eur:
395.24
usd:
366.16
bux:
65310.93
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Neumann-Mészáros Melinda székesfehérvári háziorvos oltáshoz készíti elő az AstraZeneca koronavírus elleni vakcináját Esze Tamás utcai rendelőjében 2021. március 17-én.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Kézhez kapták a háziorvosok az oltásra regisztráltak névsorát

A praxisok oltási tevékenységét segítő szakmai ajánlást is készítettek a háziorvosok szakmai vezetői.

A háziorvosok a héten már megkapták a praxisukhoz tartozó összes oltásra regisztrált páciens névsorát – az oltási munkacsoport döntéséről a Háziorvosok Online Szervezetének elnöke beszélt az ATV-nek. Békássy Szabolcs közölte, a névsor mellé a háziorvosok kaptak egy szakmai útmutatót is, ami segíti őket abban, hogy a legveszélyeztetettebbeket válasszák ki a listáról, és őket részesítsék elsőként védelemben.

„Erre nagyon nagy szükség van, hiszen alapvetően az oltási terv nem változott; továbbra is a legidősebb páciensek védelmének a biztosítása elsődleges prioritás” – emlékeztetett a háziorvosok országos kollegiális szakmai vezetője, hozzátéve ugyanakkor, hogy a szakmai útmutató tartalmaz olyan egyéb csoportokat, akik az idős pácienseken túl elsőként immunizálhatók.

A szakmai ajánlás megalkotásánál a járvány eddigi tapasztalatait, a vírusfertőzés súlyos lefolyásával szenvedő betegek és az eddig koronavírus-fertőzéssel elhunytak alapbetegségeit, valamint a nemzetközi irodalmi adatokat tartották szem előtt – olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon.

Az ajánlás azonban nem kötelező érvényű, inkább egy szakmai iránymutatás a háziorvosoknak, meghagyva erős orvosi szabadságukat abban, hogy ők – ismerve az oltásra regisztrált pácienseik állapotát és kórelőzményét – kiknek az oltását tartják sürgetőbbnek.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×