eur:
393.73
usd:
365.16
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A Tilos Rádió budapesti stúdiója 2015. február 28-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Nem újítják meg a Tilos Rádió médiaszolgáltatási jogosultságát

A médiatanács nem újítja meg a Tilos Kulturális Alapítvány szeptemberben lejáró Budapest 90,3 MHz körzeti vételkörzetű, közösségi jellegű médiaszolgáltatási jogosultságát, mivel ismételt vagy súlyos jogsértés esetén a megújítás lehetősége – a törvényi rendelkezéseknek megfelelően – kizárt – tudatta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága csütörtökön.

A médiatanács megállapította, hogy a Tilos Rádió médiaszolgáltatója 2015-ben kezdődő jogosultságának ideje alatt négy alkalommal szegte meg a műsorszámok korhatár-kategóriába sorolására, illetve sugárzási időpontjára vonatkozó törvényi előírásokat, amelyből egy eset egyszerre minősült ismételt és súlyos jogsértésnek.

Emellett a jogosultság időtartama alatt további négy esetben ismételt jogsértést is megállapított a médiaszolgáltatóval szemben a médiatanács, két esetben a műsorkvótákra vonatkozó havi adatszolgáltatási kötelezettségre, további két esetben az éves beszámolási kötelezettségre vonatkozó előírások megszegése miatt – fűzték hozzá.

A közlemény szerint a médiatanács célja, hogy a médiaszolgáltatási lehetőség folyamatos hasznosításának érdekében minél előbb meghirdesse a frekvencia használatára irányuló pályázatot.

Eljárás a Rádió 1 szolgáltatója ellen

A közlemény szerint a testület eljárást indít a Rádió 1 szolgáltatója ellen, mivel felmerült annak a lehetősége, hogy a Balázsék című műsorszám egy decemberi adását - a védett korosztály személyiségfejlődését kedvezőtlen irányba befolyásoló beszélgetésrészletekre tekintettel - nem megfelelő korhatár-besorolással, és nem az annak megfelelő idősávban adhatta le. A 16-os életkori besorolás helyett 12 éven aluliaknak nem ajánlottként tették közzé, és az este 21 és hajnali 5 óra közötti időszak helyett reggel 6 órától sugározták az érintett műsorszámot - fejtették ki.

Médiafelügyeleti döntések

A médiatanács a televízióknál a 2021 második fél évében történt adatszolgáltatások teljesülését is vizsgálta: négy csatorna szolgáltatója nem tett eleget a törvényi feladatának. A testület néhány tízezertől egészen több mint 800 ezer forintig szabott ki bírságokat.

A lekérhető szolgáltatások adatszolgáltatási kötelezettségének teljesülését is ellenőrizte a testület: a 2021-es időszakra vonatkozó vizsgálat eredményeként 65 ezer forintos bírságot rótt ki a Filmio szolgáltatójára.

A médiatanács heti üléseinek teljes napirendje megtalálható a testület honlapján, ahogy az ülésekről készült jegyzőkönyvek, illetve valamennyi határozat is – a legfrissebbek a szükséges hitelesítési és adminisztrációs átfutási idő után lesznek nyilvánosak – áll a közleményben.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×