eur:
393.82
usd:
365.65
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Blurred shot of group of professional surgeons at work in operating room. Emergency case, surgery, medical technology, health care cancer and disease treatment concept
Nyitókép: Getty Images

Megjelent a rendelet a műtét előtti ingyenes PCR-tesztekről

Az alapvető jogok biztosának közelmúltbeli felkérése után a kormány közölte, rendeletben fogja tisztázni a műtétek előtti PCR-tesztekkel kapcsolatos helyzetet.

Az alapvető jogok biztosa korábban arra kérte Kásler Miklóst, az emberi erőforrások miniszterét, hogy vonja vissza azt a rendelkezését, amely szerint védettségi igazolvány hiányában csak az önköltséges teszt megfizetése mellett vehetők igénybe bizonyos egészségügyi ellátások.

Akkor és most is a Kormányzati Tájékoztatási Központ úgy reagált, hogy "Magyarországon a koronavírus elleni védőoltás ingyenes, minden oltásból megfelelő mennyiség áll rendelkezésre". Hozzátették, hogy a jelenlegi szabályozás szerint az egészségügyi ellátásban halasztható műtétek esetében nem szükséges a PCR-teszt annak, aki beoltatta magát vagy 4 hónapon belül átesett a koronavírus-fertőzésen.

Mint mindkét esetben leírták: a kormány álláspontja szerint, mivel minden magyar állampolgár ingyenesen veheti fel a koronavírus elleni védőoltást, ezért semmi sem indokolja, hogy az adófizető magyar emberek állják azoknak a halasztható műtét előtt álló betegeknek a PCR-teszt költségeit, akiknél a teszt elvégzésére kizárólag azért van szükség, mert szabad akaratukból nem éltek az oltás lehetőségével.

Az újdonság a mostani KTK-közleményben az, hogy ez alól több eset is kivételt jelenthet. Úgy fogalmaztak, hogy "az ombudsmani egyetértéssel bíró kormányrendeleti szabályozás tartalmazza, hogy a PCR-teszt térítésmentesen illeti meg

  • azokat a betegeket, akiknél felmerül a fertőzés gyanúja,
  • azokat, akik műtétre szoruló kisgyermeküket kísérik a kórházba és nem éltek az oltás lehetőségével,
  • azokat a betegeket, akik 18. életévüket nem töltötték be, valamint
  • térítésmentes a PCR-teszt annak is, aki önhibáján kívül nem vehette fel az oltást."

A Magyar Közlönyben megjelent 469/2021. (VIII. 6.) kormányrendelet a címe szerint "a tervezhető fogászati ellátások, a rehabilitációs ellátások, valamint a tervezhető invazív beavatkozások veszélyhelyzeti rendjét" szabályozza.

Egyebek mellett az szerepel benne, hogy a címben szereplő beavatkozásokra "jelentkező személy (a továbbiakban: beteg) ellátásának – ide nem értve a vérvételt és az injekció beadását – feltétele – a (3) bekezdés szerinti kivétellel –, hogy a hatodik életévét betöltött beteg

a) a koronavírus ellen védett, vagy

b) a tervezett ellátást vagy a beavatkozást megelőző 48 órán belül elvégzett negatív eredményű molekuláris biológiai vizsgálattal – SARS-CoV-2 PCR-teszt – és az ellátás vagy a beavatkozás napján elvégzett negatív eredményű antigén gyorsteszttel igazolja, hogy a vizsgálat időpontjában a szervezetében SARS-CoV-2 koronavírus nem volt kimutatható."

A beteget kísérő személy (a továbbiakban: kísérő) a tervezhető fogászati ellátásra vagy az egészségügyi
intézménybe történő belépésének feltétele, ugyanaz az a) és b) pont, mint fentebb (védettségi igazolása van vagy negatív tesztjei).

A fent említett (3) bekezdés szerinti kivétel: ha a koronavírus ellen nem védett, tervezhető invazív beavatkozásra jelentkező személy esetében, ha az invazív beavatkozás kockázata – szakmai szempontból – elhanyagolható, a tervezett invazív beavatkozást végző szakorvos döntése alapján a tervezett invazív beavatkozás végrehajtható a PCR- és antigén tesztek elvégzése nélkül.

A rendelet döntő része a kihirdetését követő 3. napon, vagyis jövő hétfőn lép hatályba.

Pontos részletek a Magyar Közlönyben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×