eur:
392.41
usd:
365.88
bux:
66651.92
2024. április 25. csütörtök Márk
Adamecz Imre címzetes főorvos háziorvos beolt egy férfit az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű, koronavírus elleni vakcinájának második adagjával nyíregyházi háziorvosi rendelőjében 2021. június 24-én.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

A Gazdasági Újraindításért Felelős Operatív Törzs újabb 7 javaslatát hagyta jóvá a kormány - a nap hírei

Elengedhetetlennek tartja a két oltást az Európai Gyógyszerügynökség a delta variáns elleni védekezéshez. Az eddiginél jóval szigorúbb célokat fogalmaz meg az Európai Bizottság most közzétett új uniós klímacsomagja.

A Gazdasági Újraindításért Felelős Operatív Törzs újabb 7 javaslatát hagyta jóvá a kormány – jelentette be a törzset vezető külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy az újabb intézkedések a beruházásokért folyó verseny megnyerésében segítik Magyarországot. Elmondta: az Eximbank 100 milliárd forintos keretösszegben ad kedvezményes beruházási hitelt kis és közepes vállalkozásoknak, a mikrovállalkozások a Széchenyi-kártya programban juthatnak beruházási hitelhez. A külföldi tulajdonú vállalatoknak engedélyezik, hogy - az eddigi 10 százalék helyett - létszámuk ötödéig alkalmazhassanak külföldi munkavállalókat.

Egy nap alatt 3 ember halt meg a koronavírus okozta betegség szövődményeiben és 56 új fertőzöttnél igazolták a kórokozót. 84 beteget ápolnak kórházban, közülük 11-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma 37 ezer alá csökkent. A járvány kezdete óta már több mint 808 ezren kapták el a vírust és 30 ezer 14 ember halt meg a betegségben. Eddig 5 millió 548 ezer embert oltottak be, közülük 5 millió 226 ezren a második vakcinát is megkapták.

Ingyenes országos ellenanyagszűrést és harmadik oltást sürget a főpolgármester. A Főpolgármesteri Hivatal közleménye szerint a fővárosi ingyenes ellenanyagszűrés első tapasztalatai megerősítették azokat a korábbi vizsgálatokat, amelyek szerint több százezren lehetnek azok az idősek, akik bár megkapták a kínai vakcinát, mégsem szereztek kellő védettséget. A Miniszterelnökséget vezető miniszter viszont azzal vádolta Karácsony Gergelyt, hogy politikai okból kelt alaptalan félelmet azokban, akiket kínai vakcinával oltottak be. Gulyás Gergely bocsánatkérést vár Karácsony Gergelytől.

Az unió által elfogadott vakcinák mindkét adagjának a felvételét elengedhetetlennek tartja az Európai Gyógyszerügynökség a delta variáns elleni védekezéshez. A hatóság emellett szorgalmazta, hogy az uniós tagállamok gyorsítsák fel oltási kampányaikat, a polgárok pedig tartsák be az ajánlott adagszámokat. A szakértők szerint a nyár végére a fertőzöttek 90 százalékát a delta variáns fogja okozni.

A felnőtt brit lakosság több mint kétharmada már a koronavírus elleni oltás mindkét dózisát megkapta. A brit kormány ezt a célt július 19-re, jövő hétfőre irányozta elő. Ez azt jelenti, hogy a 18 évesnél idősebb britek 66,7 százalékának mindkét vakcinadózist beadták. A brit kormány döntése értelmében jövő hétfőn feloldják a még érvényben lévő utolsó jogi korlátozások nagy többségét Angliában.

Fokozatosan megszüntetné 2035-ig a dízel- és a benzinüzemű autók értékesítését, és minden új gyártású autót kibocsátásmentessé tenne az Európai Bizottság most közzétett új klímacsomagja. Az előterjesztés a korábbi terveknél szigorúbb célokat fogalmaz meg, hogy 2050-re elérhető legyen a klímasemlegesség. A brüsszeli testület 2030-ig legalább 55 százalékkal csökkentené a károsanyag-kibocsátást a korábban megjelölt 40 százalék helyett az 1990-es szinthez képest.

Az ukrán alkotmánybíróság alkotmányosnak minősítette az ukrán nyelvtörvényt. A határozat indoklását csütörtökön teszik közé. A jogszabály ellen hevesen tiltakoztak mások mellett a kárpátaljai magyar szervezetek. A törvény ugyanis a magánbeszélgetéseket és a vallási szertartásokat kivéve gyakorlatilag mindenhol kötelezővé teszi az ukrán nyelv használatát.

Július végén kezdi meg az amerikai hadsereget segítő afgánok és a családtagjaik kimenekítését az Egyesült Államok. Ekkor indulnak Afganisztánból a járatok, amelyekkel kitelepítik azokat, akik a különleges vízumprogramra jelentkeztek. Az amerikai hadsereget segítők és családtagjaik kitelepítésére Joe Biden elnök tett ígéretet.

10 napos kórházi kezelése után visszatért a Vatikánba a pápa. A katolikus egyházfőt vastagbélszűkület miatt műtötték meg július 4-én a római Gemelli kórházban. A pápa vasárnap jelent meg először a nyilvánosság előtt. Első hivatalos programja augusztus 4-én várható, amikor az addig felfüggesztett szerdai általános audienciákat kell újraindítania.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 13:18
×
×
×
×