INFORÁDIÓ
2022. június 29. szerda
Péter, Pál

kaderják péter

zöldítés

klímavédelem

Green Business Meeting. United Partners Team with hands together holding plant green trusted friends. Hands stacked Holding with sustainability partners. Trust business authentic of people.

Kaderják Péter: a magyar cégeknek nagy lehetőség a zöld átállás

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó

A következő három évtizedben évente a GDP 2-3 százalékát kellene felhasználni a klímacélok megvalósítására Magyarországon – mondta az kérdésünkre a BME Zéró Karbon Központjának vezetője.

Az egy éve létrehozott központ működéséről Kaderják Péter elmondta: a fő feladatuk az, hogy Magyarország 2050-es átállását klímasemleges gazdaságra tudományközi együttműködés szervezésével és végrehajtásával támogassák. Mérnökök, közgazdászok, jogászok és a vállalati partnerek bevonásával próbálnak olyan működőképes megoldásokat összerakni, amelyek segíthetnek abban, hogy ez a három évtizedes dekarbonizációs folyamat Magyarországon sikeresen megvalósuljon.

A klímavédelem mellett a másik céljuk az, hogy ez az átállás úgy valósuljon meg, hogy ebből a magyar vállalkozások, illetve a magyar kutatók a lehető legnagyobb lehetőséget hasíthassák ki.

"A zöld átállás, úgy látjuk, lényegében gigantikus beruházási program. A következő 3 évtizedben a magyar GDP 2-3 százalékát kell majd erre a célra fordítani, hogy az átállás megvalósulhasson. Az lenne tehát jó, hogy ha ebben a programban a magyar vállalkozások minél nagyobb mértékben tudnának részt venni. Ezeket próbáljuk támogatni szerény eszközökkel" – fejtette ki a BME Zéró Karbon Központjának vezetője.

A zöld átállás kulcskérdése Kaderják Péter szerint az, hogy a ma használt fosszilis energiahordozókat – a szenet, a lignitet, az olajat, a földgázt – milyen gyorsan és milyen hatékonyan tudjuk a klímavédelem szempontjából barátságos megoldásokkal kiváltani. Ilyen az atomenergia és ilyenek a zöld energetikai megoldások, valamint az energiatakarékosság is.

"Vannak területek, ahol gyorsan haladunk. Magyarország esetében például kulcsterület a villamosenergia-termelés zöldítése, karbonmentesítése, és itt az elmúlt években értünk el eredményeket. Nagyon jelentős napenergetikai beruházási bumm van például Magyarországon,

0-ról több mint 3000 megawattra nőtt néhány év alatt

a beépített napenergia-kapacitás az országban. Ám ahhoz, hogy ilyen lendülettel tudjunk továbbmenni, bizonyos kérdéseket meg kell oldani, és ezek közül a legégetőbb a villamosenergia-szektor rugalmassági képességének növelése" – mutatott rá Kaderják Péter. Hozzátette, utóbbi azt jelenti, hogy meg kell oldani az időjárástól függő termelők "kiegyenlítését" (hogy elegendő áram legyen akkor is, ha nem jut elég szél- vagy napenergia a rendszerbe, máskor pedig tárolni lehessen a fogyasztás szintje fölötti mennyiséget a biztonságos energiaellátás érdekében).

Egy másik fontos terület a dekarbonizációban a közlekedés zöldítése. Magyarországon is egyre népszerűbbek a belsőégésű motorokat részben felváltó, részben vagy teljesen elektromos meghajtást alkalmazó gépjárművek. Elindult az úgynevezett zöld busz program, ami a városi közösségi közlekedés helyben zéró kibocsátású közlekedésre történő átállását célozza – sorolta a BME Zéró Karbon Központjának vezetője. Hozzátette:

ezek a programok viszont még csak negyed- vagy félúton vannak,

és még nagyon sok teendő van e területeken.

Nyitókép: howtogoto/Getty Images

Kapcsolódó hang

Kaderják Péter: a magyar cégeknek nagy lehetőség a zöld átállás
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018