INFORÁDIÓ
2021. október 26. kedd
Dömötör

digitális

okos város

digitális jólét program

nke

konferencia

A jövő települései digitális fejlesztésekkel lesznek versenyképesek

A jövő települései digitális fejlesztésekkel lesznek versenyképesek

Infostart

A városok és falvak különféle urbanizációs és demográfiai kihívásokkal szembesülnek, amelyekre sok esetben megoldást jelenthetnek az okos településfejlesztési technológiák. A települések mindennapi életébe olyan megoldások építhetők, amelyek könnyebbé, élhetőbbé és biztonságosabbá teszik az ott élők életét. A falvak az úgynevezett „smart” megközelítéssel nemcsak még élhetőbb helyekké, hanem akár innovációs központokká is válhatnak.

A Digitális Jólét Program (DJP) 2021. szeptember 21-22. között immár harmadik alkalommal rendez okos város témában nemzetközi szakmai konferenciát, amelyen idén a V4 országok közül Csehország digitális településfejlesztési gyakorlatai is bemutatkoznak. A nemzetközi „Civitas Sapiens - Okos Város konferenciasorozat célja, hogy párbeszédet kezdeményezzen a települések, a kormányzat és azon piaci szereplők között, amelyek fejlesztéseikkel megoldást kínálnak okos, fenntartható́ városi vagy falusi élettér kialakítására.

A DJP tevékenységének fókuszában 2015 óta szerepelnek okos város fejlesztések, amelyeknek köszönhetően a települések, a lakosság, a vállalkozások és a közösségek élvezhetik az okos fejlesztések és megoldások előnyeit. A konferencián szó esik a Digitális Falu Programról is, amely Magyar Falu Program után tavaly a Digitális Jólét Programmal együttműködve indult, azzal a céllal, hogy a kistelepülések vonzerejét és élhetőségét digitális, illetve okos megoldásokkal segítse.

A vidéki népesség csökkenésének megállítását segítheti az életkörülmények javítása, a kistelepülések vonzóbbá tétele. A Digitális Falu Program célja, hogy okos, digitális megoldások alkalmazásával növelje a magyar falvak megtartó erejét és az ott élők életszínvonalát, illetve erősítse a vidéki életforma hagyományos előnyeit, egyúttal hozzájáruljon a vidéki települések komfortjának növeléséhez is.

A konferencián bemutatásra kerül a hamarosan elérhetővé Okos Város Piactér digitális platform is, amelyen keresztül a helyi önkormányzatok és az okosmegoldásokat fejlesztő magánvállalatok magasabb szakmai színvonalon tudnak együttműködni. A Piactéren egymásra találhatnak majd az okosváros-termékek szállítói, fejlesztői és ezek potenciális megrendelői is.

Az ingyenes, kétnapos „Civitas Sapiens ’21 Okos Város konferencián” a hazai okos város és falu ökoszisztéma szereplői plenáris előadásokon, illetve kerekasztal-beszélgetéseken vitatják meg a hazai, illetve V4-es településfejlesztési újdonságokat. A téma legnagyobb volumenű szakmai rendezvényén az idén alapított „Év Digitális Faluja” díjak is átadásra kerülnek.

A konferencián a részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. További információ és a regisztráció a rendezvény honlapján érhető el: Civitas Sapiens ’21 Okos Város konferencia.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018