbbá azokat is, akik nem rendelkeznek személyazonosságuk vagy utolsó ukrajnai lakóhelyük bizonyításához szükséges papírokkal.

50 bázisponttal megemelte az alapkamatot a Fed, ilyen mértékű emelésre 22 éve nem volt példa. Az amerikai jegybank szerepént betöltő Federal Reserve közölte: a monetáris politika megfelelő szigorításával arra törekszik, hogy hosszabb távon a maximális foglalkoztatottságot és a 2 százalékos inflációt érjen el. A Fed emellett bejelentette a mérleg szűkítését is, amelyet júniusban kezdenek. A közölt menetrend azt jelenti, hogy nyár végén már havi 95 milliárd dollár értékben fogja a piacon értékesíteni a mérlegében szereplő kötvényeket.

Pekingben tömegközlekedési korlátozásokat vezettek be a koronavírus-járvány szempontjából magasabb kockázatúnak ítélt részeken. Több mint 40 metróállomást zárták le ideiglenesen, továbbá 158 buszvonal közlekedését függesztették fel. A tömegközlekedési korlátozások zömét a város keleti felén fekvő Csaojang kerületben alkalmazták, ahonnan a legtöbb helyi esetet jelentették.

Széles körű együttműködési programot indít Magyarország és Üzbegisztán a nukleáris energia, a vízgazdálkodás és mezőgazdaság, valamint a határvédelem területén – ismertette a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter elmondta: ez nagy lehetőségeket nyit a magyar cégek számára a gyorsan fejlődő közép-ázsiai országban.

A fogyasztásarányos tárolói feltöltést támogatják az európai energiaszabályozók - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal. Ságvári Pál, a hivatal nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese kiemelte: a közös álláspontban képviselt megközelítés előnye, hogy a nagy tárolói kapacitással rendelkező tagállamok, mint például Magyarország, nem szembesülnek aránytalanul magas költségekkel, és igazságosabb tehermegosztás alakul ki a felek között.

Jövő hétfőtől a kormányablakokban is benyújthatják menedékes kérelmüket az Ukrajnából menekülők. Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság közleménye szerint ha az érintettek adataikat előzetesen elektronikusan feltöltik a "Menedekes" applikáció vagy az Enter Hungary felületén keresztül, úgy a személyes megjelenési kötelezettségüknek a kormányablakban is eleget tehetnek. A háború kitörése óta 19.849 menekültkérelmet regisztráltak, eddig 9 441 esetben született elismerő döntés.

Márciusban 16,2 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi üzletek forgalma – ismertette a KSH. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben lényegében a tavaly márciusival megegyező volt a forgalom. A nem élelmiszer-kiskereskedelemben 29,7 százalékkal nőtt az eladások üteme. Az üzemanyag-kiskereskedelemben 51,4 százalékos volt a bővülés.

Jelentős növekedés indult el tavaly a zöld pénzügyi piacokon. Az MNB közleményében azt írja: Magyarország az uniós középmezőnyben áll a versenyképes energiafelhasználás, a zöld gazdaság terén, ugyanakkor a klímabarát átálláshoz az évszázad közepéig jelentős pénzügyi finanszírozásra, nagyságrendileg a GDP 4,8 százalékát kitevő forrásbevonásra lesz szükség.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×