eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2018. december 7-én.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Orbán Viktor: azon dolgoztam, hogy ne ellenségeket, hanem barátokat gyűjtsünk

A Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában Orbán Viktor a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott megbeszéléséről, a közvetítői szerepről, a debreceni oltóanyaggyárról és a járványról is beszélt. "Még nem mi vagyunk a világ legjobban kormányzott országa, lehet a dolgokat jobban csinálni, de összességében Magyarországon mindenki minden évben egy lépést mehet előre" - mondta.

A teljes interjút itt lehet visszahallgatni.

Orbán Viktor az interjú kezdéseként különlegesnek nevezte az orosz elnökkel folytatott keddi találkozót, ami a 12. volt a sorban. A különlegességét a nemzetközi helyzet adta, ami most elég feszült állapotban van. A céljuk az volt, hogy jó orosz–magyar megállapodásokat kössenek, de a találkozó fókuszában mégis az orosz–ukrán ügyben fennálló katonai feszültség volt.

Magyarország nem meghatározó szereplője a világpolitikának - "ez még odébb van, ha egyáltalán" -, de mivel Magyarország NATO-tag és uniós ország, része a konfliktusmezőnek - fogalmazott a kormányfő. Ugyanakkor a magyar modell eltér a legtöbb uniós és NATO-tagállam politikájától, ami azt mondja, hogy e tagságaink mellett lehetséges jó és sikeres kapcsolatokat ápolni Oroszországgal. "Van még hasonlóan gondolkodó ország: ha valaki megnézi a német-orosz gazdasági adatokat, ott dúl a szerelem, vagy ha nem is a szerelem, de a biznisz" - fejtette ki a miniszterelnök, hozzátéve, hogy Franciaországban is törekszenek a jó orosz kapcsolatokra.

"Amikor pedig ilyen jegesedés van, beáll a jégkorszak a kelet és nyugat közti viszonyban, akkor megnő a jelentősége az ilyen országoknak, mint Magyarország, mert

alkalmasak vagyunk jégtörőnek. (...) És ha a feszültséget csökkenteni akarjuk, akkor tárgyalni kell. Sokat és hosszan fogunk tárgyalni az oroszokkal"

és ennek az első lépését Magyarország tette meg - jelentette ki Orbán Viktor, megjegyezve, hogy a német kancellár és a francia elnök is, úgy tűnik, nemsokára megy tárgyalni az oroszokkal.

A magyar miniszterelnök azt mondta, tolmácsok társaságában tett kilenc javaslatot Vlagymir Putyinnak, ebből nyolcban megállapodtak, egyet eltettek későbbre. Megjegyezte, 13 évnyi munkát fektetett abba, hogy Oroszországgal jó viszony legyen, és úgy tűnik, ez működött.

Megjegyezte, Magyarország azért is tehetett javaslatokat Oroszországnak - ahogy a találkozót követő sajtótájékoztatón fogalmazott, a békemisszióban -, mert van súlya és tekintélye, ugyanis a magyar érdek az önálló külpolitikánk révén jelen van a világban és a gazdaságban különösképpen így van ez. "Bár a baloldali kormányok idején mindig kivinni akarnak - idejönnek, megveszik a piacainkat vagy a legfontosabb stratégiai cégeinket és kiviszik a profitot -, ma nem ez van. Most ide mindenki hozni akar, itt mindenki befektetni akar, a világ legnagyobb gazdaságai keresik az együttműködést Magyarországgal. Az elmúlt 12 évben azon dolgoztam, hogy ne ellenségeket gyűjtsünk Magyarországnak, hanem barátokat, és ez kifizetődik, ez tekintélyt teremtett. Kitartottunk bizonyos kérdésekben még Brüsszellel szemben is, például rezsicsökkentési, bevándorlási és genderügyben; kevesen merik megtenni, hogy ilyen konzekvensen állnak ki az állampolgáraik érdekeiért, mint mi" - fejtette ki a miniszterelnök.

Energiafüggetlenség

Az oroszokkal kötött megállapodások közül a legjelentősebb az energia vonatkozású. A kormány szeretné Magyarország energiafüggőségét megszüntetni. "Ez nagy vállalás, nem mondtam le róla, de idő kell a megvalósításához". Ha Paks 2 megépül és befejeződik a jó ütemben haladó naperőmű-fejlesztés, akkor 2030-ra Magyarország úgy állítja elő a működéséhez szükséges energiát, hogy annak csak körülbelül 10 százaléka lesz fosszilis eredetű" - vázolta a terveket.

