eur:
389.67
usd:
363.15
bux:
68207.07
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Kövér László, az Országgyűlés titkos szavazással megválasztott elnöke esküt tesz az Országgyűlés alakuló ülésén a Parlamentben 2022. május 2-án. Az egyedüli jelöltre érvényes szavazatot 183 képviselő adott le, közülük 170-en igennel, 13-an nemmel szavaztak. A patkó első sorában Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Orbán Viktor miniszterelnök (középen, b-j).
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Ők vezethetik a parlamenti bizottságokat

Az új ciklusban is 15 testület működhet majd.

A parlament elfogadta az Országgyűlés bizottságainak létrehozásáról, tagjainak és tisztségviselőinek megválasztásáról szóló határozati javaslatot; a Kövér László házelnök által jegyzett előterjesztés szervezeti felépítést érintő pontjaira 161-en mondtak igent, ellenszavazat és tartózkodás nélkül. Azonos vagy hasonló arányban választották meg a bizottsági elnököket, alelnököket is.

A döntés alapján a magyarországi nemzetiségek delegáltjait tömörítő testület mellett 15 bizottság működik a ciklus során a palamentben, közülük tízet kormánypárti, ötöt ellenzéki elnök vezethet.

A Fidesz nyolc, a KDNP két, a Jobbik, az LMP, a Mi Hazánk és az MSZP egy-egy elnöki helyet kapott, míg a népjóléti bizottság vezetésére nem szerepelt javaslat az előterjesztésben. A Fidesz 36, a DK hat, az MSZP öt, a Jobbik és a Mi Hazánk négy-négy, a Párbeszéd két, a Mi Hazánk pedig egy alelnöki posztot tölthetett be.

  • Az európai ügyek bizottsága elnöke: Hörcsik Richárd (Fidesz), alelnökei: Tessely Zoltán (Fidesz) és Balassa Péter (Jobbik)
  • A fenntartható fejlődés bizottság elnöke: Keresztes László Lóránt (LMP), alelnökei: Bencsik János (Fidesz), Turi-Kovács Béla (Fidesz) és Szabó Rebeka (Párbeszéd)
  • A gazdasági bizottság elnöke: Bánki Erik (Fidesz), alelnökei: Barcza Attila (Fidesz), F. Kovács Sándor (Fidesz), Molnár Ágnes (Fidesz), Witzmann Mihály (Fidesz), Seszták Miklós (KDNP), Dávid Ferenc (DK) és Mellár Tamás (Párbeszéd)
  • A honvédelmi és rendészeti bizottság elnöke: Kósa Lajos (Fidesz), alelnökei: Bartos Mónika (Fidesz), Simon Miklós (Fidesz), Lukács László György (Jobbik) és Harangozó Tamás (MSZP)
  • Az igazságügyi bizottság elnöke: Vejkey Imre (KDNP), alelnökei: Czunyiné Bertalan Judit (Fidesz), Kovács Zoltán (Fidesz), Vitányi István (Fidesz) és Sebián-Petrovszki László (DK)
  • A költségvetési bizottság elnöke: Vajda Zoltán (MSZP), alelnökei: Kara Ákos (Fidesz), Szűcs Lajos (Fidesz), Tilki Attila (Fidesz), V. Németh Zsolt (Fidesz) és Z. Kárpát Dániel (Jobbik)
  • A kulturális bizottság elnöke: Pósán László (Fidesz), alelnökei: Demeter Zoltán (Fidesz), Dunai Mónika (Fidesz), Hoppál Péter (Fidesz), Kállai Mária (Fidesz), Simon Róbert Balázs (Fidesz), Kunhalmi Ágnes (MSZP), Szabadi István (Mi Hazánk).
  • A külügyi bizottság elnöke Németh Zsolt (Fidesz), alelnökei: Balla Mihály (Fidesz), Zsigmond Barna Pál (Fidesz), Juhász Hajnalka (KDNP), Brenner Koloman (Jobbik).
  • A mentelmi bizottság elnöke Hargitai János (KDNP), alelnöke Kálmán Olga (DK).
  • A mezőgazdasági bizottság elnöke: Font Sándor (Fidesz), alelnökei: Czerván György, Győrffy Balázs (Fidesz), Varga Zoltán (DK)
  • A nemzeti összetartozás bizottság elnöke: Pánczél Károly (Fidesz), alelnökei: Bóna Zoltán (Fidesz), Szászfalvi László (KDNP) és Molnár Zsolt (MSZP)
  • A nemzetbiztonsági bizottság elnöke: Sas Zoltán (Jobbik), alelnöke: Halász János (Fidesz)
  • A népjóléti bizottságnak elnöke nem lett, alelnöke Kovács József (Fidesz), Kovács Sándor (Fidesz), Selmeczi Gabriella (Fidesz), Nacsa Lőrinc (KDNP), Komáromi Zoltán (DK),
  • A vállalkozásfejlesztési bizottság elnöke Apáti István (Mi Hazánk), alelnökei Bányai Gábor (Fidesz), Szatmáry Kristóf (Fidesz), Kordás László (DK).
  • A törvényalkotási bizottság elnöke Hende Csaba (Fidesz), alelnökei Bajkai István (Fidesz), Herczeg Tamás (Fidesz), Salacz László (Fidesz), Vécsey László (Fidesz), Hiller István (MSZP), Komjáthi Imre (MSZP).
  • A magyarországi nemzetiségek bizottságának Ritter Imre nemzetiségi képviselő lett az elnöke.
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Mire lehet számítani a tőzsdéken?

Mire lehet számítani a tőzsdéken?

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentette az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indíthatja a mai napot. Befolyásolhatja a mai kereskedést, hogy ma délután érkezik az amerikai munkanélküliség legfontosabb mutatója, hiszen a munkanélküliség bármilyen irányba történő elmozdulása óriási jelentőséggel bír. Ami pedig a tőzsdei mozgásokat illeti, Európában mérsékelt emelkedéssel indult a nap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×