INFORÁDIÓ
2022. augusztus 11. csütörtök
Tiborc, Zsuzsanna

balog zoltán

pedofiltörvény

református egyház

szexualitás

homoszexuális

Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, újonnan megválasztott zsinati lelkészi elnök a Magyarországi Református Egyház zsinatának alakuló ülése után a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán 2021. február 17-én.

Balog Zoltán: gyűlölnünk kell a bűnt, de szeretnünk a bűnöst

Infostart

Ha állandóan kormányzati intézkedésekre vagy ellenzéki nyilatkozatokra reagálunk, akkor elveszítjük a lényeget – mondja Balog Zoltán református püspök, volt miniszter.

Mint ismert, Balog Zoltán az Orbán-kormányban az emberi erőforrások „csúcsminisztere” volt, ma dunamelléki református püspök, a zsinat lelkészi elnöke.

Magyarázata szerint, a legegyszerűbb válasz arra, hogy miért fordított hátat a politikának:

az a belső elhívás.

Úgymond megérett benne az elhatározás, hogy direkt mód szeretné az egyházát szolgálni – tette hozzá a Népszavának adott interjújában

„Politikusi pályám előtt és közben több mint húsz évig voltam református lelkipásztor, tehát nem odamentem valahova, ahol addig nem voltam, hanem visszatértem.”

A dunamelléki református püspök kérdésre válaszolva egyebek mellett arra is kitért, hogy nem gondolná, hogy ma gyengébb lenne az emberi jogok védelme, mint tíz vagy akár húsz évvel ezelőtt volt. Úgy véli, a kormányzatban mindenkinek a saját területéért kell, hogy felel, és bizalommal, jóindulatnak azt kell feltételezni, hogy a vele egy csapatban játszók is a legjobb tudása és meggyőződése szerint teszik azt, amit tesznek.

Balog Zoltán elismerte, hogy mára politikai trenddé vált az állandó ellenségkép kialakítása, ő azonban továbbra is tartja magát a 2002-es polgári szlogenhez, miszerint hisze a szeretet és az összefogás erejében.

A napi politikai aktualitásokat érintve elmondta,

teljes mértékben egyetért a június 15-én megszavazott pedofiltörvény módosításaival,

amelyek keretek közé szorítják a 18 év alatti gyerekek körében a homoszexualitás népszerűsítését. „Egyházunk már jóval korábban, 2004-ben kiadott egy állásfoglalást, amely a Biblia és a hitvallási irataink alapján kifejti, mit gondolunk házasságról, szexualitásról, homoszexualitásról, a gyermekek védelméről. A homoszexuális hajlamot nem minősítjük, a homoszexuális kapcsolatot viszont nem tudjuk elfogadni.

Az Úristennek és tanítványainak gyűlölniük kell a bűnt, de szeretniük kell a bűnöst”

– fogalmazott.

A református püspök végezetül azt is elárulta, nem titok, hogy a közélet és kulturális élet számos ismert szereplőjével mély beszélgetéseket szokott folytatni hitbéli kérdésekről. Közéjük tartozik Orbán Viktor is. „Jó viszonyban vagyunk, de az nem tartozik a közvéleményre – és ehhez az első perctől kezdve következetesen ragaszkodom” – tette hozzá.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018