INFORÁDIÓ
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz

védettségi igazolvány

green card

vakcinaútlevél

gulyás gergely

kormányinfó

Bejelentést tett a kormány az európai védettségi igazolványról

Bejelentést tett a kormány az európai védettségi igazolványról

Infostart

Júliustól "minden technikai akadály elhárul" az elől, hogy a magyarok is használják a green cardot. Az online bevezetés már ennél is előbb, két héten belül megtörténik - ígérte Gulyás Gergely.

Ahogy az várható volt, összefésüli a magyar kormány a már bevezetett, kártyaformátumú, valamint online védettségi igazolást a hamarosan bevezetendő uniós "green carddal", közismert nevén vakcinaútlevéllel.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón azok után, hogy a kormány szerdai ülésén áttekintette a helyzetet, a következőkről számolt be:

"Még nem ismerjük a végrehajtási szabályok egy részét, de amit tudunk, hogy egy digitális és papír alapon létező igazolványról van szó,

a digitális forma június 15-re rendelkezésre fog állni,

ez pedig azt jelenti, hogy a magyar védettségi igazolvány digitális verziója június 15-ig tartalmazni fogja

  • az oltás típusát és
  • mindkét oltás dátumát,

ezáltal meg fog felelni az európai uniós szabályoknak, amelyek viszont csak július 1-jén lépnek érvénybe."

A tárcavezető szerint addig is a magyar védettségi igazolvány biztosítja az unión belül a legnagyobb szabadságot, ugyanis 12 országgal van kétoldalú beutazási megállapodás azoknak, akik rendelkeznek igazolható védettséggel.

Tehát

a védettségi igazolvány online változata alkalmas lesz az európai vakcinaútlevél kiváltására,

emellett Gulyás Gergely abban is biztos, hogy az új rendszer életbe lépésének pillanatában egyik uniós ország sem fogja Magyarországot veszélyes országnak ítélni.

Ismert, az Európai Unión belül kötelezően el kell ismerni az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett oltóanyagokat, minden más vakcina pedig "tagállami hatáskörben elismerhető", vagyis jelenleg a Szputnyik vagy Sinopharm oltással rendelkezők azon országokba utazhatnak szabadon, amelyekkel Magyarország kétoldalú megállapodást kötött.

Gulyás Gergely szerint tehát az EU-n belüli szabad utazást július 1-je után már csak az átoltottság alacsony szintje akadályozhatja az egyes országok esetében, a vakcinatípus a jelen tendenciák mellett aligha.

"Technikai akadálya nem lesz annak, hogy az uniós védettségi igazolványt Magyarországon is lehessen használni július 1-jétől" - szögezte le a Kormányinfón az Infostart kérdésére.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Unsplash.com
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018