eur:
393.77
usd:
365.04
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
closeup of woman, wearing blue surgical gloves, placing the sample into the covid-19 antigen diagnostic test device, on white table
Nyitókép: Issarawat Tattong/Getty Images

A kiskereskedelmi láncok, drogériák és a benzinkutak is árusíthatnak gyorstesztet

A kormány elfogadta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) javaslatát a Covid-19-gyorstesztek kiskereskedelmi árversenyének élénkítésére, így mától engedélyezte az önellenőrzési célú antigén gyorstesztek árusítását a gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazásra engedéllyel rendelkező vállalkozásoknál, például a kiskereskedelmi láncoknál, a drogériáknál és a benzinkutaknál.

A nemzeti versenyhatóság nemrég zárta le gyorsított ágazati vizsgálatát a koronavírus-gyorstesztek hazai piacán, melyben arra jutott, hogy Magyarországon valóban túl drágák ezek a termékek más országokhoz viszonyítva. A GVH a gyorsított ágazati vizsgálat végleges jelentésében több javaslatot is tett, hogy orvosolni lehessen a gyorstesztek magas magyarországi árait. Ezek közé tartozott az értékesítési pontok bővítésének jogszabályi engedélyezése, amelynek következtében élénkülhet a gyorstesztek értékesítése során a kiskereskedelmi árverseny, valamint növekedhet az értékesítés földrajzi lefedettsége és elérhetősége. Ezáltal a lakosság egyszerűbben juthatna hozzá a tesztekhez.

A kormány döntött, hogy a GVH javaslatának megfelelően engedélyezi a Covid-19 antigén gyorstesztek értékesítését azon vállalkozások részére is, amelyek a vonatkozó jogszabályok alapján rendelkeznek gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazási engedéllyel – így a termékek praktikusan a kiskereskedelmi láncok, drogériák és benzinkutak kínálatában is megjelenhetnek.

A bővülés hatására a fogyasztók nagyobb versennyel találkozhatnak majd, amely kedvezőbb árakat eredményezhet

– fogalmaz közleményében a GVH.

A nemzeti versenyhatóság ismételten azt javasolja az antigén gyorsteszteket forgalmazó cégeknek, hogy vizsgálják felül az értékláncukat, ugyanis szintén kedvező hatással lehetne a végső fogyasztói árra, ha a láncolat közbenső, továbbértékesítést végző szereplőinek a száma csökkenne.

A gyorselemzés azt is megállapította, hogy számos esetben a fogyasztók tájékoztatása nem megfelelő a lakossági, önellenőrzésre szolgáló Covid-tesztekkel kapcsolatban. A GVH jelezte kifogásait az érintetteknek, amelyek felszámolását 2022. február 14-ig kéri. Ezt követően a nemzeti versenyhivatal újra ellenőrzi az online kereskedelmet, és ha továbbra is fennállnak a problémák, akkor koordinált hatósági fellépésekkel fog rendet tenni.

A Gazdasági Versenyhivatal végleges jelentése a Covid-19 antigén gyorstesztek magyarországi piacán lefolytatott gyorsított ágazati vizsgálatról itt érhető el.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×