eur:
392.69
usd:
366.01
bux:
66453.28
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Ukrán háború: megint bajban van a turizmus

Sorban mondják le az európai foglalásaikat a turisták az orosz–ukrán háború miatt: az ágazat két éven belül a második komoly válságot éli meg.

Az év nagyon jól kezdődött, majd szó szerint az első rakéták kilövésétől kezdve radikális visszaesést látunk – mondta a Horvát Kereskedelmi Kamara Családi Turisztikai Egyesületének elnöke.

"Hozzánk áprilisra és májusra is sok foglalás érkezett, de áprilisra már mindent töröltek, és minden napról napra változik" – tette hozzá Martina Nimac Kalcina, aki szerint a legtöbben az Amerikai Egyesült Államokból, Csehországból és Szlovákiából mondták le dalmáciai útjukat. Ezzel együtt a helyzet azért nem olyan katasztrofális, mint amilyen a koronavírus-járvány miatt volt.

Hasonlóan nyilatkozott az InfoRádiónak a Magyar Utazási Irodák Szövetségének szóvivője is.

"Február 24. hirtelen megállást jelentett, főleg a beutazásoknál. Ami a kiutazásokat illeti, Oroszország közkedvelt célpontjaira, különös tekintettel Moszkvára vagy Szentpétervárra, esetleg a kettő kombinációjára induló utakat egyelőre lemondták, de azt tapasztaljuk, hogy

a nyugatra történő utazásokat nem érinti különösebben a háború,

az utazási kedv töretlen, sőt a Covid miatti időszak után talán még fokozottabb is, mint előtte volt" – fogalmazott Bakó Balázs. Hozzátette, a beutazást Magyarország esetében jellemzően két vendégkör mondja le a háborúra hivatkozva.

"Főleg az Ázsiából és az USA-ból történő beutazásokra van hatással a háború. Onnan nézve egész Európa vagy bizonyos részei egy nagyobb ország méretét adják, egyesek fejében felmerült az, hogy szomszédos országokról van szó, noha itt a határ azért nagyon sokat jelent" – vélekedett Bakó Balázs.

A Magyar Utazási Irodák Szövetsége abban bízik, hogy a háború hamarosan véget ér, mert abban az esetben a turizmus, mint általában az ilyen helyzetekben, újra nagyon gyorsan megélénkül – mondta Bakó Balázs, a szervezet szóvivője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ugrik az OTP részvénye

Ugrik az OTP részvénye

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×