eur:
394.95
usd:
363.36
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József

Magyar hősök: Salkaházi Sára – az önfeláldozó embermentő

Sorozatot indított az InfoRádió együttműködésben a Nemzeti Emlékezet Bizottságával azokról a történelmet formáló ismeretlen személyiségekről, akik szembeszálltak a 20. század diktatúráival. A sorozatban szereplő életpályák bővebben a Magyar hősök – Elfeledett életutak a 20. századból című kötetben olvashatók.

Szabadelvű, modern nő volt, aki végül szociális munkát végző apácaként találta meg hivatását. Salkaházi Sára a 20. század tragikus eseményei közepette megmaradt elkötelezett embernek, aki tudatosan vállalta sorsát: életét adta az üldözöttekért.

Schalkház Sára néven, 1899. május 11-én született Kassán, osztrák eredetű polgári családban. Tanítóképzőt végzett, ám a monarchia összeomlása után megvált a hivatásától, ugyanis nem volt hajlandó felesküdni a frissen megalakult csehszlovák államra.

Újságíró lett belőle, s amennyire a körülmények lehetővé tették, élvezte a fiatal felnőttek életét. Később így emlékezett erre az időszakra: „Önállóság, cigaretta, kávéház, csavargás a nagyvilágban hajadonfőtt, zsebre dugott kézzel, friss vacsora egy kis kocsmában, cigányzene…”

Sokáig úgy tűnt, az írás lesz a hivatása, 1926-ban még önálló kötete is megjelent. Miközben azonban a modern nő életmódját követte, a szociális kérdés sem hagyta nyugodni, ezért a csehszlovák keresztényszocialista párt kassai irodájának a munkatársa lett, s a párt lapját is ő szerkesztette. Az igazi fordulópont azonban akkor következett el az életében, amikor felvételt nyert a Slachta Margit vezette Szociális Testvérek Társaságába; 1930-ban első fogadalmat, majd 1940-ben örökfogadalmat tett. Ezekben az években Kassán, majd Komáromban szervezte a karitász munkáját, személyesen látogatta és segítette a nélkülöző családokat.

A társaság a harmincas évek végétől felvette a harcot az egyre erősödő német nyomással szemben. (A szerzetes ennek jegyében magyarosította családnevét 1942-ben Salkaházira.) A testvérek a háború alatt a kezelésük alatt álló intézményekben folyamatosan menedéket nyújtottak a hozzájuk fordulóknak. Jóllehet, idővel egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy ezzel az életüket teszik kockára, nem visszakoztak. Sára testvér 1943 szeptemberében a következőt írta naplójába: „...a Társaság és a Testvérek iránti hálából és szeretetből felajánlom magam mint a Társaság áldozatát azon esetre, ha egyházüldözés, a Társaság és Testvérek üldöztetése következne be.”

1944 telére a társaság pesti házai megteltek a befogadott üldözöttekkel. Sára testvér vitte a híreket az otthonok között, s igyekezett tartani a lelket a bujkálókban. Egy ilyen útjáról tért vissza 1944. december 27-én, s már az utcán látta, hogy nyilas igazoltatás zajlik az általa vezetett Bokréta utcai Katolikus Nővédő Otthonban. Megtehette volna, hogy másfelé megy, ám odalépett a fegyveresekhez és közölte, ő az intézet vezetője. Négy gyanúsnak talált ember és egy hitoktató mellett őt is elhurcolták. Egyikük sem tért vissza.

Évtizedeken át nem lehetett tudni, hogy mi történt azon a napon Sára testvérrel. Az 1967-es zuglói nyilasper egyik vádlottjának vallomása szerint 1944. december 27-én egy nő a Duna-parton a hóhérai szemébe nézett, majd keresztet vetett – a következő pillanatban pedig a folyóba lőtték. Minden valószínűség szerint Salkaházi Sára volt az. 1969-ben a Jad Vasem Intézet Világ Igaza kitüntetésben részesítette, 2006-ban pedig a katolikus egyház boldoggá avatta.

További részletek az életpályát bemutató kötetről itt olvashatók.

A sorozat eddig megjelent részeit itt találja meg.

Irodalom

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×