eur:
394.94
usd:
363.49
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2021. július 16-án.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor: a kettős mérce Európában általánossá vált

A kormányfő jogi huliganizmusnak nevezte, hogy az Európai Bizottság az oktatási törvény módosítását kéri. Hozzátette: a helyreállítás alapban szereplő összeg a magyar embereknek jár, megdolgoztak érte.

Az oltással és járvánnyal kapcsolatos bejelentések után Orbán Viktor a Kossuth rádió péntek reggeli műsorában részletesen beszélt a Magyarország ellen csütörtökön indított uniós kötelezettségszegési eljárásokról. Mint ismert, Brüsszel két eljárást indított az LMBT-közösséghez tartozók alapvető jogainak megsértése miatt.

Varga Judit igazságügyi miniszter csütörtökön úgy kommentálta a helyzetet, hogy kibújt a szög a zsákból, és az a bizottság baja a köznevelési törvény módosításával, hogy a magyar kormány nem engedi be a köznevelési intézményekbe az LMBTQ-lobbit. Orbán Viktor pénteken reggel azt mondta: nem a szög, hanem a lóláb, sőt egy egész ló lóg ki.

A teljes interjút itt lehet meghallgatni.

„Visszafogottan próbálom minősíteni. Jogi huliganimzussal állunk szemben, ez egy randalírozás” – emelte ki a kormányfő. Kifejtette, hogy a családjog és az oktatás kizárólagos nemzeti hatáskörbe tartozik, semmi köze ehhez Brüsszelnek, de ebben az ügyben akarnak eljárást indítani velünk szemben.

A miniszterelnök szerint szégyenletes a bizottság álláspontja

– utalva arra, hogy korábban Ursula von der Leyen bizottsági elnök is éppen szégyenletesnek nevezte a magyar törvényt.

„Nyilvánvaló, hogy az oktatási törvény módosítását kérik, és az a célja ennek, hogy az LMBTQ-aktivistákat be kelljen engedni az iskolákba. A mi álláspontunk viszont az, hogy a gyerekeink közé nem fogjuk őket beengedni. A gyerekek szexuális nevelése a szülő feladata, a gyerek a szülőé. Ezt európai dokumentumok is megerősítik, általános irányelv.”

Orbán Viktor azt mondta, hogy az iskolában lehet ilyen felvilágosítás, ha ezzel a szülő egyetért, de akkor sem lehet mást beengedni a tanáron és az igazgató által erre alkalmasnak vélt személyeken kívül mást. Nyugaton általános, hogy szexuális propangandisták foglalkoznak a gyerekekkel, de Magyarországon nincs így – mondta. „Egy-egy eset előfordult, kezdett ezek száma növekedni, úgyhogy épp ideje volt, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba.”

Úgy érezzük, el akarják venni tőlünk a gyerekeinket

– emelte ki.

Az EP múlt heti vitájára azért nem ment el a kormányfő, mert nem hívták.

„Menni akkor szoktam, amikor úgy látom, döntő pillanathoz érkezik a vita. Ez még nem következett be. Lesz még ennél sokkal élesebb és jelentőségteljesebb pillanat is az európai politikában. Óriási nyomás alatt vagyunk” – fogalmazott a kormányfő, jelezve, hogy a kérdés szerepel a nemzeti konzultációban, és akinek fontos az ügy, az töltse ki.

Szóba került az interjúban, hogy az EU-s helyreállítási alap kifizetését összekapcsolná Brüsszel a gyermekvédelmi törvénnyel. Orbán Viktor azt mondta, hogy ez nem magyar, vagy magyar-lengyel jelenség, hasonló vita folyik Olaszországban és Romániában, és volt ilyen nagy vita Litvániával szemben is, de a litvánok megvédték a saját érdekeiket.

„Ha a litvánoknak sikerült, akkor nekünk magyaroknak miért ne sikerülne? A siker esélyével bocsátkozom ebbe a csatába, de véres csata lesz,

itt minden el fog hangozni, amit a magyar ember méltánytalannak, igazságtalannak, hatalommal való visszaélésnek szokott minősíteni.”

A kormányfő a nyugati kettős mércével kapcsolatban felidézte az UEFA döntését, és kiemelte, ha a magyar labdarúgó-válogatott három zárt kapus meccset kap a szurkolók miatt, akkor a futball-Eb döntőjében történtek alapján az lenne az arányos döntés, ha a Wembley-t lebontják.

„Ez a gyakorlat rossz, árt az Európai Uniónak, árt az európai nemzetek közötti együttműködésnek, ellentétes az EU értékeivel és céljaival” – fogalmazott, kiemelve, hogy elfogadhatatlan a pénzzel való összekötése bármilyen jogvitának.

A helyreállítás alapban szereplő összeg a magyar embereknek jár, megdolgoztak érte,

az nem adomány – hangsúlyozta.

A kormányfő szerint meg fogja kapni az ország ezt a pénzt, bár lesz vita előtte. A helyreállítás vissza nem várhat két hónapot, amíg jóváhagyják. Ezért a programokat megindítják úgy is, hogy az EU-s pénz még nem áll rendelkezésre. A kormány döntött arról, hogy ezeket a programokat, pályázatokat kiírják a gazdaság újraindításához, ezeket addig a költségvetésből finanszírozzák, aztán megérkezik majd az EU-tól.

A gyerek szent dolog Magyarországon, nem engedhetjük, hogy szexuális propagandisták grasszáljanak az iskoláinkban – ismételte meg álláspontját.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Soha nem látott vagyon füstölt el a magyarok bankszámláiról, de végre van, aminek örülhetünk

Soha nem látott vagyon füstölt el a magyarok bankszámláiról, de végre van, aminek örülhetünk

Ugyan a tavalyi utolsó negyedévben végre nem nőtt tovább a sikeres csalások értéke az előző negydévhez képest, ám éves alapon még így is duplázást láthattunk. 2023-ban egyetlen év alatt 23,2 milliárd forintnyi sikeres visszaélés történt a nem kártyás elektronikus pénzforgalomban. A digitális pénzforgalom naposabb oldalát tekintve az látszik, hogy a mobilfizetések gyorsan terjednek, a kártyákkal már kétszer többet fizetünk, mint amennyi készpénzt veszünk fel velük, és a fizetési kérelmek száma is nagyot emelkedett. A hazai pénzforgalom legfontosabb trendjeiről júniusi Financial IT konferenciánkon részletesen is szó lesz.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 19. 06:51
×
×
×
×