eur:
392.98
usd:
366.36
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Elítélte a magyar gyermekvédelmi törvény melegeket érintő részeit az Európai Parlament - a nap hírei

Újabb hét, a gazdaság újraindítását szolgáló jogszabályt fogadott el a kormány. Megdőlt a napi országos melegrekord, Adonyban 40,2 Celsius-fok volt.

Elítélték közös állásfoglalásukban a nemrég elfogadott, sok vitát kiváltó magyar pedofil-ellenes törvényt az Európai Parlament képviselői. Úgy vélik: az LMBT-ellenes szabályozás sérti az uniós értékeket, elveket és jogszabályokat. A 459 szavazattal, 147 ellenszavazat és 58 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásukban az EP-képviselők az Európai Unió Alapjogi Chartájában, az Európai Unióról szóló szerződésekben és az unió belső piacáról szóló jogszabályokban rögzített jogok egyértelmű megsértéseként írták le a magyar gyermekvédelmi törvényt.

Magyarország határozottan kiáll a véleménye mellett és nem engedi be az LMBTQ-aktivistákat és szervezeteket az iskolákba és az óvodákba – erősítette meg a miniszterelnök Belgrádban. Orbán Viktor újságírók előtt hasznosnak nevezte az Európai Parlamentben folytatott vitát, amely arról szól, ki dönt a gyermekek neveléséről. Mint fogalmazott: az európai alapszerződések szerint ez nyilvánvalóan a magyarok, vagyis nemzeti hatáskörbe tartozó kérdés.

Újabb hét, a gazdaság újraindítását szolgáló jogszabályt fogadott el a kormány - közölte a magyar külgazdasági és külügyminiszter Belgrádban. Szijjártó Péter elmondta: két jogszabály segíti a szakképzett munkaerő beáramlását az országba, illetve a foglalkoztatás növekedését. Egy jogszabály a kis- és közepes vállalkozások költségeinek csökkentését szolgálja, egy pedig a nagyberuházások költségeit csökkenti. Három másik jogszabály finanszírozást biztosít a magyar vállalatok nemzetközi piacokon történő erőteljesebb pozíciójának kialakításához.

Az elmúlt 24 órában 5 beteg halt meg a koronavírus okozta betegség szövődményeiben és 55 új fertőzöttnél igazolták a kórokozót. 72 beteget ápolnak kórházban, közülük 13-an vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma 37 és fél ezerre csökkent. A járvány kezdete óta már több mint 808 ezren kapták el a vírust és 30 ezer 4 ember halt meg a betegségben. A beoltottak száma meghaladja az 5 millió 523 ezret.

Mintegy 50 milliárd forintnyi hitelt vesz fel Magyarország az Európai Beruházási Banktól egészségügyi berendezések, védőeszközök, mobilegységek, gyógyászati eszközök beszerzésére. A Pénzügyminisztérium közleménye szerint Magyarország így a piacinál kedvezőbb finanszírozással készülhet fel a járvány esetleges negyedik hullámával járó kiadásokra. A járvánnyal összefüggő közvetlen hazai támogatások és a védekezési költségek eddig elérték a 1200 milliárd forintot.

Duplájára nő a Nagyvállalati beruházási támogatás kerete. Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán azt mondta: a vártnál több cég jelezte beruházási szándékát, az idei keretösszeget 25 milliárd forintról 50 milliárd forintra emelték. Hozzátette: ez azt jeleni, hogy 2021-ben több mint 100 milliárd forintnyi fejlesztésről állapodhatnak meg a hazai vállalatokkal. Mindez több száz új munkahelyet, erősödő exportot és növekvő gazdasági teljesítményt is jelent.

Nagyjából 1 millió 400 ezer magánszemély kaphatja meg a már bejelentett adó-visszatérítést. Főként a gyermeket nevelő családok jogosultak erre - mondta az adóügyekért felelős államtitkár a Figyelőben megjelent interjúban. Izer Norbert hangsúlyozta: a tervezett családi adó-visszatérítés legfontosabb elemei a nemzeti konzultáción dőlnek el. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a koronavírus-járvány még nem ért véget, bizonytalanság van abban, hogy lesz-e negyedik hullám, illetve a vártnak megfelelően tud-e kilábalni a gazdaság.

Az építőipari vállalkozások új online felületen jelezhetik a hiánytermékeket. Az összegyűlt információk alapján a szaktárca felderíti a lehetséges helyettesítő termékeket, valamint, hogy azokat honnan lehet beszerezni – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Schanda Tamás államtitkár elmondta: az ITM az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. bevonásával nyitotta meg az online felületet, amelyre a vállalkozások önkéntesen regisztrálhatnak.

Az ellenzéki előválasztás honlapján letölthetővé váltak az induláshoz szükséges dokumentumok - közölte a hat párt. A DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd közös közleményében azt írta: az érdeklődők a szükséges dokumentumok mellett részletes tájékoztatást is olvashatnak a nyilvántartásba vételi eljárásról. az előválasztáson induló jelöltek és szervezetek regisztrációja július 26-án indul és augusztus 15-éig tart.

Az ELTE Lágymányosi Campusán lesz az idei felvételi eredményváró július 22-én. Az ingyenes Pont Ott Partin közlik elsőként a ponthatárokat, amelyeket este nyolctól kivetítőn lehet majd böngészni. A kapukat már délután háromkor kinyitják, a várakozás óráiban fellépők és kiállítók köthetik le a résztvevők figyelmét. A zenei programok egészen fél tizenegyig tartanak majd.

Megdőlt a napi országos melegrekord - írja a közösségi oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat. Adonyban 40,2 Celsius-fokot mértek. A korábbi csúcs 2015-ben Budakalászban volt, akkor 39,3 Celsius fokot mértek. Most országszerte 33 és 40 Celsius-fok között alakultak a maximumok, de 35 Celsius-fok alatt csak kevés állomás maradt.

1901 óta az idei volt a legszárazabb és a harmadik legmelegebb június Magyarországon. Lakatos Mónika, a Meteorológiai Szolgálat tanácsadója cikkében kiemelte, hogy Budapest van a leginkább veszélyben a klímaváltozás miatt fokozódó extrém hőségtől. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a városi hősziget jelenséggel súlyosbított hőhullámok és a trópusi éjszakák komoly egészségügyi kockázatot jelentenek.

Címlapról ajánljuk

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×