Ezen sokszor gúnyolódnak Orbán Viktor szerint, főleg a baloldalon, pedig az ország már most is klímabajnok. Élmezőnyben vagyunk a károsanyag-kibocsátásunkkal és a tervek szerint 10 év múlva már az élen leszünk. Az élre törés 2030-ban következhet be, ráadásul úgy, hogy közben nem engedi a kormány, hogy az energia ára megnövekedjen. Addig viszont az energiarendszer fenntartása a rezsicsökkentéssel együtt csak orosz gáz segítségével lehetséges. Van ugyan saját földgáz-kitermelésünk, de az nem elegendő. Vásárolunk horvát kikötőkbe érkező LNG-t, de ennek a mennyisége nem elegendő és mindig drágább, mint az orosz gáz - mutatott még rá.

"Ősszel Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy tanítani való taktikai vonalvezetéssel 15 évre megállapodott az oroszokkal, 4,5 millió köbméter gáz évenkénti szállításáról, ráadásul Ukrajna elkerülésével. Most azt javasoltuk, hogy ezt 1 milliárd köbméterrel emeljük meg. Majdnem sikerült megállapodnunk,

még Szijjártó Péternek kell futnia pár kört"

- fogalmazott a kormányfő.

"Amikor egy új, hosszútávú szerződés megkötését javasoltam másfél évvel ezelőtt a kifutó szerződés pótlására, akkor az aktuális nemzetközi hangulat miatt még azt gondolta minden megkérdezett magyar szakember, hogy majd lesz elég kínálat és a piacon olcsóbban lehet vásárolni. De akkor a külügyminiszterrel úgy döntöttünk, hogy nem lehet kizárni ennek az ellenkezőjét, és kell a hosszú távú megállapodás. És most lám, Nyugat-Európa attól szenved, hogy nem tud elég gázt vásárolni, a tárolók utolsó harmadát használják fel, fut ki a készleteiből és nincsen hosszú távú szerződéseik. Lehet, hogy ezt a telet még megússzák, de a következő szoros lesz. Magyarország viszont garantáltan kapja a gázt."

Oltóanyaggyártás

Közel vannak a megállapodáshoz, hogy Magyarország gyárthasson orosz oltóanyagot. Ennek előfeltétele, hogy Palkovics Lászlónak az év végére meg kell oldania, hogy Debrecenben működjön az oltóanyaggyár első eleme. Ennek a koronavírus elleni vakcinán kívül a gyerekeknek való oltásokat is gyártania kell, mert utóbbiak nagy részét most külföldről vásároljuk, pedig jobb lenne az önellátás - mondta Orbán Viktor.

Az oltóanyaggyárnak a magyar igényeket kell kiszolgálnia, de mivel LETO-szerűen épül, mindig hozzá lehet tenni új elemeket. "Úgy látjuk, hogy Szputnyikból és Szputnyik Lightból nagy kereslet lesz, nagyobb, mint az orosz gyártókapacitások, és ők gyártóhelyeket keresnek. Ha a kereslet így marad, akkor velük együttműködésben tudunk orosz oltóanyagot gyártani és el tudjuk adni a világban, a magyaroknak pedig fenn tudjuk tartani a lehetőséget, hogy sokféle vakcinából választhassanak."

Elhangzott: az EU most vizsgálja, hogy az uniós ellátás biztosítására hol tudnak az országok gyártókapacitásokat biztosítani. "Ezt egy francia ember méri fel, nála jelentkezett a kormány, hogy Debrecent vegyék bele az uniós gyártóhálózatba" - mondta a miniszterelnök.

A Pfizer-féle koronavírus-gyógyszerről azt mondta: venni tudunk, gyártani csak akkor, ha a Pfizer keresne új gyártóhelyszíneket a mostaniak mellé, de ezt most még nem tudjuk.

Gyermekvédelmi törvény

Brüsszelben olyan, hatalmas befolyással rendelkező bürokraták is ülnek, akik egy leginkább a német-római birodalomra emlékeztető európai birodalom létrehozásában gondolkodnak. Ez Európa egyik történelmi hagyománya, a másik viszont a nemzetállami múlt.

Orbán Viktor szerint Magyarországnak mindig csorbult a függetlensége, ha birodalmi alapú szerveződés volt, ezért a nemzetek Európáját támogatják, de Brüsszel más állásponton van ebben az ügyben. És a birodalomépítéshez az kell, hogy minél több jogot vegyenek el a tagállamoktól.

"Van egy alapszerződés, ami világossá teszi, hogy mely döntéseket hoznak közösen Brüsszelben és mely témák tartoznak nemzetállami hatáskörbe, de

lopakodó módosításokkal, például bírósági ítéletekkel, folyamatosan átlapátolják a nemzeti jogköröket a brüsszeli térfélre."

