eur:
394.34
usd:
369.64
bux:
65189.79
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Újra életre lehet kelteni az üres budapesti üzletek környékét

A komplex szemléletmódú megújulás vihet újra életet nemcsak az üres üzletekbe, de a felújítandó utcákba is.

Rengeteg az üres magán-, illetve önkormányzati tulajdonú ingatlan Budapest belvárosi kerületeiben, mivel sok vállalkozás tönkrement a pandémia miatt. De nem csak emiatt van szükség szemléletváltásra a közösségi ingatlanhasznosításban. Polyák Levente építész-urbanista, a Kortárs Építészeti Központ munkatársa szerint egyre több önkormányzat gondolkozik azon, hogy miként lehet nem tisztán piaci módszerekkel újragondolni a kiskereskedelmet, a földszinti üzlethelységek és esetleg más típusú épületek hasznosítását is.

"Ennek nagyon jó példája a Margit-negyed kezdeményezés. Az önkormányzat elkezdett pályázatokat meghirdetni, amelyekben olyan kezdeményezéseket keresnek az üres üzletekbe, amelyek hosszabb távon más bérlőket tudnak vonzani, illetve olyan

közösségi életet tudnak vonzani a Margit körútra,

ami jót tesz a környéknek is" – mondta el Polyák Levente az InfoRádióban.

Egy ilyen kezdeményezésnek a probléma azonosításával kell indulnia az építész szerint, sok az ilyen alulról jövő kezdeményezés.

"Amikor egy önkormányzat elfogadja a kialakult érvrendszert, illetve tud azonosulni azzal a gondolattal, hogy legyen élhetőbb, sétálhatóbb, használhatóbb egy adott utca, akkor elkezdődik a tervezés, ideális esetben hosszas konzultáció, közösségi egyeztetés után" – fogalmazott Polyák Levente.

Az egyeztetések közben kereskedők és civilek érdekei is ütközhetnek, de a kulturális projektek szereplői is érdekeltek lehetnek a folyamatokban.

A Népszínház utca jövőjéről is beszélt az urbanista: elmondása szerint Józsefváros valószínűleg nem amellett teszi le a voksát, hogy térkővel fedje le a teljes utcát, a sétálóutcából a régi bérlőket kitegyék, majd drága kávézókkal töltség meg, hanem komplexebb módon, a lakossággal, kereskedőkkel, tulajdonosokkal egyeztetve igyekeznek megújítani az utcát úgy, hogy a szükséges funkciók megmaradjanak és sok régi kereskedő is maradhasson helyén. Így funkciócsere helyett a jelen és a jövő közti folytonosság várhat a megújult Népszínház utcára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Egy Tu-22M3 stratégiai bombázó repülőgép lezuhant Oroszország Sztavropoli területén. A négy pilóta katapultált, egyikőjüket még keresik. Az orosz védelmi minisztérium szerint a balesetet technikai probléma okozta. Vjacseszlav Gladkov belgorodi kormányzó szerint 25 légieszközt semmisítettek meg az Ukrajnával határos régió fölött péntekre virradóra. Néhány épületben kár keletkezett.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×