INFORÁDIÓ
2021. június 22. kedd
Paulina

illegális szemétlerakó

itm

klímavédelem

természetvédelem

schanda tamás

Illegálisan lerakott szemetet szednek a Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársai a Tisztítsuk meg az országot program első projektjének helyszínén, az M6-os autópálya Ercsi csomópontjánál tartott sajtótájékoztatón 2020. augusztus 26-án. Elindult a Tisztítsuk meg az országot program, amelyet egyebek mellett az illegális hulladéklerakók felszámolására hozott létre a kormány.

25 ezer tonna szeméttel tisztább az ország

Infostart

Az önkormányzatok, kisebb cégek, nagyvállalatok, egyházi és más szervezetek közösen küzdenek a tiszta Magyarországért, az illegális szemétlerakatok megszüntetéséért. Ennek elősegítése érdekében a kormány által kiírt Tisztítsuk meg az országot! pályázat nyerteseinek többsége már meg is kapta a vállalt feladat végrehajtásának megkezdéséhez szükséges előleget – jelentette be Schanda Tamás.

Schanda Tamás elmondta: a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv részét képező Tisztítsuk meg az országot! pályázat keretében összesen 285 pályázó jut kormányzati támogatáshoz, többségük már meg is kapta az előleget. A kiírásra cégek, önkormányzatok, egyházi és civil szervezetek jelentkezhettek. Az elnyert összegek egy–egy terület hulladéktól való megtisztítására vagy az illegális szemetelés megakadályozására alkalmas rendszer kiépítésére fordíthatók. A lehetőség iránt a legtöbben Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén és Veszprém megyéből érdeklődtek.

„A vírusválság ellenére is elkötelezetten küzdünk az illegális hulladéklerakók és a szemetelés ellen. Számunkra ugyanis nemcsak üres szlogen a természet, a klíma védelme, hanem valódi küldetés. Ennek megfelelően következetesen végrehajtjuk a korábban eltervezett kormányzati intézkedéseket” – szögezte le a miniszterhelyettes.

Az ország megtisztítását a pályázati támogatás mellett nagyvállalati partnerek és szervezetek is segítik – olvasható a tárca közleményében. A MÁV eddig több mint 774 tonna, a Magyar Közút 1074 tonna hulladékot gyűjtött össze a program keretében, és további mintegy 6000 tonnát saját hatáskörben. Az állami erdőgazdaságok összesen több mint 3483 tonna, a nemzeti parki igazgatóságok 5258 tonna, az Országos Vízügyi Főigazgatóság pedig 8562 tonna vegyes, és több mint 80 köbméter veszélyes hulladékot gyűjtött össze eddig.

A kormányzati kezdeményezés eddig tehát összesen 25 ezer tonna illegális hulladék eltakarítására ösztönzött.

„A szemetelés minden jóérzésű embert felháborít. Az erdők, útmenti részek, települések hulladéktól való megtisztítása nemzeti ügy, ezért igyekszünk minél több szervezetnek lehetőséget teremteni arra, hogy részt vegyen a közös munkában. Magánemberként a legegyszerűbben úgy segíthetünk ebben, hogy a Hulladékradar alkalmazást a telefonunkra letöltve jelezzük, ha valahol hulladékkupacot látunk” – fejtette ki Schanda Tamás.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018