INFORÁDIÓ
2022. január 24. hétfő
Timót

vitézy dávid

közlekedési múzeum

építési engedély

kőbánya

Vitézy Dávid, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója beszél a Közlekedési Múzeum új épületére kiírt nemzetközi építészeti tervpályázatra készült látványtervekből nyílt kiállítás megnyitóján Budapesten, a Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjteményben 2019. augusztus 7-én. A szeptember közepéig látható tárlaton a 13 döntős pályamű mellett az új épületnek otthont adó Északi Járműjavító és a múzeum történetével is megismerkedhetnek az érdeklődők.

Fontos bejelentést tett Vitézy Dávid

Infostart

Építési engedélyt kaptak az új Közlekedési Múzeum első épületei – közölte a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója.

Vitézy Dávid közösség oldalán arról számolt be, hogy egy újabb lépéssel közelebb került az új Közlekedési Múzeum megépítése, ugyanis megkapták az első építési engedélyt. Elsőként a kőbányai ingatlan északkeleti szegletében található négy kisebb épület kapott engedélyt, melyeket az Északi Járműjavító korábbi épületeiből megmentenek.

A négy épület:

  • Az 1950-es években épült, ikonikus hidegháborús óvóhely.
  • Egy XX. század elején épült, vasúti hangulatot idéző földszintes épület
  • A mozdonymérlegház, ami új funkciót kap
  • A Dízelcsarnok mögött közvetlenül a terület egyetlen, a második világháborút túlélt épülete, egy vasúti hangulatú raktár

A főigazgató emlékeztet arra, hogy a kormány szeptember 24-én megjelent határozatában döntött arról, a területen a kármentesítési és bontási munkálatok már jövőre megkezdődhetnek, az erre vonatkozó kivitelezési tender kiírásán már dolgoznak. Ezután hamarosan megindulhat majd a most engedélyt szerzett négy kisebb épület rekonstrukciója is. A nagy, központi múzeumépület tervezése még zajlik, ott az építési engedélyek megszerzése 2022 elejére tervezett.

Az új Közlekedési Múzeum terveinek elkészítésére kiírt nemzetközi tervpályázaton 2019-ben a zsűri egyöntetű döntéssel a New York-i Diller Scofidio + Renfro világhírű építészirodát és magyar partnerét, az Ybl-díjas Noll Tamás vezette M-Teampannon építészirodát választotta ki győztesnek.

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018