INFORÁDIÓ
2021. augusztus 3. kedd
Hermina

üzlethelyiség

megújulás

margit körút

népszínház utca

Újra életre lehet kelteni az üres budapesti üzletek környékét

Újra életre lehet kelteni az üres budapesti üzletek környékét

InfoRádió

A komplex szemléletmódú megújulás vihet újra életet nemcsak az üres üzletekbe, de a felújítandó utcákba is.

Rengeteg az üres magán-, illetve önkormányzati tulajdonú ingatlan Budapest belvárosi kerületeiben, mivel sok vállalkozás tönkrement a pandémia miatt. De nem csak emiatt van szükség szemléletváltásra a közösségi ingatlanhasznosításban. Polyák Levente építész-urbanista, a Kortárs Építészeti Központ munkatársa szerint egyre több önkormányzat gondolkozik azon, hogy miként lehet nem tisztán piaci módszerekkel újragondolni a kiskereskedelmet, a földszinti üzlethelységek és esetleg más típusú épületek hasznosítását is.

"Ennek nagyon jó példája a Margit-negyed kezdeményezés. Az önkormányzat elkezdett pályázatokat meghirdetni, amelyekben olyan kezdeményezéseket keresnek az üres üzletekbe, amelyek hosszabb távon más bérlőket tudnak vonzani, illetve olyan

közösségi életet tudnak vonzani a Margit körútra,

ami jót tesz a környéknek is" – mondta el Polyák Levente az InfoRádióban.

Egy ilyen kezdeményezésnek a probléma azonosításával kell indulnia az építész szerint, sok az ilyen alulról jövő kezdeményezés.

"Amikor egy önkormányzat elfogadja a kialakult érvrendszert, illetve tud azonosulni azzal a gondolattal, hogy legyen élhetőbb, sétálhatóbb, használhatóbb egy adott utca, akkor elkezdődik a tervezés, ideális esetben hosszas konzultáció, közösségi egyeztetés után" – fogalmazott Polyák Levente.

Az egyeztetések közben kereskedők és civilek érdekei is ütközhetnek, de a kulturális projektek szereplői is érdekeltek lehetnek a folyamatokban.

A Népszínház utca jövőjéről is beszélt az urbanista: elmondása szerint Józsefváros valószínűleg nem amellett teszi le a voksát, hogy térkővel fedje le a teljes utcát, a sétálóutcából a régi bérlőket kitegyék, majd drága kávézókkal töltség meg, hanem komplexebb módon, a lakossággal, kereskedőkkel, tulajdonosokkal egyeztetve igyekeznek megújítani az utcát úgy, hogy a szükséges funkciók megmaradjanak és sok régi kereskedő is maradhasson helyén. Így funkciócsere helyett a jelen és a jövő közti folytonosság várhat a megújult Népszínház utcára.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Üzlethelyiségek hasznosítása Budapesten
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018