eur:
392.67
usd:
365.91
bux:
66497.49
2024. április 26. péntek Ervin
Structure of concrete and iron that will be the base of a bridge
Nyitókép: Juan-Enrique/Getty Images

A hidászok szerint a hídépítés aranykora zajlik épp Magyarországon

Reneszánszát éli a hídépítés Magyarországon. 576 szerkezet építése folyik vagy kezdődik meg a következő években az országban. A Hidászokért Egyesület vezetőjét kérdezte az InfoRádió.

„A hidászok köszönik szépen, túlélték a Covidot, a járvány alatt is dolgoztak rendületlenül” – fogalmazott érdeklődésünkre Sitku László. A Hidászokért Egyesület vezetője szerint az építőipart nem gátolta olyan mértékben a pandémia, munkájuk pedig akad bőven, hiszen jelen pillanatban 576 híd van az országban előkészítés-kivitelezés szakban.

Ezért is aposztrofálják a mostani időszakot

a hídépítés aranykorának, ami a második világháborús újjáépítési dömpinghez mérhető:

mások mellett négy Duna-híd épül, illetve esik át felújításon, miközben öt-hat Tisza-híd is készül.

Ami a fővárosi projekteket illeti, Sitku László ismertette: a Lánchíd felújítása gőzerővel zajlik, ami során az elöregedett és szétrohadt pályaszerkezetet újra, acélból készültre cserélik, valamint teljes korrózióvédelemmel látják el az építményt. Közben a Rákóczi híd mellett folyik a vasúti beruházás: a leendő háromból már a második felszerkezet is megépült, ennek átadása decemberre várható.

Folyamatban van a Galvani utca magasságába tervezett új Duna-híd tendertervének összeállítása, valamint a Gubacsi híd mellett épülő új hídszerkezet előkészítése. Hamarosan pedig kezdetét veheti a Kelenföld–Ferencváros vasútvonal háromvágányúsítása, amelynek keretében híd épülhet a Soroksári út fölött – sorolta a szakember.

Országos szintre áttérve a Hidászokért Egyesület vezetője megemlítette a Paks–Kalocsa Duna-híd építését, az M44-es lakitelki Tisza-hídját (ami a befejezéséhez közeledik), az M4-es felhagyott szakaszán a jövő év elejére elkészülő híd átadását, továbbá a tokaji Tisza-hidat, aminek a szélesítése, a pályaszerkezet javítása zajlik egy kerékpárút-átvezetéssel egybefűzve.

Tehát

három Tisza-híd van a „célállomás” közelében

– jegyezte meg zárásul.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×