eur:
393.46
usd:
367.9
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Hatályba lépett itthon a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának első fokozata - napinfó

Az Európai Gyógyszerügynökség szerint nagyon ritkán, de okozhat vérrögképződést az AstraZeneca vakcinája. Németország újabb lezárását sürgeti Angela Merkel kancellár.

Hatályba lépett a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának első fokozata - erősítette meg az ügyeleti központ helyettes vezetője. Kiss Róbert az operatív törzs tájékoztatóján az új rendelkezések között említette a kijárási tilalom rövidítését az este 10 és reggel 5 óra közötti időszakra. Közölte: a március 8-án ideiglenesen bezárt boltok is megnyithatnak, de minden üzlet 10 négyzetméterenként egy vevőt fogadhat. Továbbra is érvényben maradnak a maszkviselésre, vendéglátóüzletekre, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekre és a rendezvénytartásra vonatkozó intézkedések.

Már minden negyedik magyar állampolgár megkapta a koronavírus elleni védőoltás első adagját, így megkezdődhetett a fokozatos nyitás - jelentette ki az országos oltási munkacsoport vezetője. György István államtitkár az operatív törzs tájékoztatóján kiemelte: több mint egymillió embert már a második dózissal is beoltottak. Megismételte, hogy továbbra is az országba érkező vakcinák mennyiségétől függ az oltás üteme. A 3 millió 900 ezer regisztrált több mind harmada vár még az oltásra. Csütörtökön folytatódik az óvodai, iskolai dolgozók beoltása.

Újabb 311 beteg halt meg a koronavírus okozta betegség szövődményeiben Magyarországon. Soha ennyi elhunyt nem volt még egy nap alatt. Újabb 1.933 embernél igazolták a kórokozót. Az aktív fertőzöttek száma meghaladja a 252 ezret. Több mint 12 ezer embert ápolnak kórházban, közülük 1.407-en vannak lélegeztetőgépen. Müller Cecília országos tisztifőorvos az ünnepek alatti torlódásával magyarázza az egy nap alatt jelentett elhunytak magas számát.

A Magyar Orvosi Kamara szerint korai még a nyitás, nincs szakmai indoka a korlátozások feloldásának. A testület továbbra sem az oltottsági szintet, hanem a járványadatok javulását és az ellátórendszer terhelésének csökkenését tekinti a nyitás feltételének. Azonban csúcsot döntött a koronavírusban elhunytak száma, magas szinten stagnál a lélegeztetőgépen lévők száma és egyre több a kórházi ellátásra szoruló beteg.

Legkorábban az év végén készülhet el a koronavírus ellen valóban hatékony gyógyszer - közölte a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa. Szlávik János az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy jelenleg csak vakcinával lehet megelőzni a koronavírus betegség súlyos lefolyását, de csak a második oltás utáni egy két hétben alakul ki a védettség. Úgy vélte: nagy engedményeket a lakosság negyedének átoltottsága után még nem lehet tenni, nyáron lehet nagyobb lazítás. Arra, hogy az Európai Gyógyszerügynökség megállapítása szerint nagyon ritkán, de okozhat vérrögképződést az AstraZeneca vakcinája, azt mondta: kutatni fogják, hogy kinél és miért jön létre ez az állapot.

Az Európai Gyógyszerügynökség vizsgálata nem sokkal korábban állapította meg, hogy nagyon ritkán, de okozhat vérrögképződést az AstraZeneca vakcinája. Az uniós hatóság ugyanakkor hangsúlyozza: az oltóanyag előnyei továbbra is felülmúlják a lehetséges kockázatait. Az esetek kivizsgálása folytatódik. Nem sokkal később az Egészségügyi Világszervezet azt hangsúlyozta: a védőoltás és a vérrögképződés ritka formája közötti kapcsolat lehetséges, de nem megerősített, ezért különleges kutatásokra van szükség.

Ausztria egészének lezárását szorgalmazta az osztrák orvosi kamara elnöke.Thomas Szekeres úgy fogalmazott: hamarosan nemcsak Bécsben és Ausztria keleti felén, hanem más tartományokban is drámai lesz a helyzet a kórházak intenzív osztályain. Mint mondta: az egyetlen megoldás, ha egész Ausztriát két-három hétre karantén alá helyezik. A szakember attól tart, hogy a harmadik hullám a nyugati tartományokat is el fogja érni.

Németország újabb lezárását sürgeti Angela Merkel. A kancellár szerint a koronavírus okozta betegség miatt intenzív kórházi ápolásra szorulók számának növekedése miatt országosan egységes előírásokra van szükség, mert a tartományonként eltérő szabályozás nem járul hozzá a járványhelyzet javításához. Ugyancsak néhány hetes országos zárlatot szorgalmaz Markus Söder bajor miniszterelnök.

Milliós nagyságrendben vásárolhat az orosz Szputnyik vakcinából Bajorország, ha azt engedélyezi az Európai Unió - jelentette be a tartomány miniszterelnöke. Németországban nemcsak a bajor tartományi kabinet, hanem a tartományok nagy része és a szövetségi kormány is támogatja a Szputnyik alkalmazását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×