eur:
391.88
usd:
372.82
bux:
55880.02
2023. szeptember 27. szerda Adalbert
Ápoló egy koronavírussal fertőzött, lélegeztető gépről lekerült beteget lát el az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben kialakított izolációs teremben 2020. április 8-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Kitalálta a kormány, hogyan hálálja meg az egészségügyisek helytállását

Napokon belül eldőlhet, kiknek és mennyi szabadság jár, illetve hogy veheti ki. A kancelláriaminiszter az Infostart kérdésére válaszolt a Kormányinfón.

A koronavírus-járvány tavalyi első hullámát követően minden járványügyi védekezésben részt vevő egészségügyi dolgozó egyszeri, bruttó 500 ezer forintos juttatást kapott a központi költségvetésből, a kormány rendkívüli döntése szerint ezzel fejezte ki háláját az ország az érintett, nem ritkán jelentősen túlterhelt állomány munkája iránt.

A második hullám végén egyből jött a harmadik, amely viszont ma már lecsengőben van, így adott a kérdés, amelyet az Infostart a csütörtöki Kormányinfón fel is tett:

  • Tervezi-e a kormány, hogy a harmadik hullám és az óriási terhelés után valamilyen egyedi, rendkívüli módon is díjazza az egészségügyben dolgozók – köztük nem csak a megemelt fizetésű orvosok – erőfeszítéseit?

A kancelláriaminiszter távolabbról kezdte a válaszadást.

"Ebben a ciklusban nemcsak az orvosi, hanem az ápolói fizetések is jelentős mértékben emelkedtek. Természetesen mi sem gondoltunk a ciklus elején arra, hogy az egészségügynek ilyen megfeszített erővel kell majd egy világjárványban küzdeni és helyt állni. Hálásak vagyunk minden orvosnak, ápolónak, akik ebben a helytállásban részt vettek" – fogalmazott Gulyás Gergely.

Szavaiból úgy tűnt tehát, hogy ezúttal jutalmazásról nem lesz szó, ám a bejelentés csak ezután következett.

"A kormány abban gondolkodik, hogy elismerendő ezt a valóban kimerítő szolgálatot

szabadságot, többletszabadságot ad az idei évre az egészségügyi dolgozóknak"

– ismertette.

A részletekről – például arról, hogy ez az állományi létszám szűkössége mellett hogyan valósulhat meg a gyakorlatban, valóban mindenki el tud-e menni szabadságra az év második felében, aki el szeretne – a következő kormányülésen már tárgyalni is fognak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.27. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×