eur:
394.44
usd:
369.59
bux:
65663.66
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
A Margit körút a kijárási korlátozás idején, 2020. november 13-án este. A koronavírus-járvány második hulláma miatt november 11-től este 8 és hajnali 5 óra között kijárási tilalom van érvényben Magyarországon. A tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Margit-negyed - Már tíz százalékos a budai körút projektjének feltöltöttsége

Több étterem, galéria és közösségi kezdeményezés, továbbá üzletek költöztek be eddig a Margit körútra és környékére a városrész újjáélesztésére indított Margit-negyed program keretében – mondta Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere. 

A budai Margit körúton egyre több volt az üres üzlethelyiség az utóbbi években, és hát - mint a II. kerületi polgármester az InfoRádióban rámutatott - ismert, ahol megjelenik egy betört kirakat, ott nagyon gyorsan megjelenik több másik is, ennek pedig elejét akarták venni.

"Azt szerettük volna, ha a Margit körút régi, gyalogosforgalom-vonzó ereje és szépsége visszatérne" - érvelt a Margit-negyed koncepciója mellett Őrsi Gergely.

A programot egy szakmai irányító testület vezeti, dönt arról, hogy az önkormányzati tulajdonú létesítményeket, ingatlanokat akár kedvezményes díjjal is, de bérbe adják, hasznosítják.

"Több új beköltöző jelent már meg, főleg a kultúra, illetve a civil szervezetek köréből kikerülve" - mondta.

Természetesen nem csak ingatlanhasznosításról van szó: "ez egy városrehabilitációs projekt", ennek keretében indul hamarosan a Margit körút zöldítése, több ezer évelő növényt, cserjét és fákat ültetnek, valamint a körúti házak homlokzatát is tisztítják, ahol kell, megújítják.

Őrsi Gergely aláhúzta, hogy

  1. az ingatlan-hasznosítással az önkormányzat kasszájánál eddig megjelent rezsimínusz bevétellé fordul át
  2. a társasházi homlokzati pályázatoknál a társasházakat pályázat formájában bevonják, tehát a pénz nem teljes egészét vállalja a helyhatóság
  3. a zöldítésnél viszont a kerület a zsebébe nyúl, ám egy ingatlanberuházó ebbe is beszáll több 10 millió forint értékben.

A Margit körút zöldítése, fásítása, illetve a parkolást tiltó oszlopok eltávolítása közel 100 millió forintot emészt fel.

Több mint 200 pályázat érkezett egyébként eddig, 20 helyen történt beköltözés - lezárult az első ütem -, főként gyalogosforgalmat vonzva, nem autóst.

A Margit-negyed program folyamatos, hisz a beköltözés is az, dinamikusan zajlik Őrsi Gergely szavai szerint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, de az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András Magosz-főtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×