eur:
394.13
usd:
368.78
bux:
66295.2
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Laptopkisokos, avagy vásárolj okosan (x)

Ma, amikor szinte elkerülhetetlen, hogy legalább egy laptoppal rendelkezzen a család, összegyűjtöttünk néhány rendkívül fontos szempontot, amit mindenképp érdemes szem előtt tartani a vásárlás előtt.

Az első és legfontosabb kérdés, hogy ki és mire használja majd a laptopot.

Talán egyértelműnek tűnik a felvetés, mégis sokan vásárolnak olyan laptopot, melyet előre nem gondoltak át, így a vége csalódás.

Hiszen egészen más a laptop műszaki igénye egy nagyszülőnek és egészen más egy kamasznak, aki nagy teljesítményű játékokkal játszik. És megint egészen másra van szükség egy irodában dolgozónak, és más laptopra van szüksége egy tervezőnek.

A meglett korúak általában a közösségi felületeken barangolnak, recepteket, híreket olvasnak az interneten, és természetesen a családdal való kapcsolattartásra használják a laptopot.

Érdemes a vásárlás előtt szem előtt tartani a laptop kijelzőjét, hiszen ebben a korban már sok esetben romlik a látás, így egy nagyobb képernyőt könnyebben olvashatnak, élvezhetőbbé válhat a használata.

A családi laptopok esetében ugyanúgy a közösségi felületek, a gyermek iskolai oktatása az elsődleges, amire a laptopot használjuk. Itt azonban előtérbe kerül már a zenehallgatás, a filmnézés, így érdemes erősebb laptopban gondolkodni, hogy a család minden felmerülő igényét kielégíthesse.

Természetesen ahogy nő a gyermek, úgy kell majd elgondolkodni egy saját laptop beszerzésén. Amíg kicsi, erre könnyen legyinthetünk, de később az online játékok megkövetelik a gyorsabb, nagyobb teljesítményű gamer laptopok beszerzését.

Ennek oka pedig nem más, mint az, hogy ezek a játékok már mind eseményeikben, mind a szereplők mozgásában gyorsak, és gyors reagálást is várnak el a játékostól. Ezt pedig egy alacsony teljesítményű laptoppal esélytelen elérni.

Bár a gamer gépek árban valóban magasabb kategóriába tartoznak, ha egyszer beruházunk rájuk, évekig játszhat vele a gyermek úgy, hogy közben az iskolai tananyag, az ehhez szükséges online programok is gond nélkül elfutnak rajta.

Az irodai munkavégzés pedig szintén teljesen más igényt feltételez a laptopok kiválasztásakor. Nem véletlen, hiszen napi nyolc órán keresztül használjuk őket és sokszor a munkát haza is visszük magunkkal, így érdemes olyan laptopban gondolkodni, amelyik egyrészt memóriában és gyorsaságban is megfelel a számunkra.

A memória korántsem elhanyagolható szempont

Bármely kategóriába is tartozunk a fentebb soroltak közül, fontos tudnunk, hogy a laptop memóriája hozzájárul a mindennapos használati élvezetekhez. Hiszen mind a rátelepített programok, mind a fájljaink, képeink, videóink tárolását a memória kapacitása határozza meg.

A laptophoz minden esetben kapunk gyári tartozékként töltőt, de a választáskor ne hagyjuk figyelmen kívül az akkumulátor működési idejét. Ez különösen akkor válhat fontossá, ha nemcsak otthon szeretnénk használni a laptopot, hanem szeretnénk vinni azt és bárhol használni.

Kiegészítők a laptophoz

Ma már megannyi kiegészítő kapható a laptopokhoz. Ilyen például az egér. Természetesen sokszor feleslegesnek érezzük, hiszen a laptopon használjuk a touch padot, ellenben egérrel sokkal precízebb és pontosabb műveleteket tudunk elvégezni. Így, ha az igény felmerül, érdemes ezt a kiegészítőt is megvásárolni hozzá. Természetesen a laptophoz is csatlakoztatható fülhallgató, hangszóró, növelve a felhasználói élvezeteket. Ezeket sem árt megvásárolni annak érdekében, hogy az esetleges családi filmnézések még nagyobb élményt nyújtsanak.

Ha úgy döntünk, hogy a laptopot nem csak otthon vagy az irodában szeretnénk használni, érdemes elgondolkodni egy laptoptáska vásárlásán is. Ezek úgy lettek kifejlesztve, hogy a laptopunk kényelmes elférjen benne, óvva a külső hatásoktól, a nyári forróságtól vagy télen a fagytól. Nem mellesleg szinte kivétel nélkül mindegyik vízlepergető anyagból készül, hogy az eső se ártson neki.

A laptopvásárlás nem bonyolult dolog, ha a legfontosabb szempontokat figyelembe vesszük. Ár-érték arányban pedig valóban olyan laptopot kaphatunk, mely hosszú évekre kiszolgálja a család, munkatársak minden felmerülő igényét. Így megkíméljük magunkat a folyamatos fejlesztéstől, javítástól, karbantartástól.

(x)

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×