INFORÁDIÓ
2021. október 19. kedd
Nándor

zsidó

mazsihisz

gyászhír

Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgató a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) közgyűlésén a szervezet Síp utcai székházában 2014. február 9-én. A Mazsihisz egyelőre nem vesz részt a holokauszt-emlékév kormányzati programjain.

Meghalt Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz volt ügyvezetője

Infostart / MTI

86 éves volt.

Meghalt Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Budapesti Zsidó Hitközség korábbi ügyvezető igazgatója vasárnap reggel – közölte honlapján a Mazsihisz.

Zoltai Gusztáv 86 évet élt.

A Mazsihisz megemlékezésében kiemelte: "aki kisgyerekként élte túl azt, ami 1944-ben történt, esélyt sem kapott rá, hogy lelki sebei valaha is begyógyulhassanak. Aki kilencévesen érti meg, hogy meg akarják a puszta születése miatt ölni (...), többé nem tudhat bízni már semmiben. Ő is meggyilkolt lelkű gyerek maradt mindig."

Mint írták, a zsidó közéletben a '80-as években tűnt fel újra, ötvenen túl, és negyedszázados ténykedése minden kétséget kizáróan önálló és hosszú fejezete lesz a magyar zsidó intézmények történetének, a rendszerváltás környéki és utáni Magyarország életének általában is emblematikus figurája volt.

Akik a szervezeten belüli kritikusai voltak, azok sem tagadták ügyességét, személyisége sajátos karizmatikus varázsát és azt, hogy volt benne személyes kedvesség, készség az együttérzésre, személyes segítőkészség, hogy volt benne valami érzelmes szolidaritás a kiszolgáltatottakkal – tették hozzá.

"Egy sokat szenvedett nemzedék különösen sokat szenvedett tagja volt, leljen vigaszt az Örökkévaló közelségében lelke. Lehessen a szüleivel újra, immáron mindörökké az Eljövendő Világban!" – írták.

Zoltai Gusztáv végső búcsúztatása hétfőn 12 órakor lesz a Kozma utcai zsidó temetőben. A gyászszertartáson Báruch Oberlander rabbi mond búcsúbeszédet.

Nyitókép: MTI Fotó: Kovács Attila
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018