A birodalomépítési kísérletek központi szereplőjének az Európai Bizottságot tartja a kormányfő. Orbán Viktor szerint Brüsszel azzal zsarol, hogy aki nem vezeti be a Brüsszelnek tetsző LMBTQ-szabályokat, nem engedik be az LMBTQ-aktivistákat az iskolákba, az nem kap pénzt. De ezt a magyar kormány szerint nem szabad Brüsszelnek megtennie, a családoktól a gyerekek szexuális nevelésének jogát nem szabad elvenni. Ám "Magyarországon és Lengyelországon túl a többi tagállam érdekét is sérti ez a gyakorlat, és nekünk azon kell dolgozni, hogy Európát szabadnak tartsuk meg, több állam is álljon a két hátsó lábára és mondja: nem engedjük, hogy a jogainkat átvegye Brüsszel."

A különböző magyar politikai oldalak uniós kapcsolatairól az idei országgyűlési választás közeledtével kifejtette: ezek a brüsszeli, birodalompárti emberek "szeretnék, ha Magyarországon szervilis kormány lenne, a baloldal pedig nyíltan bemondja, hogy főnyeremény lenne Brüsszelnek az ő győzelmük. De mi a magyar érdekeket tartjuk szem előtt és azt szeretnénk, ha a nemzeti érdekeket szem előtt tartó nemzeti kormány maradna."

Egy kérdésre válaszolva azt mondta, a Soros György-féle Nyílt Társadalom Alapítvány volt igazgatója "kikotyogta", hogy hogy működik a brüsszeli befolyásolás: megszabnák, hogy ha külföldi újságíró magyar témákról akar írni, kivel kell beszélnie. Érthető, hogy próbálkoznak, jegyezte meg a miniszterelnök, hiszen "Magyarország sikeres, visszaadjuk a 13. havi nyugdíjat, a 25 évnél fiatalabbak jövedelme februártól jövedelemadó-mentes, ez utóbbi Lengyelországon kívül sehol nincs így Európában. Családtámogatási rendszerünk párját ritkítja Európában, büszkék lehetünk rá" - fejtette ki Orbán Viktor.

"Még nem mi vagyunk a világ legjobban kormányzott országa, lehet a dolgokat jobban csinálni, de összességében Magyarországon mindenki minden évben legalább egy lépést mehet előre.

Ez ilyen válsággal terhelt, világjárványos és népvándorlásos időkben nagy teljesítmény. Erre büszkék lehetünk és ez helyes is. Erre jönnek mindenféle újságírók és blődli dolgokat, álhírszerűségeket írnak rólunk. De ennek politikai jelentősége nincs, mert a tények számítanak a moszkvai hosszú és a brüsszeli kerek asztalnál is, és azok az eredményeink, a sikerességünk. Meg a jogaink számítanak, amelyekért kiállunk, és aminek eredményeként a magyar érdekeket mellőzni vagy átlépni nem lehet, ahogy a lengyelekét sem."

Márki-Zay Péter vagyonnyilatkozata és az abban nem szereplő 50 millió forintos, a kampányára kapott alapítványi támogatásra vonatkozó kérdésre Orbán Viktor azt válaszolta, hogy mivel előre halad Magyarország, ezért nem igaz az, amivel a baloldal váldolja a kormányt. Növekszik az ország, a nemzeti vagyon növekszik, olyan dolgokat érünk el, amik korábban szóba se jöhettek (például az szja-visszatérítést). Egy korrupciótól szenvedő ország képe nem úgy fest, mint a mostani, sikeres Magyarországé - mondta.

"Az emberek a felmérésekben 60-70 százalékos arányban azt mondják, javult az életük és emellett azt is mondják, hogy a személyes kilátásaik is jók. Persze az ügyészségnek és a rendőrségnek észnél kell lenni, de Magyarország előre megy, míg a korrupciótól szenvedő országok hátra szoktak menni. Magyarország legkorruptabb kormánya a Gyurcsány- és Bajnai-kormány volt" - jelentette ki a miniszterelnök.

Járványügyben Orbán Viktor azt mondta, hogy meglátása szerint a szorongás és a félelem kezd elpárologni a magyarok életéből: mivel itt az oltás - ami továbbra is fontos -, és a vírus egyre gyengébb, ez a helyzet valahogy elviselhetőbbé teszi a járványt. "Ezért is tudtunk úgy dönteni, hogy a szigorítás most nem indokolt és két oltással is érvényes maradhat a védettségi igazolvány május elsejéig. A nemzetközi helyzet is erre mutat."

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×