INFORÁDIÓ
2021. október 27. szerda
Szabina

közlekedési múzeum

vitézy dávid

északi járműjavító

Felgyorsítják az új Közlekedési Múzeum beruházását

Felgyorsítják az új Közlekedési Múzeum beruházását

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika

Előre hozzák az Északi Járműjavító területén szükséges bontásokat, a talaj környezeti kármentesítését, de néhány kisebb épület rekonstrukciója is korábban megkezdődhet – mondta az InfoRádiónak Vitézy Dávid, a múzeum főigazgatója.

Az új Közlekedési Múzeum beruházásának a tervezésére 2018-ban írtak ki nemzetközi építészeti tervpályázatot, amit a New York-i székhelyű Diller Scofidio + Renfro építésziroda nyert meg, hazai partnerével, a Teampannon építészirodával. A múzeum kiviteli tervei – a kiállítással együtt – várhatóan 2022 végére készülnek el, vagyis azt követően lehet megkezdeni az épület építését, azonban több munkafázis előrehozható. Vitézy Dávid közölte, ezek megindítására a gazdaság újraindításáért felelős operatív törzzsel, illetve Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszterrel közösen tettek javaslatot a kormány számára.

A feladatok között említhető például a kert rendezése, kisebb épületek felújítása az egykori járműjavító területén, illetve régi épületek lebontása, amelyek nem szükségesek az új Közlekedési Múzeum működéséhez.

Vitézy Dávid kitért a környezeti kármentesítését fontosságára is, hiszen a területen évtizedeken át zajlott dízelmozdonyok karbantartása, vagyis számos veszélyes anyaggal dolgoztak a MÁV munkatársai az Északi Járműjavítóban. „Jelentős talajszennyezés-ártalmatlanításra van szükség ahhoz, hogy itt egy látogatók millióit fogadó új intézmény kaphasson helyet” – szögezte le a főigazgató.

Vitézy Dávid hozzátette, köszönhetően a kormány pénzügyi és politikai támogatásának, a Beruházási Ügynökség közreműködésével még az idei évben elindítják az erre vonatkozó kivitelezési tendereket.

„Megmentjük a régi épületet, megmentjük az ipari értékeket,

de jelentős átalakítás kell, hogy ott múzeumként tudja majd a jövőben működni” – emelte ki.

A múzeumépület tényleges rekonstrukciója, a korábbi dízelcsarnok múzeummá való átépítése a kiviteli tervek elkészülését követően 2023-tól indulhat, a folyamat 2026-ra készülhet el.

Az igazgató ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy a felgyorsított beruházás miatt a tervek szerint 2-3 év múlva már az új múzeumnak az első megnyíló épületében fogadni tudnak majd ismét látogatókat.

A projekt teljes árát illetően Vitézy Dávid azt mondta, a pontos szám akkor lesz ismert, amikor a kivitelezési tendert lefolytatták, hiszen az építőiparban jelentős árváltozások lehetnek. Az első ütem kapcsán a kormány 455 millió forintot hagyott jóvá bizonyos tervezési és kármentesítési feladatokra, és az a munkarész, amelyet előre hoznak, körülbelül 10 milliárd forintos csomag lesz, a pontos összeg szintén a tender után lesz ismert – tette hozzá.

Nyitókép: Vitézy Dávid/Facebook

Kapcsolódó hang

Felgyorsítják az új Közlekedési Múzeum beruházását
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018