eur:
395.27
usd:
365.64
bux:
65385.89
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

Megjelent egy végrehajtási rendelet a gyermekvédelmi törvényhez

Már a vitatott törvény megjelenése után azt ígérte a kormányzat, hogy egy rendelet fogja majd tartalmazni a végrehajtás részleteit. Péntek este megjelent egy vonatkozó szabályozás a Magyar Közlönyben.

A gyermekvédelmi törvénycsomagot június 15-én fogadta el az Országgyűlés, benne számos kérdést igyekezett rendezni a törvényalkotó, köztük a pedofília büntetésével, a szexualitás öncélú ábrázolásával, valamint a homoszexualitás megjelenítésével és népszerűsítésével kapcsolatos területeket. Vita bontakozott ki azonban arról, hogy egyes korlátozások például a homoszexualitás bemutatására is vonatkoznak-e, illetve hogy pontosan mi számít bemutatásnak és mi népszerűsítésnek, vagy például miről, hogyan lehet beszélni a gyerekekkel egy iskolai felvilágosító órán. Kérdések fogalmazódtak meg arról is, hogy bizonyos filmek, könyvek hogyan jeleníthetik meg a homoszexualitást vagy a nemváltoztatást. A gyermekvédelmi törvény bizonyos intézkedéseit kritizálók, egyes magyar és külföldi szervezetek szerint a rendelkezések egy része hátrányosan megkülönbözteti az LMBTQ közösségek tagjait. A kormányzat szerint a megengedhetetlen lobbitevékenységet tiltják az óvodákban, iskolákban.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ pénteken azt írta, megjelent a végrehajtási rendelet a gyermekvédelmi törvényhez (amelynek teljes szövegét az Infostart is közreadta, itt olvasható). A közlemény felidézte: a törvénycsomag intézkedései alapján szigorúbb lett a pedofil bűncselekmények büntetése, szigorúbbak lettek az elévülés és a feltételesen szabadlábra helyezés szabályai, kibővült a pedofil bűnelkövetőkre vonatkozó foglalkoztatási tilalom.

A törvénycsomag emellett az óvodai, iskolai szexuális felvilágosítás szabályozásán is változtatott, mert, mint a KTK írta, "Brüsszel és a hazai balliberális szervezetek azt szeretnék, hogy Magyarország is engedje be az LMBTQ propagandistákat az óvodákba és iskolákba. A törvény ezért előírja, hogy az iskolai felvilágosítás nem irányulhat a nem megváltoztatására, valamint a homoszexualitás népszerűsítésére. A szigorításoknak része az is, hogy tilos olyan reklámot, valamint pornográf tartalmat 18 éven aluliak számára elérhetővé tenni, amely a szexualitást öncélúan ábrázolja, illetve a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást népszerűsíti, jeleníti meg."

A Magyar Közlönyben péntek este megjelent a 473/2021. (VIII. 6.) kormányrendelet a "a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet módosításáról" címet viseli.

Az szerepel benne, hogy

  • a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, a szexualitást
    öncélúan ábrázoló, valamint a homoszexualitást megjelenítő, illetve népszerűsítő, gyermekeknek szóló terméket kirakatban elhelyezni, közszemlére tenni tilos.
  • nevelési-oktatási, gyermek- és ifjúságvédelmi intézmény, valamint templom és vallásgyakorlásra rendelt más hely bármely bejáratától számított 200 méteres távolságon belül születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, a szexualitást öncélúan ábrázoló, valamint a homoszexualitást megjelenítő, illetve népszerűsítő termék nem forgalmazható.

Vagyis ez a rendelet a gyermekvédelmi törvény kereskedelemre vonatkozó részére hoz konkrét szabályokat, és nem tartalmaz rendelkezéseket például az iskolai felvilágosító foglalkozásokra vonatkozóan. (A filmekre vonatkozóan pedig már ismert, hogy a médiatörvény rendelkezései az irányadók.)

Gulyás Gergely korábban arról is beszélt, a gyermekvédelmi törvény nem zárja ki, hogy az iskolában is segítséget nyújtson bárki a másságukra ráébredő gyerekeknek a szülőkön túl, a törvényhez kapcsolódó végrehajtási rendeletek kidolgozásába pedig civil szervezeteket is bevonnak majd.

A gyermekek védelmében született mostani jogszabály 30 nap múlva lép életbe és betartását a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzi majd. Teljes szövege itt olvasható.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ megjegyzi: a törvénycsomag elfogadása óta intenzív támadást indítottak Magyarország ellen a nemzetközi, brüsszeli és a hazai balliberális szervezetek. A kormány álláspontja változatlan, kizárólag a magyar szülők joga a gyermekeik szexuális nevelése, ezért a most zajló nemzeti konzultációban és népszavazáson is kikéri a magyar emberek véleményét a kérdésben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Hatalmas naperőmű épül Tapolca mellett, kiderült néhány részlet

Hatalmas naperőmű épül Tapolca mellett, kiderült néhány részlet

Tapolca mellett egy hatalmas, 60 MW beépített kapacitású, naperőmű épül, amelyet idén a második negyedévben helyeznek kereskedelmi üzembe, a beruházás 49-51 millió dollárba kerül – szúrta ki a Portfolio az amerikai értékpapírfelügyelethez (SEC) érkezett beadványban. A naperőművek magyarországi terjedéséről, a zöld áram termelési és elosztási kérdésekről is szó lesz a Portfolio április 11-i Vállalati Energiamenedzsment konferenciáján, további részletek itt érhetők el.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×