eur:
394.72
usd:
370.66
bux:
65398.23
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Facebook/Orbán Viktor

Orbán Viktor: Magyarország felkészült arra, ha negyedik hullám lenne

Pénteken eléri az 5,5 milliót a legalább egy oltást megkapók száma Magyarországon, így újabb korlátozásokat lehet feloldani - mondta a miniszterelnök. Beszámolt az építőipart érintő kormányzati döntésekről is.

Csütörtökön sem volt halálos áldozata itthon a koronavírus-járványnak - mondta Orbán Viktor kormányfő a Kossuth rádió reggeli műsorában. A teljes interjút itt lehet meghallgatni.

"A nulla a jó szám" - fogalmazott a miniszterelnök. Egymás után második nap nincs új elhunyt.

A további adatokat is ismerette: 76-an vannak kórházban, 22-en szorulnak lélegeztetésre. Pénteken eléri az 5,5 milliót a beoltottak száma, így életbe léphetnek az újabb enyhítések: megszűnik a kötelező maszkviselés a legtöbb helyen, védettségi igazolvány nélkül is szabad lesz a belépés a vendéglátó üzletekbe, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekbe, és az előreváltott ülőhelyes nézőtérrel megrendezett kulturális rendezvényekre, előadásokra, megszűnnek az üzletekre vonatkozó korlátozások. A már két oltással rendelkezők száma pénteken vagy szombaton eléri az ötmilliót - tette hozzá Orbán Viktor, aki ismét köszönetet mondott az egészségügyi dolgozóknak.

A világ nagy részében a negyedik hullámot készpénznek veszik, és szeptemberre-októberre teszik, ám aki be van oltva, jó eséllyel kimaradhat belőle

- emelte ki.

A kormányfő emlékeztetett: a gyógyszergyárak 90 százalékra teszik a vakcinák hatékonyságát, és az itthoni kontrollmérések is megerősítik ezt. Az újrafertőződés mértéke, ereje függ attól, hogy be van-e oltva valaki. Ha mégis eléri a negyedik hullám, könnyebben lábal majd ki a betegségből az, aki be van oltva - fejtette ki.

Mint mondta, a kormány foglalkozott azzal a kérdéssel, hogy mire lenne szükség negyedik hullám esetén. Magyarország felkészült arra, ha negyedik hullám lenne - hangsúlyozta.

Üzent az oltatlanoknak is. Orbán Viktor szerint

csalfa remény, hogy el lehet bújni a vírus elől,

az meg fogja találni azt, aki nincs beoltva. Felhívta a figyelmet arra, hogy ne a mostani számokból induljanak ki, hanem abból, amit a legnehezebb időszakban élt át az ország.

Az esetleges harmadik oltásra vonatkozó kérdésre azt mondta: lehet, hogy majd lesz ilyen, de ez még nem lezárt vita. Egyelőre nem tudni, hogy milyen hatása lenne a harmadik oltásnak, óvatosnak és türelmesnek kell lenni.

Gazdasági növekedés

A kormányfő szerint a nyitás segíti a gazdaság teljesítményét, de a fogaskerekek csikorognak, nem olyan gyorsan indul újra az élet, ahogy arra sokan számítottak.

A gazdasághoz szükséges érintkezés, aktivitás lassabban indul meg, ezért van szükség erőteljes döntésekre – emelte ki.

Építőipar

Októbertől kiviteli korlátozást vezetnek be az építőipari termékekre - jelentette be a műsorban. Orbán Viktor szerint azért szaladtak el az árak, mert megnőtt a kivitt mennyiség. A folyamatról elmondta, hogy az intézkedést először be kell jelenteni Brüsszelnek, ahol jóváhagyják azt.

Addig a kivitel esetében kötelező bejelentést és állami elővásárlási jogot vezetnek be, "megpróbáljuk Magyarországon tartani az építkezések szempontjából kulcsfontosságú anyagokat" - mondta a kormányfő.

Elképzelhető, hogy áremelkedés megfékezése érdekében bizonyos árszint feletti árnál annak 90 százalékát elvonnák, extraprofitadót vezetnének be például a kavicsra, sóderre.

Orbán Viktor azt is közölte: bevezetik azt a szabályt, hogy a művelési jogot szerző, de meg nem indított bányák esetében - amelyek a kínálat mértékét korlátozzák - az engedélytől számított egy éven belül meg kell kezdeni a tevékenységet, ellenkező esetben a megnyert jogot, koncessziót visszavonják és másoknak adják.

