INFORÁDIÓ
2021. november 28. vasárnap
Stefánia

koronavírus

kórház

lélegeztetés

zacher gábor

járvány

egészségügy

sürgősségi ellátás

Koronavírussal fertőzött beteget gurítanak ki hordágyon egy mentőhelikopterből a strasbourgi Hautepierre kórház előtt 2020. november12-én. A beteget a Métropole de Lyon területi önkormányzat egyik kórházából hozták, ahol már nem volt több szabad betegágy a koronavírusos betegek számára.

Zacher Gábor: egyre gyakoribb, hogy koronavírusos a beteg, akihez más miatt mentőt hívtak

Infostart

Az orvos arról is beszélt, hogy a legutóbbi eseteik között volt olyan, amikor egy oltástagadó embert kellett lélegeztetőgépes kezelésre vinniük koronavírus-fertőzés miatt.

A hatvani Albert Schweitzer Kórház sürgősségi osztályán dolgozó orvos a fenti esetről a Portfoliónak elmondta, a beteg a kórházba szállítást és a terápiát elfogadta, mert lélegeztetniük kellett, de ellátás közben sem mondta azt, hogy érdemes lett volna beoltatnia magát. A szakember megjegyezte, ha hivatalos kórházi adatokból látnák az emberek, hogy mennyivel több esélyük lenne beoltva a súlyos betegség elkerülésére, az növelhetné az oltási hajlandóságot.

Zacher Gábor arról is beszélt, hogy nem egyszer előfordul, például sima lábtörésnél vagy más mentési esetnél a mentős elátás során elvégzik a szükséges gyorstesztet, és már ekkor kiderül, hogy a beteg ugyan más ellátásra szorul, de egyébként koronavírusos is.

A covidos esetek döntő része a nem oltott betegek közül kerül ki, főleg a súlyos állapotban lévők – számolt be a jelenlegi helyzetről. Hivatalos adatok híján továbbra is csak egymás közötti információcserére tudnak hagyatkozni az orvosok.

A tapasztalatok szerint minden öt be nem oltottra jut egy beoltott. Az intenzív terápiára szorulók körében pedig minden hetedik-nyolcadik beteg az, aki kapott valamilyen oltást.

A hatvani kórház orvosa elmondta, minden beoltott 10-12 nap múlva már nemcsak saját magát, hanem a környezetét is védi.

Megjegyezte még, hogy a korábbi járványhullámok tapasztalatai alapján a 4. hullámra már van rutinjuk abban a kórházi vezetőknek, hogy az intézményeik melyik részlegében rendezkednek be elkülönítetten a koronavírusos betegek ápolására, és mely területen ápolják a többi beteget.

Nyitókép: MTI/AP/Jean-Francois Badias
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018