eur:
394.05
usd:
364.76
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának (PTE-ÁOK) 12 ezer négyzetméteres új oktatási és kutatási épülete az avatás napján, 2021. szeptember 5-én. A beruházás a Modern városok programban, 13 milliárd forintból valósult meg.
Nyitókép: MTI/Varga György

Döntöttek az egyetemi vagyonkezelő alapítványok finanszírozásáról

A 21 alapítvány összesen mintegy 1700 milliárd forintot kap 2026-ig.

Meghatározta az egyetemi közérdekű vagyonkezelő alapítványok 2022 és 2026 közötti finanszírozását az Országgyűlés. A parlament 115 igen, 28 nem szavazattal és 1 tartózkodás mellett fogadta el a felsőoktatási intézmények versenyképes működését elősegítő szabályokról, valamint egyes vagyongazdálkodási, kormányzati igazgatási és büntetőjogi tárgyú törvények módosításáról szóló, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter által jegyzett törvényt.

A jogszabály felhatalmazza az innovációs minisztert, hogy pénzügyi kötelezettséget vállaljon a felsőoktatási közfeladatot felsőoktatási intézmény útján ellátó alapítványok felé.

Az illetékes miniszter hosszú távú, tizenöt-huszonöt, valamint három-hat évre szóló megállapodásokat köt az alapítványokkal.

A most elfogadott törvény táblázatos formában határozza meg, mekkora állami támogatásból gazdálkodhat a 21 alapítvány a következő években.

Összesítve mintegy 1700 milliárd forintos összegről van szó, a legtöbb pénzt a vidéki tudományegyetemeket fenntartó alapítványok kapják.

Az elfogadott összegek magukban foglalják az alapítvány és az általa fenntartott felsőoktatási intézmény közfeladatainak finanszírozását, különösen a működési feltételek biztosítását és az oktatás finanszírozását.

A biztosított támogatás különböző részekre oszlik. Az alaptámogatás alapja az állami ösztöndíjas hallgatói létszám, a minőségi támogatás a minősítéssel rendelkező oktatói és kutatói létszámtól függ, az infrastruktúra-támogatás alapja a felsőoktatáshoz kapcsolódó hasznos beépített ingatlan mérete. A kiemelt felsőoktatási ágazati célokhoz kapcsolódó támogatás alapja "a nemzetköziesítés, tehetséggondozás, sport és társadalmi felzárkóztatás, valamint további egyedi célok megvalósítása". Ugyancsak elkülönülnek a hallgatói juttatások.

A törvénnyel a magyar állam két ingatlant juttat ingyenesen a Szent Jánosról Elnevezett Jeruzsálemi Ispotályos Lovagrend Magyar Tagozatának, azaz a Johannita Rend Magyar Tagozatának. A IX. kerület Kinizsi utca 22. szám alatti, 293 négyzetméteres ingatlanban a rend központját alakíthatják ki, amely az irodai és kulturális tevékenységek színhelyéül szolgál majd. A XI. kerületi Bartók Béla út 132. szám alatti, 304 négyzetméteres ingatlanban a Johannita Segítő Szolgálat központja jöhet létre, abban otthonápolási bemutató- és oktatóközpontot alakítanak ki.

A jogszabály az áldozatsegítési támogatások személyhez szorosan kötődő jellege miatt rögzíti, hogy a támogatásokat nem lehet örökölni, így ha az elhunyt támogatottat visszatérítési kötelezettség terheli, a kötelezettség nem száll át az örökösére.

A Magyar Falu Programmal összefüggésben eltöröltek néhány összeférhetetlenségi szabályt. Ezt azzal indokolták, hogy 2000 fő alatti településeken a kisboltoknak nyújtott állami támogatást több esetben azért nem tudják igénybe venni az érintettek, mert a bolt üzemeltetője a polgármester vagy a hozzátartozója tulajdonában lévő gazdasági társaság. Az eddig hatályos törvény szerint azonban ők nem pályázhattak. Az indoklás szerint ez aránytalan sérelmet jelent a településnek, mert sok esetben nincs más kisbolt a településen.

A törvény azt is megengedi, hogy a magánvádló ezentúl ne jelenjen meg a tárgyaláson, hanem helyette és nevében jogi képviselő járjon el.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×