eur:
392.57
usd:
365.95
bux:
66529.18
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: BFVT Kft.

Parkerdővé varázsolnák a Budapest mértani közepén álló használatlan területet

Kőbányán, az Örs vezér terétől csupán 500 méterre található a Fővárosi Önkormányzat egyik legnagyobb és legértékesebb egybefüggő ingatlanegyüttese, a Fehérdűlő, amelynek része a Terebesi erdő. De hiába van jó helyen, a területet ma szinte semmire nem használja a város.

A Fővárosi Önkormányzat tulajdonosként ugyan folyamatosan gondoskodik a Terebesi erdő rendben tartásáról és fenntartásáról, de az erőfeszítések ellenére a terület jelenleg még nem alkalmas közcélú funkciók befogadására a rossz állapota, nehéz megközelítése és a pihenéssel nem összeegyeztethető diszfunkciók (illegális hulladéklerakás, szállás célú területhasználat) miatt – olvasható az ÉnBudapestem.hu-n.

A Fővárosi Önkormányzat Kőbánya önkormányzatával együttműködve a Terebesi erdő területének rendezése, fejlesztése céljából stratégiai tervet készít, amely

előkészíti a terület zöldinfrastruktúrájának fejlesztését, vonzó városi parkerdővé és pihenőparkká való fejlesztését.

A zöldinfrastrukturális fejlesztés révén a jelenlegi elzárt zárványterület visszakerül a város vérkeringésébe, értékes természetközeli zöldterületté válhat, felértékelve a szomszédos lakóterületeket is.

A zöldinfrastruktúra fejlesztési célja a Terebesi erdő teljes körű, a természeti és ökológiai értékek megőrzését szem előtt tartó megújítása, amely a főváros zöldfelületi rendszerében új, összvárosi jelentőségű városi parkerdő kialakítását eredményezi.

A Terebesi erdő és Fehérdűlő megújítása szorosan kapcsolódik az 2021. márciusában bemutatott Otthon Budapesten programhoz. A program megvalósulása esetén

a Terebesi erdő szerves része lesz a pesti parkláncolatnak,

az északi részen kiépülő új ingatlanok pedig fontos szerepet játszanak abban, hogy Fehérdűlő ne csak a térképen legyen kitüntetett pont Budapesten, hanem szerves része legyen a városnak és a budapestiek zöld térképének.

Az ÉnBudapestem.hu végül hozzáteszi: a terület rendezése és zöldhálózati fejlesztésére vonatkozó stratégai terv készítése során cél a lakossági igények és javaslatok figyelembevétele. Ezért kérik, hogy az ide kapcsolódó kédőív kitöltésével mindenki segítse a terület jövőképének a megalkotását.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×