Hangsúlyozta: gazdaságba ezeken a pontokon be kell avatkozni, mert egyébként a lakásfelújítási állami támogatások nem a kispénzű magyar állampolgárokhoz jutnak el, hanem azokhoz, akik az építőipart, építőanyagipar-kereskedelmet tartják a kezükben.

A további kormányzati döntéseket is sorolta:

  • távmunka kiszélesítése
  • export-hitelbiztosítás,
  • 17 városban munkahelyteremtő beruházások
  • hároméves bérmegállapodás állami cégeknél

EU-csúcs

A múlt heti uniós csúcson tapasztalt , a gyermekvédelmi törvény kapcsán indított ellenállásról azt mondta: szokva vagyunk ehhez.

„Erős estém volt. Durva támadások voltak, de senkinek nem maradtam adósa. Bár fokost nem lehetett bevinni, de mindenki megkapta, ami jár neki.”

Úgy fogalmazott, a holland miniszterelnök meg van győződve arról, hogy erkölcsileg magasabb szinten áll, mint a magyarok és ez a magatartás nem egyedi. Mi viszont 40 évig éltünk ilyen világban, rosszul viseljük – civilizáltan, de nem maradunk adósa senkinek.

Hangsúlyozta: a törvény csak a 18 év alattiakról szól, az ő esetükben a szülőnek kell döntenie arról, hogy a gyerekét kiteszi-e ilyesminek.

Emlékeztetett arra, hogy az EU-ban nagy vita zajlik arról, hogy a gyerekek nevelésének az ügye kire tartozik. Nyugat-Európában úgy döntöttek, hogy civil szervezetek érzékenyítő, felvilágosító kampányokat végezhetnek, hogy államilag szervezett módon megismerkedjenek a gyerekek a szexuális nevelésű tartalmakkal. Magyarországon viszont másként gondolják ezt, magánügynek, a személyes szabadság kérdésének tekintjük ezt – fejtette ki.

A szülőnek kell dönteni arról, hogy kiteszi-e ennek a gyerekét, és azt is a szülő döntheti el, hogy ilyen műsort nézze-e a gyermeke. Ha egy szivárványos aktivista megjelenik az iskolában, akkor a szülő mondhat erre nem - tette hozzá.

„Ezt az elsőbbséget, ezt jogot az állammal, iskolával szemben elismerjük”

– emelte ki a kormányfő, aki szerint viszont a Soros-hálózat abban érdekelt, hogy Magyarországot a legnegatívabb színben tüntesse fel, utalva a viták hátterére.

Migráció

A kormányfő a migráció témájára áttérve együttérzését fejezte ki az osztrákoknak amiatt, hogy afgán bevándorlók meggyilkoltak egy 13 éves kislányt.

Kiemelte: az osztrák kancellár példamutató küzdelmet folytat az illegálisan beengedett migránsok kitoloncolása ügyében, azonban ez nehéz helyzet, mert éppen Afganisztánból érkeztek az elkövetők, ahonnan most vonul ki az Egyesült Államok, illetve a NATO. Arra figyelmeztetett: ha Afganisztánban összeomlás lesz emiatt, nagyon nagy tömegben indulnak meg migránsok Európa felé.

Ezért a kormányfő szerint Magyarországnak is érdemes szerepet vállalnia az afgán helyzet stabilizálásában. Úgy fogalmazott, a magyar nemzet "első védvonala" a migráció ügyében ott van, ahonnan a migránsok elindulnak: Afrika esetében ez Mali, illetve Szíriától és egész Afganisztánig húzható meg ez az ív.

Rámutatott: tavaly összesen mintegy 10 ezer illegális migráns próbált bejutni Magyarországra, míg az év eddigi hónapjaiban 38 ezer.

Ez azt jelenti, hogy többszörösére nőtt a nyomás a határokon, és ez folytatódni fog, ezért fel kell készülni arra, hogy "nagyobb migrációs nyomással élünk együtt", mint a pandémia idején - figyelmeztetett.

Hangsúlyozta: azért is indított a kormány nemzeti konzultációt, mert egyetértést szeretne létrehozni a magyarok között a tekintetben, hogy mire készüljenek fel.

Véleménye szerint járványok, migrációs hullámok korszaka, népvándorlások időszaka következik el, veszélyesebb világ jön, mint ami volt.

"Ezt tudomásul kell venni, nem dughatjuk homokba a fejünket, föl kell készülnünk a veszélyek korszakára,

és meg kell erősíteni Magyarországot azokon a pontokon, ahol egyébként a nemzeti konzultáció a kérdéseit megfogalmazza" - jelentette ki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×