eur:
394.4
usd:
362.99
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
A kormany.hu által közreadott képen Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelésért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján Budapesten 2020. április 9-én. Idén csak az írásbeli érettségi vizsgákat tartanák meg az oktatási akciócsoport javaslata szerint - mondta az államtitkár.
Nyitókép: MTI/kormany.hu

Részletes iskolanyitási forgatókönyvet ismertetett Maruzsa Zoltán

Az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján elhangzott, nem közvetíthetők online az osztálytermi tanórák, illetve hogy az igazgatók megengedhetik a szülőknek, hogy féltett gyermekeik igazoltan otthon maradjanak.

Amint azt a Kormányinfón Gulyás Gergely előre jelezte, Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár bejelentései nyitották az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóját.

Alapvetések:

  • április 19-én véget ér az óvodai rendkívüli szünet és
  • az alsó tagozatosoknak addig érvényben lévő digitális munkarend
  • május 10-ig az 5.-12. évfolyamok digitális munkarendben tanulnak.

Szerinte rendben enyhülnek a járványügyi adatok, ezzel párhuzamosan tempósan oltják a pedagógusokat, az érintettek körében túl vannak a 200 ezer oltáson az április eleje óta zajló oltási programban (ebben benne vannak a bölcsődei dolgozók és a szakképzésben résztvevő oktatók), ezért született az a döntés, hogy hétfőn megkezdődhet a jelenléti nevelés-oktatás az óvodákban, alsó tagozatokban, "a szülőknek dolgozniuk kell".

Az óvodákban - mint elmondta -

a gyerekek 11 százaléka már most jelen van felügyeleti rendben,

vegyes csoportokban.

"A visszaállástól azt várjuk, hogy minden óvodással a saját nevelője foglalkozzon, kérem, hogy a hagyományos kereteket állítsák vissza, akkor is, ha csak kevés óvodást visznek vissza az óvodába hétfőtől" - mondta Maruzsa Zoltán.

Az iskolák alsó tagozatáról

Úgy látja, kevéssé fogékonyak a vírusra a kisgyermekek, az alsó tagozatosok között fele-harmada volt arányaiban a fertőzöttek száma a felső tagozatosokhoz képest.

"Jelentős érv a nyitás mellett, hogy a digitális oktatás ebben a korosztályban a legkevésbé hatékony"

- ismerte el Maruzsa Zoltán.

Továbbá "a kicsiknek szükségük van a saját tanítójukra" - érvelt.

"Türelem!"

A felsősöket és a gimnazistákat arra kérte, illetve szüleiket, hogy május 10-ig legyenek türelemmel.

Újra kötelező lesz

  • a hőmérés
  • a távolságtartás is
  • fertőtleníteni is kell, a szereket biztosítják hozzá.

A szakszervezeti vezetőkkel és a Nemzeti Pedagógus Kar elnökével is tárgyalt, ők mind egyetértettek vele abban, hogy fokozatos nyitásra van szükség.

"Amit nem lehet megvalósítani, hogy mindenhol megfelezzük az osztályokat, ehhez kétszer annyi pedagógusra lenne szükség" - tette egyértelművé.

Kijelentette,

az intézmények vezetői később is megmaradó felhatalmazást kaptak arra, hogy a szülők ne küldjék iskolába a gyermekeket, el kell fogadni azt is, hogy az osztálytermi órákat nem lehet pluszban közvetíteni az otthon maradók számára.

"Aki a tanéc során 250 óránál többet hiányzik, annak osztályozó vizsgát tehet a tantestület döntése alapján. Ez nem negatív, hanem pozitív lehetőséget jelent" - fogalmazott, hozzátéve egyes szülői kérésekre reagálva, "nem azzal teszünk jót a gyereknek, ha nem tanítunk neki semmit, és nem kérünk semmit számon".

A tanárokat pedig arra kérte, hogy hétfőn vegyék fel a munkát.

"A tanév még nem ért véget, tudom, hogy ellenszélben kell dolgozni, vannak, akik azon dolgoznak, hogy a nyitás ne sikerüljön, és vannak, akik egyszerűen félnek, ez teljesen rendben van. A hiányzást igazolt hiányzásként kell elismertetnie a szülőnek. Az oktatást ki kell nyitni, nem maradhat az ország örökké bezárva" - zárta gondolatait.

Gál Kristóf ORFK-szóvivő elmondta, több mint 500 embert állítottak meg maszk nélkül, és több mint százat a kijárási tilalom idején, tilosban.

Galgóczy Ágnes (NNK-osztályvezető) a tájékoztatón elmondta, megértik az emberek aggodalmait, de elkötelezettek a hatékony és biztonságos alkalmazása mellett.

"Minden regisztrált meg fogja kapni az oltást, már

a regisztrált aktív korúak közel fele már be van oltva"

- mondta.

Kérdésekre, válaszokra ezúttal nem került sor.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Mire lehet számítani a tőzsdéken?

Mire lehet számítani a tőzsdéken?

A határidős részvényindexek állása alapján esés jöhet az európai piacokon, a nemzetközi befektetők az amerikai jegybank kétnapos kamatdöntő ülésének kezdetére várnak. A legutóbbi inflációs számok arra késztethetik a központi bankot, hogy jelezzék: a kamatlábak a vártnál hosszabb ideig maradnak magasabbak. A piaci szereplők jelenleg 99%-os valószínűséget jósolnak arra, hogy a Fed ezen a héten változatlanul hagyja az irányadó kamatlábakat. Eközben jelentős lefordulást láthatunk a kriptodevizák piacán, nagy esésben van a bitcoin.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×