eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Sötét képet vetítenek előre a járványhelyzet alakulásával kapcsolatban a szennyvízadatok – a nap hírei

Aláírták a bérmegállapodást a minimálbérről és a garantált bérminimumról. Csütörtökig jelentkezhetnek azok a szolgáltatók, amelyek kész lennének átvenni a hatósági üzemanyagár miatt bezáró benzinkutakat. Terrorcselekménynek minősítette a Liverpoolban vasárnap történt robbantást a rendőrség.

Aláírták a bérmegállapodást, januártól 200 ezer forint lesz a minimálbér, 260 ezer forint a garantált bérminimum. Az aláíráskor Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta: a bérmegállapodás velejárója nemcsak a minimálbér emelkedése, hanem a munkáltatókat terhelő adók és járulékok csökkentése is. Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke azt mondta: olyan megállapodási modellt dolgoztak ki, amely a munkavállalóknak és a munkaadóknak is kiszámítható. Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke pedig arról beszélt: az egyezség azt jelzi, hogy folytatódik a gazdasági növekedés, és ki tudják majd gazdálkodni a növekvő béreket.

Továbbra is növekszik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának mennyisége – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Hat mintában, Békéscsabán, Budapest agglomeráció vizsgált városaiban, Debrecenben, Pécsen, Szombathelyen és Zalaegerszegen a koronavírus-örökítőanyag mennyiségének emelkedése tapasztalható. Debrecenben és Békéscsabán a mért koncentráció magas, 17 mintavételi helyen emelkedett kategóriába sorolható.

A vakcina életet ment, de önmagában nem elég, szükség van a maszkhasználatra, távolságtartásra, kézfertőtlenítésre is a koronavírus ellen – jelentette ki a WHO főigazgató-helyettese. Jakab Zsuzsanna az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta, hogy a jelenleg fertőző delta variáns nagyon gyorsan terjed, ezért a nyájimmunitás kialakításához 90 százalék körüli átoltottságra lenne szükség az egész világon. Hozzátette: jelenleg a nemzetközi megállapodás alapján a 40 százalékos átoltottsági szintet próbálják elérni úgy, hogy a szegényebb országoknak is juttatnak vakcinát. Ugyanakkor azt is mondta, hogy reméli, jövőre sikerülhet véget vetni a pandémiának, mert ehhez már van elegendő oltóanyag.

A magyar felzárkózási pálya újratervezését sürgette a nemzeti bank elnöke. Matolcsy György a magyarnemzet.hu-n azt írta: olyan egyensúlyi fordulatra van szükség, amely a fenntartható növekedést célozza. A jegybankelnök szerint a felzárkózás összes területén fel kell értékelni az egyensúlyi szempontokat, jelenleg azonban kiemelten a pénzügyi egyensúly terén. Matolcsy György azt írta: most még elegendőek lennének ezek a lépések, néhány hónap múlva már nem.

Segítséget ígértek Lengyelországnak a migrációs nyomás kezelésére a visegrádi országok külügyminiszterei. Szijjártó Péter külügyminiszter a Facebookon azt írta: a V4-es országok rendkívüli ülést tartottak Brüsszelben a Külügyi Tanács ülése alatt. Hozzátette, hogy 2015-ben Magyarország is számíthatott a V4-ek segítségére, természetes, hogy így van ez a lengyelek esetében is.

Nem lesz rendkívüli fővárosi közgyűlés november 17-én, mert a Fidesz-KDNP frakció túl későn nyújtotta be a kezdeményezését, így erre a napra már szabályszerűen össze sem hívható az ülés - közölte a Főpolgármesteri Hivatal. A Fővárosi Közgyűlés a szabályoknak megfelelően jövő héten szerdán ülésezik. A soron következő ülésen a főpolgármester ismét elmondja majd, hogy a Városháza épülete nem eladó. A fővárosban a Fidesz-KDNP frakciója hétfőn kezdeményezte a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésének összehívását a Városháza ügyének és az ahhoz kapcsolódó telekügyek kivizsgálásáért

Csütörtökig jelentkezhetnek azok a szolgáltatók, amelyek kész lennének átvenni a hatósági üzemanyagár miatt bezáró benzinkutakat. Az innovációs minisztérium közleményében emlékeztetett: az üzemanyagok hatósági árára vonatkozó részletszabályok szerint az üzemszünetet hirdető vagy ismételt jogsértésen ért benzinkutak működtetése az ellátás biztonsága érdekében átmenetileg egy nyilvántartott szolgáltatóra bízható. A kormány döntése értelmében november 15-étől három hónapig a 95-ös benzinért és a dízelért nem lehet 480 forintnál többet kéni a kutakon.

Kedd éjfélig meghosszabbította a keresztféléves képzések jelentkezési határidejét az Oktatási Hivatal. Jelentkezni kizárólag az E-felvételi-rendszerben lehet. A hosszabbításra azért volt szükség, mert hétfőn rövid ideig technikai okokból átmenetileg nem volt elérhető a felsőoktatási felvételi ügyintézési rendszer. Az E-felvételi ismét zavartalanul működik. A ponthatárokat várhatóan 2022. január 25-én hirdetik ki.

Kibővítette büntetőintézkedéseinek rendszerét a Fehéroroszországgal közös határán kialakult helyzet miatt az Európai Unió. Az intézkedés célja, hogy a közösség reagálni tudjon arra, hogy Minszk hibrid támadásként migránsokat használ politikai céljainak elérésére - közölte az uniós tagországok kormányait tömörítő Tanács. A szankciórendszer kiszélesítése lehetővé teszi célzott megszorító intézkedések meghozatalát olyan emberekkel és szervezetekkel szemben, akik és amelyek felelősek a fehérorosz rezsim tevékenységeiért, vagy hozzájárulnak ahhoz, hogy a migránsok számára megkönnyítsék az Európai Unió külső határainak illegális átlépését.

Terrorcselekménynek minősítette a Liverpoolban vasárnap történt robbantást a rendőrség. A brit terrorelhárító szolgálat területi vezetője szerint a cselekmény indítéka továbbra sem ismert. Az elhárító szolgálatok a második legmagasabb fokozatra emelték a nagy-britanniai terrorkészültség szintjét. A detonáció a liverpooli nőgyógyászati klinika parkolójában, egy taxiban történt, amelynek utasa - a rendőrség feltételezése szerint az elkövető - a helyszínen meghalt. A taxisofőrnek sikerül idejében kimenekülni az autóból, és bár megsebesült, de már hazatérhetett a kórházból.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×